Unde sunt cei care nu mai sunt? Poezii si rugaciuni din inchisorile comuniste (Aiud)
DESCRIERE
Marturisitorul Nichifor Crainic s-a nascut pe 24 Decembrie 1889, intr-o casuta taraneasca si saraca din satul giurgiuvean Bulbucata. Tatal sau Nidelea, taran jertfitor si exploatat, fara prea mult pamant, a vrut sa-l vada preot in sat ca sa munceasca pamantul parohiei, insa Dumnezeu a avut alt plan cu acest copil genial si curajos, nascut in anul in care a plecat Eminescu in Rai, care a ajuns sa rastoarne tarabele marxistilor/globalistilor prin apologetica sa. A devenit un indrumator de preoti si ierarhi pe calea ortodoxa a luminii taborice a lui Iisus Hristos, prin cursurile sale de mistica ortodoxa si vindecare sufleteasca, la Facultatea de Teologie din Chisinau si la Universitatea din Bucuresti (Facultatea de Teologie Ortodoxa), si prin publicistica sa luminatoare. A coordonat revista Gandirea, cea mai importanta revista de gandire romaneasca si crestin-ortodoxa, imaginea Romaniei Mari. A trasat punctele de orientare pentru generatia tanara, care vedea in el un "profet al neamului" (Mucenicul Ilarion Felea), si a initiat proiectul Filocaliei de la Sibiu si Sambata de Sus (in 1938; continuat de ucenicii sai, Parintii Arsenie Boca si Dumitru Staniloae). Pentru scrisul sau in duh ortodox si romanesc a fost urmarit mereu de serviciile secrete (fiecare articol era decupat de agentii Sigurantei). A facut inchisoare 15 ani la Aiud (procesul Ziaristilor nationalisti, orchestrat de antiromanii comunisti). La Aiud, Nichifor Crainic a compus poezii-rugaciuni care au salvat vieti: “duminica dimineata, nu terciul era asteptat, ci predica lui Nichifor Crainic” (N. Enescu, Memoria lacrimei). Poet al lui Iisus Hristos, al sesurile natale si al darurilor pamantului, profesor de teologie mistica si apologetica, academician curajos (nu de mamaliga), ziarist crestin liber, ministru al Propagandei Nationale, mentor al Sfintilor din inchisori, conservator autentic, Nichifor Crainic este in continuare oficial ocultat.
„Aceste poezii sunt opera unui poet martir, create in lunga perioada a martirajului sau.”(Pr. Dumitru STANILOAE)
„Nichifor Crainic a suferit o indelungata detentie, in timpul careia a compus in memorie numeroase poezii. Acestea au ajuns si afara, unde au circulat ilegal. Nadajduim insa ca intr-o zi vor vedea lumina tiparului.” (Ioan IANOLIDE)
„In lunile de vara, camerele care dau spre sosea devin, la Gherla, iad curat... Cu Sile Catalinoiu, invat Potirul lui Crainic... Invatarea pe dinafara a poeziilor este cea mai placuta si mai neostoita distractie a vietii de inchisoare. Fericiti cei ce stiu poezii.” (Nicolae STEINHARDT)
„Duminica dimineata, nu terciul era asteptat, ci predica lui Nichifor Crainic, spusa in soapta sa nu auda gardianul. Radu Gyr si Nichifor Crainic sunt marii autori ai poeziei in lanturi.” (Nicolae ENESCU)
„De la Harry Brauner am aflat o mare parte din versurile lui Radu Gyr si Nichifor Crainic, care circulau din gura in gura in Aiud si pe care noi le-am scris pe sapun si le-am invatat.” (Ion IOANID)
„Din anii inchisorii dateaza poemele ce-l vor fixa cu adevarat pe Nichifor Crainic in istoria literara a viitorului […] care au fost invatate pe dinafara si transmise din celula in celula, ajutand oamenii sa traiasca, indeplinind astfel functia suprema a poeziei.” (Monica LOVINESCU)
OPINIA CITITORILOR