Vladimir Tismaneanu - Perfectul acrobat. Leonte Rautu, mastile raului

PRP: 55,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 44,00 lei
Diferență: 11,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2008

DESCRIERE

Punctele nodale ale biografiei politice a lui Leonte Rautu (n. Lev Oigenstein, 1910-1993) au coincis cu momentele cele mai dramatice din istoria comunismului romanesc. Rautu a fost exponentul unei traditii intolerant-dogmatice care si-a pus pecetea asupra evolutiei, ori mai precis spus, involutiei culturii romane, in cele peste patru decenii de dictatura comunista.

Intr-un interviu acordat unui politolog elvetian (unicul de acest gen pe care a acceptat sa-l dea), Rautu a declarat:„Romania comunista a fost in intregime construita dupa modelul sovietic." A uitat sa adauge ca el a fost arhitectul acestei constructii diabolice. Prin intensitatea obsesiva a actiunilor sale devastatoare, Rautu poate fi asemuit lui Andrei Jdanov, seful absolut al aparatului ideologic sovietic dupa 1945, un adevarat dictator cultural.
Rautu a fost principalul arhitect al ideologiei de partid si al unei constructii diabolice puse in slujba indoctrinarii si inregimentarii - e vorba de Sectia de Propaganda si Agitatie, denumita ulterior Directia de Propaganda si Cultura. Avand aceste prerogative, a patronat numeroase campanii de linsaj mediatic. In 1949, cand rememora atacurile contra lui Arghezi, Leonte Rautu conchidea cu cinismul binecunoscut ca intelectualii si artistii„care sunt si astazi dusmani trebuie batuti fara mila. Pe Tudor Arghezi, care nici acum nu s-a schimbat, l-am desfiintat". Leonte Rautu si a sa Directie de Propaganda, sub diversele sale infatisari si indiferent de etapele comunismului romanesc, s-au ocupat cu combaterea activitatii intelectuale spontane, nedirijate, cu condamnarea formulei„arta pentru arta", vadind dispretul pentru libertatea intelectuala, libertate suprimata tocmai in numele unei noi libertati promise poporului.

„Vladimir Tismaneanu, pe langa faptul ca a cunoscut din interiorul unei tari comuniste ce inseamna comunismul in diferite feluri, de la diferite paliere, a avut apoi experienta ideala pe care a luat-o in mediul academic american pentru a putea privi acest fenomen, simultan, cu familiaritate si distanta. Este, pesemne, cel mai calificat intelectual din lume in clipa de fata pentru a vorbi despre comunismul romanesc." (Gabriel Liiceanu)



Nr. de pagini: 464
Anul aparitiei: 2008

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0538 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.