Viata la tara. Tanase Scatiu de Duiliu Zamfirescu - Colectia Carti de Patrimoniu
DESCRIERE
Cartea autorului Duiliu Zamfirescu „Viata la tara. Tanase Scatiu de Duiliu Zamfirescu - Colectia Carti de Patrimoniu" de la editura MINERVA
Bibliografie scolara recomandata pentru gimnaziu si liceu.
,, Un poem al vietii campenesti″, asa cum aprecia criticul Eugen Lovinescu, Viata la tara, cel mai apreciat roman din ciclul Comanestenilor, este o fresca a societatii romanesti de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Urmarindu-si obiectivul de ,, a crea o literatura nationala″ si a o pune in legatura,, cu ceea ce este omenesc si deci etern″, scriitorul zugraveste traiul linistit, patriarhal, traditiile de familie si iubirea, toate impletite cu elogiul frumusetii pamantului natal. In acest ansamblu se contureaza figura Sasei Comanesteanu,,, unul din tipurile cele mai ideale de feminitate din toate literaturile″ (Garabet Ibraileanu).
Lirismul Vietii la tara este inlocuit, in Tanase Scatiu, cu episoade dinamice si cu o analiza psihologica subtila a unei tipologii umane: aceea a parvenitului, a vechilului ajuns mare proprietar, incapabil sa-si depaseasca conditia. Al doilea roman al ciclului denunta procesul istoric de ascensiune sociala a arendasului arivist, in paralel cu decaderea clasei marilor proprietari rurali; in acest context, destinul lui Tanase Scatiu este exemplar in plan social si moral.
In romanul Comanestenilor intalnim tot acel amestec zolist de scientism si idealism. Obiectul observat nu este individul, ci familia si prin ea, natiunea". - GEORGE CALINESCU „Romancierul poseda o deosebita stiinta a compozitiei, arhitectura romanelor ramanand unul din meritatele lui titluri de glorie".
- MIRCEA ZACIU
„Lasandu-si idilismul in veacul care murea, Viata la tara purta in atatea din elementele ei de caracterologie si de constructie, de atmosfera si de limbaj, o forta prevestitoare: marele roman romanesc statea sa apara".
- ALEXANDRU SANDULESCU
Nr. de pagini: 368
Anul aparitiei: 2018
OPINIA CITITORILOR