Vulnerabilizarea institutiilor de riposta anti-crima prin relationarea dintre coruptie si crima transnationala organizata
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Schimbarile structurale ale mediului international survenite in ultimele aproape doua decenii, generate, in principal, de intensificarea fenomenului globalizarii, au determinat implicit constientizarea unor noi amenintari la adresa securitatii nationale si internationale. Prin urmare identificarea acestor noi tipuri de amenintari a condus la reorientarea eforturilor pentru asigurarea securitatii de la amenintarile de tip clasic militar catre amenintarile asimetrice precum retelele transfrontaliere de crima organizata, terorismul, proliferarea armelor de distrugere in masa sau fenomenul coruptiei.
Acest flagel reprezentat de binomul coruptie-criminalitate organizata ameninta direct valorile morale ale societatii, submineaza increderea cetatenilor in institutiile statului de drept, a democratiei pluraliste si respectarii drepturilor fundamentale ale omului, ajungand sa puna sub amenintare progresul social si economic.
Criminalitatea organizata si coruptia sunt fenomene omniprezente, intalnite in tari diferite din punct de vedere economic sau al dezvoltarii sociale. Desi anumite societati prezinta vulnerabilitati mai ridicate decat altele si pot suferi mai mult de pe urma efectelor devastatoare ale celor doua fenomene, nicio tara din lume nu este, in prezent, imuna la influenta distructiva a criminalitatii organizate si coruptiei.
Constientizarea acestor evolutii fara precedent inregistrate de fenomenul coruptiei si cel al criminalitatii organizate, m-au determinat sa acordeo atentie sporita acestor noi tipuri de amenintari.
La nivel international s-a stabilit deja un consens ca cele doua fenomene reprezinta o amenintare directa pentru buna functionare a oricarui stat.
Eforturile comunitatii internationale s-au materializat prin incheierea mai multor conventii internationale care au in vedere abordarea concertata cu privire la diminuarea efectelor crimei organizate si coruptiei in cadrul societatii.
Corruptia este unul din fenomenele cu risc de destabilizare care insoteste societatea internationala actuala.
Raportul dintre coruptie si crima organizata este caracterizat de faptul ca, de sine statatoare, coruptia se poate manifesta si in lipsa contextului fenomenului crimei organizate, insa crima organizata fara coruptie este greu de conceput. Principala parghie de actiune a unei puternice si influente retele de crima organizata este coruptia.
Este un instrument preferat de crima organizata datorita caracteristicilor sale eficiente si a caracterului discret prin care se manifesta.
OPINIA CITITORILOR