Viata mea si vremurile in care am trait-o. Autobiografie si Schite din viata universitara

PRP: 50,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 37,50 lei
Diferență: 12,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2020
Pagini: 366
Format: 16x23

DESCRIERE

Imagine coperta I: Aurel Ciupe, Porumbiste la Stana, ulei pe panza, nedatat

Volum ingrijit de Elena%u2011Mihaela Fodor, Gabriela%u2011Aura Fodor si Georgiana Fodor

Gheorghe Bobos a fost una dintre personalitatile de mare anvergura ale dreptului romanesc: teoretician, cu vaste perspective culturale, al statului si al dreptului, figura luminoasa de profesor universitar pentru multe generatii de studenti care ii pastreaza memoria si stalp solid al osaturii institutionale a facultatilor clujene de drept. %u0218tia sa dea eleganta ritualurilor sociale pe care le oficia si conducea. Avea prezenta si prestanta deplina atat in contextele formale, cat si in cele informale, cu o constanta a caracterului pe care multi altii, prea flexibili si tematori, nu o pot atinge niciodata. Avea umorul superior al oamenilor care nu se pierd cu firea in niciuna dintre situatiile vietii, fie complexe, fie complicate. Proiectul sau a fost de a conferi valoare dreptului, dar a stiut totodata si mereu sa faca dreptate valorilor si persoanelor. A fost, cu siguranta, printre reprezentantii dreptului romanesc, un aristocrat.
Cartea de fata este marturia autentica a unei vieti si a vremurilor si faptelor cu care s-a intersectat. (Aurel Codoban)

* * *

In paginile acestei carti cititorul este invitat sa descopere nu doar momente din viata autorului, ci si franturi de trecut a caror rezonanta poate atinge cititori din orice generatie. Reflectiile sale asupra perioadelor istorice, asupra locurilor, oamenilor si obiceiurilor izvorasc dintr-o constiinta ce penduleaza domol intre varsta trairilor si varsta evocarilor. Inzestrat cu un mare talent de povestitor si sprijinit de o memorie extraordinara, Gheorghe Bobos relateaza si comenteaza situatiile sau scenele societale intr-un mod viu, sincer, induiosator, fara a lasa deoparte umorul pentru care era atat de indragit. Multe dintre intamplarile descrise in volum vor putea fi recunoscute de cei ce s-au aflat in preajma profesorului si care odinioara savurau spumoasele sale incursiuni in trecut. Exista insa si trairi marturisite pentru prima data, pornite din constiinta incheierii parcursului vietii. Intr-o constructie circulara, existenta autorului incepe si se sfarseste cu gandul la Stana, localitate de care a ramas atasat mereu cu intreaga sa fiinta – „Stana noastra”, cum o numeste Onisifor Ghibu cu atata caldura in memoriile sale, evocate aici in semn de pios omagiu. La umbra stejarilor de la Stana, care l-au adapostit inca din tinerete, profesorul Bobos si-a asternut pe hartie amintirile.
Schitele ce se regasesc in a doua parte a volumului au fost descoperite de fiica autorului abia dupa trecerea acestuia si a sotiei sale in eternitate. Mare pasionat de literatura, el nu si-a marturisit niciodata propria pornire creatoare, din al carei imbold au luat nastere aceste randuri. De la simple insemnari la scurte povestiri schitate parca pentru propriul suflet, aceste pagini de manuscris desavarsesc portretul personalitatii profesorului Gheorghe Bobos. Gravitand mereu in jurul vietii universitare, ele se armonizeaza cu relatarea autobiografica intr-un tot care reflecta imaginea lumii cernute si recompuse de mintea autorului. (Elena-Mihaela Fodor, Gabriela-Aura Fodor, Georgiana Fodor)

* * *

GHEORGHE BOBO%u0218 a fost profesor la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si decan al acesteia in perioada 1981-1989, membru in Consiliul de conducere al Ministerului Justitiei, in Consiliul general al Institutului Roman pentru Drepturile Omului (IRDO), membru de onoare al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane. A sustinut in principal cursuri de „Teoria generala a statului si dreptului” si „Istoria statului si dreptului”, in aceste domenii situandu-se si principalele sale publicatii stiintifice in calitate de autor sau coautor. Cele mai cunoscute sunt volumele Teoria generala a statului si dreptului (1971, 1984, 2002, 2008), Istoria generala a statului si dreptului (1971), Teoria generala a dreptului (1994, 1999), Raspundere, responsabilitate si constrangere in domeniul dreptului (1996). Pentru volumul Statul si dreptul in civilizatia si cultura universala (2006) a fost premiat de Uniunea Juristilor din Romania. A fost fondator si primul decan (1991-2010) al Facultatii de Drept a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca. Gheorghe Bobos a ramas in amintirea celor care l-au cunoscut ca un intelectual cu spirit patrunzator, cu un suflet generos si apropiat de oameni si, nu in ultimul rand, ca un talentat povestitor.

 



ISBN: 978-606-797-489-8

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0595 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.