Wuhan. Jurnal dintr-un oras in carantina - Cu o postfata de Michael Berry
DESCRIERE
Cele saizeci de insemnari zilnice care compun jurnalul lui Fang Fang alcatuiesc un raport detaliat despre evolutia epidemiei de coronavirus din Wuhan, incepind din ziua aparitiei primului caz, pina la momentul ridicarii carantinei instaurate in oras.
Confuzia locuitorilor, deprimarea, suferinta, frica, durerea sufleteasca a numeroaselor familii care i-au pierdut pe cei dragi, lupta indirjita cu boala si sacrificiile locuitorilor supusi unor restrictii severe vreme indelungata, toate aceste aspecte isi gasesc locul in consemnarile, uneori polemice, pe care autoarea le posteaza zi de zi pe internet, in pofida unei cenzuri acerbe ce ar fi dorit ca textele lui Fang Fang sa nu ajunga la sutele de milioane de cititori. Totodata, jurnalul reprezinta o critica aspra adresata autoritatilor care au aminat nepermis de mult luarea unor masuri ferme, au ascuns adevarul si au dezinformat populatia sau au actionat gresit, din nepricepere ori din ratiuni politice meschine, provocind astfel o adevarata tragedie pentru cei peste noua milioane de locuitori din Wuhan. In felul acesta, jurnalul reprezinta si un apel la responsabilitate si altruism, fara de care nenorocirile de genul celor de la Wuhan – ce au afectat ulterior intreg mapamondul – se pot repeta oricind.
„Cei plecati dintre noi sint departe, dar cei vii trebuie sa-si vada in continuare de drum. Sper macar sa putem tine minte.” (Fang Fang)
„Wuhan. Jurnal dintr-un oras in carantina este o cronica fascinanta si adesea patimasa a unui oras chinez in toiul unei pandemii.” (Deutsche Welle)
„Jurnalul lui Fang Fang ramine semnificativ ca documentare a banalului, tragicului si absurdului in cele 76 de zile de carantina a Wuhanului.” (National Public Radio)
„Cartea lui Fang Fang ramine o scurta privire catre un viitor dezolant.” (The New Yorker)
„Wuhan. Jurnal dintr-un oras in carantina nu se vrea a fi un buletin informativ, un studiu academic sau un text medical. Este relatarea personala a unui om obisnuit ce reactioneaza in timp real la niste imprejurari derutante, contradictorii si bulversante. E o carte emotionanta care farmeca prin spontaneitate si inteligenta.” (South China Morning Post)
Cu o postfata de Michael Berry
Traducere din limba engleza de Cosmin Nedelcu
Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 376
Format: 13x20
OPINIA CITITORILOR