Viata Arhimandritului Ilarion Argatu

DESCRIERE

Ilarion Argatu s-a nascut la data de 2 august 1913 in satul Valea Glodului din comuna Vulturesti (judetul Suceava), intr-o familie numeroasa, primind la botez numele de Ioan Argatu. Familia sa fusese silita sa plece in pribegie din Maramures, in secolul al XVIII-lea, pentru a-si pastra credinta ortodoxa stramoseasca dupa distrugerile generalului Bucov.

Tatal sau, Alexandru, a fost, timp de 16 ani, primar in comuna Valea Glodului, iar dupa ce a ramas vaduv si si-a randuit cei 9 copii, s-a calugarit la Manastirea Neamt, loc unde se odihneste astazi.

Ioan Argatu a urmat scoala cu 5 clase din Valea Glodului, apoi, la indemnul unchiului sau, Epifanie Craciun, staretul Manastirii Cocos din Dobrogea, a mers la Seminarul Teologic cu 8 clase din Dorohoi, dupa care a urmat si absolvit Facultatea de Teologie din Cernauti. In paralel cu studiile teologice, a urmat cursurile Scolii Militare din Bacau, obtinand gradul de sublocotenent. Dupa absolvirea Facultatii de Teologie si a scolii militare, s-a inrolat in armata, fiind trimis ofiter in cadrul unitatii de graniceri de la Careii Mari, la granita cu Ungaria. A urmat si o scoala de serviciu social, initiata de catre ministrul invatamantului de atunci, Dimitrie Gusti (1933-1934).

La 10 noiembrie 1940, se casatoreste cu Georgeta, fiica preotului Sebastian Mihailescu din Oniceni, judetul Suceava. Din casatorie rezulta cinci copii (Stefan, Gabriela, Alexandru, Ioan si Ana); cele doua fete au fost preotese si cei trei baieti preoti.

Dupa casatorie, renunta la cariera militara si depune cerere la Mitropolia Moldovei sa fie hirotonit preot pe seama Parohiei Oniceni, fiind preot ajutator al socrului sau. In anul 1940, este hirotonit ca preot de mir, in Catedrala Mitropolitana din Iasi. In anul 1946, arhiepiscopul si mitropolitul Moldovei, Irineu Mihalcescu, l-a transferat in interes de serviciu pe preotul Ioan Argatu, de la Parohia Oniceni la Parohia Boroaia, pentru a ridica biserica din acel sat, a carei constructie stagnase de 22 ani. Parintele Argatu a adus la Boroaia biserica monument istoric de la Rasca si a procurat, de asemenea, piatra pentru zidarie si alte materiale. Dar lucrarile vor intra intr-o noua perioada de stagnare.

Nr. de pagini : 144
Anul aparitiei : 2012

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0503 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.