Victor Giurgiu, Padurile virgine si cvasivirgine ale Romaniei

PRP: 100,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 95,00 lei
Diferență: 5,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2013
Pagini: 390
Categoria: Tratat

DESCRIERE

Cartea autorului Victor Giurgiu „Victor Giurgiu, Padurile virgine si cvasivirgine ale Romaniei" de la editura EDITURA ACADEMIEI ROMANE

Dintre toate resursele naturale - minereuri aurifere, polimetalice si radioactive, resurse energetice, hidrologice, pedologice si altele - cu care a fost harazit spatiul carpato-danubiano-pontic, padurea naturala, virgina a avut cel mai mult de suferit. Intr-adevar, daca in trecut, cu milenii in urma, padurile vrigine acopereau aproximativ 80% din actualul teritoriu al tarii, acum mostenim cel mult 1 % din suprafata padurilor virgine originare! Consecintele acestui proces regresiv sunt multiple si complexe, sub raport stiintific, cultural, istoric, ecologic si economic.

Pe de alta parte, este important de precizat adevarul potrivit caruia Romania ocupa primul loc in Europa (cu exceptia Rusiei), dupa intinderea si valoarea padurilor virgine si cvasivirgine. Rezulta de aici enorma responsabilitate a factorilor de decizie, a oamenilor de stiinta si a silvicultorilor romani pentru ocrotirea si valorificarea sub raport stiintific, cultural, istoric si mitopoetic a acestui tezaur natural, arhetip de nivel european si mai mult decat atat. Altfel spus, aceste vestigii fac parte din brandul de tara al Romaniei si, totodata, reprezinta un patrimoniu natural de exceptie al Uniunii Europene.

Din pacate, cu toate demersurile comunitatii academice din silvicultura, periodic repetate in ultimii 60 de ani, demersuri sustinute si de elevati oameni de stiinta si de organizatii stiintifice si non-guvernamentale de nivel european si mondial, agresiunile asupra padurilor virgine si cvasivirgine din tara noastra n-au fost stopate.

Destructurarea si demolarea lor a fost si este incurajata prin legi, norme tehnice si amenajamente silvice. Desconsiderat este chiar si un proiect dedicat protejarii padurilor virgine si cvasivirgine din tara noastra, copios finantat de o institutie a guvernului olandez, proiect Insusit de oficialitatile de profil ale statului nostru.

Fata de aceasta imprejurare incredibila Academia Romana si Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe lonescu-Sisesti", prin sectiile lor de profil, au considerat necesar sa reactioneze prin organizarea simpozionului "Cu privire la padurile virgine si cvasivirgine ale Romeniei' (24 februarie, 2012( In acelasi scop ecoprotectiv a intervenit energic si prestigioasa organizatie nonguvernamentala "World Wide Fund" (WWF) prin filiala acesteia din Romania, sub genericul "Salvati padurile virgine", reusind semnarea unui protocol in acest sens cu fostul ministru al mediului si padurilor (L. Borbely), protocol ramas neonorat. Un recent ordin al ministrului Rovana Plumb deschide noi perspective, speram, favorabile scopului urmarit.

Nr. de pagini: 390
Anul aparitiei: 2013

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0595 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.