Tudor Greceanu - Drumul celor putini. Amintirile unui pilot de vanatoare iesit din incercuirea de la Stalingrad - Editia a II-a revazuta si adaugita

PRP: 29,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 24,65 lei
Diferență: 4,35 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 224

DESCRIERE

Drumul celor putini. Amintirile unui pilot de vanatoare iesit din incercuirea de la Stalingrad.
 
Editia a II-a revazuta si adaugita, ingrijita de colonel (r) Dumitru Roman

Cuvant inainte de Martha Greceanu

Prefata de Neagu Djuvara

Tudor Greceanu (1917-1994) a fost unul dintre asii aviatiei romane de vanatoare din cel de-al Doilea Razboi Mondial, avand la activ peste 6. 000 de ore de zbor pe timp de razboi, realizate in 1. 000 de misiuni de lupta, atat in Est, cat si in Vest, si zeci de victorii aeriene pentru care a fost rasplatit cu numeroase ordine si decoratii devenind si Cavaler al Ordinului„Mihai Viteazul” clasa a III-a. Arestat de comunisti, a reusit o spectaculoasa evadare de la Aiud.

Volumul spune povestea unui pilot de vanatoare care si-a inceputul ascensiunea putin inainte de debutul conflagratiei, a participat la nenumarate lupte aeriene dintre care cele mai dramatice episoade s-au petrecut in timpul bataliei de la Stalingrad, apoi a trecut prin infernul inchisorilor comuniste si prin amputarea picioarelor din cauza torturilor suferite acolo, lasand in ultimii ani ai vietii pretioase amintiri despre toate acestea. O parte dintre capitole au fost scrise de Tudor Greceanu insusi, celelalte constituindu-se din interviuri acordate de autor.

As mai face o mica remarca, cunoscand insinuarile viclene care circulau sub comunisti, cum ca cei„de origine sociala nesanatoasa” erau niste profitori si niste„invartiti”; m-a izbit printre camarazii si comandantii lui, citati de Tudor Greceanu, marele numar de nume tocmai dintre cei„de origine sociala nesanatoasa”: Cantacuzino, Ghica, Miclescu, Greceanu (Stefan, din Muntenia, pe langa Tudor, din Moldova), Bratianu, Romanescu, Agarici, Polizu-Micsunesti si altii… E drept ca Aviatia era un corp de elita, dar a fost cam acelasi lucru la Cavalerie. E un amanunt, dar nu strica sa se spuna.
Neagu Djuvara

Fiecaruia ii este frica de ceva. Unii sunt victimele propriului refuz al fricii, al propriului curaj, care este o vesnica lupta psihologica intre ceea ce suntem si ceea ce am putea deveni sub imboldul fricii. In luptele cu rusii, unde am fost mereu in inferioritate numerica, doi contra douazeci, actionam mai putin sub imboldul fricii, pentru ca aveam superioritatea avionului, ceea ce nu s-a intamplat cu americanii, cand superioritatea numerica era de 1 la 30-40 si nu mai aveam superioritatea aparatelor. Atunci recunosc ca de multe ori trebuia sa ne invingem frica. Odata am fost doborat: la o altitudine de 11. 000 de metri, un proiectil exploziv m-a lasat fara instalatia de oxigen. […] Mi-am pierdut cunostinta. Nu stiu ce s-a intamplat. Presupun ca am avut un moment de revenire cand m-am apropiat de sol. Avionul a fost gasit pus pe burta, or, a pune un Messerschmitt pe burta nu e o treaba usoara.
Tudor Greceanu
 
Volumul cuprinde 24 de pagini de fotografii.

Nr. de pagini: 224
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

10,20 lei
PRP: 12,00 lei
Created in 0.0464 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.