Valeriu Stoica, Drept civil. Drepturile reale principale. Editia 3
DESCRIERE
Cartea autorului Valeriu Stoica „Valeriu Stoica, Drept civil. Drepturile reale principale. Editia 3" de la editura C. H. BECK
Elemente de continuitate si reforma in domeniul drepturilor reale principale
Despre lucrare
Editia 3 a cursului universitar Drept civil. Drepturile reale principale are in vedere reglementarile in materie pana la data de 20 aprilie 2017, in masura in care ele au incidenta in materia drepturilor reale principale. In principal s-a tinut cont de: Legea pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (Legea nr. 71/2011); Noul Cod de procedura civila care a intrat in vigoare la data de 15 februarie 2013, in forma republicata; O. U. G. nr. 79/2011 pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009, precum si Legea nr. 60/2012 pentru aprobarea O. U. G. nr. 79/2011.
In mod firesc, tratarea are ca obiect predilect reglementarea drepturilor reale principale din Noul Cod civil, in timp ce dispozitiile cuprinse in Codul civil din 1864 sunt, de regula, doar evocate. Numai in cazurile in care reglementarile vechi au sanse sa se aplice in continuare, o perioada de timp mai mica sau mai mare, tinand seama de jocul normelor tranzitorii, li s-a acordat si lor o atentie speciala.
Noutate absoluta
Corelatiile cu legea procesual civila, dar si prezentarea situatiilor tranzitorii permit formarea unei viziuni complexe, vizand interpretarea textelor si modul lor de aplicare, astfel incat sa prezinte o maxima utilitate pentru orientarea cititorului, precum si pentru promovarea unor solutii corecte si coerente in plan legislativ si jurisprudential.
Autorul despre lucrare
De la 1 octombrie 2011, Codul civil din 1864 a iesit din vigoare, iar Noul Cod civil a devenit aplicabil. Mai mult, la data de 15 februarie 2013 a intrat in vigoare si Noul Cod de procedura civila. O schimbare de perspectiva se impunea in tratarea problematicii drepturilor reale principale. In plus, prin Legea nr. 71/2011 au fost introduse norme tranzitorii, inclusiv cu referire la materia drepturilor reale principale. Ele sunt integrate, in mod specific, in explicatiile privind diferitele reglementari din aceasta materie. Prin aceeasi lege au fost modificate unele dispozitii din Noul Cod civil si din legile speciale care au legatura cu drepturile reale principale. Desigur, aceste modificari nu puteau fi ignorate.
Nu in ultimul rand, s-a tinut seama de adoptarea unor reglementari noi si de modificarea altora mai vechi, pana la data de 20 aprilie 2017, in masura in care ele au incidenta in materia drepturilor reale principale.
Recomandare editoriala
Pentru comentariul integral al Codului civil va recomandam Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Editia 2
Din cuprins:
Patrimoniul
Posesia ca stare de fapt protejata juridic
Dreptul de proprietate privata
Dreptul de proprietate publica
Dezmembramintele dreptului de proprietate privata
Dinamica drepturilor reale principale
Publicitatea imobiliara si apararea drepturilor reale principale
Puncte forte
abordare critica, analitica a problematicii, cu propuneri si solutii concrete
analiza normelor juridice din perspectiva principiilor enuntate in noile coduri
abordare interdisciplinara, cu referiri la stiintele de ramura: procedura civila, drept comercial, drept succesoral
ample referinte bibliografice, in ceea ce priveste doctrina si jurisprudenta romana si straina
tabla analitica de materii
Despre autor
Valeriu Stoica este profesor universitar doctor la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, avocat in Baroul Bucuresti si director al Revistei Romane de Drept Privat.
Nr. de pagini: 560
Anul aparitiei: 2017
OPINIA CITITORILOR