Un strop de eternitate de Jacques Salome
DESCRIERE
Cartea autorului Jacques Salome „Un strop de eternitate de Jacques Salome" de la editura CURTEA VECHE
Viata este un sir de miracole nemaiauzite…
Jacques Salomé
Dincolo de tacerea care il invaluie astazi, Jacques Salomé continua sa dea viata unor proiecte noi, sa lucreze solul fertil pe care l-a cultivat cu atata grija pana acum, sa iasa neobosit in intampinarea cititorilor lui. Mai mult ca niciodata, freamata in el urgenta de a-si transmite invatamintele, convingerile, tandretea. Cuplul, legaturile dintre parinti si copii, bucuria lecturii si voluptatea scrisului, imbatranirea, incercarile, schimbarea: sunt tot atatea teme pe care le abordeaza cu luciditate si intensitate in textele inedite care alcatuiesc aceasta carte, pe jumatate jurnal intim, pe jumatate eseu luminos. Fara odihna, purtat de o pasiune care nu se dezminte, acest mare comunicator incearca inca o data sa largeasca fiecare spatiu, fiecare clipa de viata pentru ca acolo sa se salasluiasca... un strop de eternitate.
Reguli de igiena relationala, o scrisoare furioasa catre hotii de posete, sfaturi pentru parintii copiilor care nu vor sa doarma singuri, ganduri despre iubire si cuplu in era comunicarii si a consumului, marturisiri despre boala si trauma, amintiri despre mamele de altadata si despre un om care facea pe arborele – toate isi gasesc locul in paginile aceleiasi carti, intr-o armonie care pentru autorul ei pare a fi principiu de viata si ritm al respiratiei.
Cu Un strop de eternitate, Jacques Salomé arunca o privire inapoi: lirica, afectuoasa, plina de modestie si recunostinta. Scrisa cu savoir si cu saveur, cartea pare construita pe o dinamica a inaltarii: de la o sinteza a principalelor teme si metode din cariera psihoterapeutului, trece prin autobiografie si se sfarseste intr-o scriitura distilata, rarefiata, pura, cumva straina de timp si apropiata de o eternitate spre care ne intredeschidem impreuna cu autorul. Si primim din ea un strop, de citit pe nerasuflate.
Jacques Salomé (n. 1935) este psihosociolog, formator, scriitor si poet. Si-a obtinut licenta in psihiatrie sociala la École des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris). Este fondatorul Centrului de formare in relatii interumane „Le Regard fertile“ de la Roussillon-en-Provence, unde preda buna parte dintre cursurile de formare. A predat timp de cinsprezece ani la Université de Lille III.
Jacques Salomé pledeaza pentru transformarea comunicarii intr-o materie de sine statatoare care sa se predea in scoli, intrucat crede in responsabilizarea individului pentru crearea unor relatii sanatoase, printr-o comunicare activa.
Filiatia sa teoretica se revendica din curentul psihologiei umaniste, initiat de Carl Rogers. La inceputul carierei sale in relatiile interumane s-a folosit de psihanaliza, mergand in directia propusa de Milton Erickson, pentru care subconstientul este un rezervor de resurse, nu o componenta intunecata a psihicului. In primele sale cursuri de formare, Jacques Salomé a folosit tehnici corporale cum ar fi Rebirth, bioenergia sau mijloacele de expresie scenica precum psihodrama.
Aceste numeroase experiente l-au condus in timp la elaborarea unei metode personale: ESPERE (Energie Specifica Pentru o Ecologie Relationala Esentiala), un sistem teoretic si practic, constand in concepte si instrumente proprii. Scopul demersurilor sale pedagogice si educative nu este acela de a da sfaturi, ci de a stimula reflectia personala si maturizarea, de a declansa trezirea constiintei si luarea de pozitie fata de sine si fata de ceilalti. Se arata circumspect fata de „profetii“ comunicarii perfecte, punctul sau de plecare fiind exprimarea personala.
A format pana in prezent peste 60 000 de asistenti sociali, medici, psihologi si consultanti. A tinut conferinte si cursuri de formare si are discipoli (moderatori in metoda ESPERE si formatori de moderatori) in Franta, Belgia, Québec, Elvetia, Insulele Réunion.
Este autor a 70 de carti, coautor al unor lucrari de referinta despre comunicare si cuplu, teoretician in cadrul Asociatiei pentru Comunicare Relationala prin Ascultare Activa. Cartile sale au fost traduse in 27 de limbi, inclusiv in limba romana.
A semnat de-a lungul timpului cronici permanente in revistele Psychologies (Franta) si Le Guide Ressources (Canada); are la activ numeroase aparitii in presa francofona: Madame Figaro, Médicine naturelle, Présence Magazine, La vie, La marine, Journal de Québec, La presse, Magazine 7 jours, Entrevue, Le devoir, Phare, Mariage.
In februarie 2014 a suferit un sever accident vascular cerebral care i-a afectat centrul vorbirii. In prezent, la varsta de 83 de ani, se reface si intampina cu deschidere aceasta noua provocare din viata sa cu ajutorul sotiei lui, Valeria Salomé, incredintat de faptul ca bolile sunt limbaje simbolice care ne ajuta sa strigam si sa tainuim insuportabilul din noi si ca suferinta este revelatoare pentru posibilitatile nebanuite ale fiintei.
Nr. de pagini: 287
Anul aparitiei: 2018
OPINIA CITITORILOR