Trump si AUR. Populismul - amenintarea globala a secolului 21
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Am initiat aceasta lucrare din dorinta de a arata ca scaderea increderii in autoritati si liderii de tip clasic este asociata cu adeziunea la curentele populiste, sau cel putin vulnerabilitatea in fata mesajului acestora. Consideram ca cele doua studii de caz prezentate vali¬deaza ipoteza de cercetare datorita numeroaselor elemente practice care vin sa confirme teoria propusa initial. Mai mult, studiile de caz completeaza lucrarea in incercarea de a demonstra nevoia urgenta de masuri in ceea ce priveste combaterea efectelor populismului.
Am analizat motivele victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din Statele Unite din 2016 si am subliniat numeroasele moduri in care ele nu au neaparat lega¬tura cu ideologia sau activitatea partidului Republican al carui reprezentant a fost. Se confirma astfel modul in care un lider populist poate sa adopte idei ce ii sunt necesare, chiar daca nu le va folosi in practica atunci cand ajunge la putere. In acelasi timp, existenta unui alt candidat cu o structura similara a discursului, Bernie Sanders, arata ca adeziunea populatiei la ideile populiste nu se face prin intermediul unui set de idei caracteristic sau al unui lider carismatic la nivel personal, ci ambele elemente sunt adaptate in mod pragmatic pentru succes.
In Romania, modalitatea de evolutie a partidului A.U.R. confirma si ea ipoteza de cercetare. Din considerente istorice, economice si sociale, cetatenii romani erau mai mult decat pregatiti sa sustina un actor politic ce pare ca da voce propriilor lor nemultumiri. Lasati in urma de evolutia societatii, foarte multi alegatori prefera sa ii considere pe altii responsabili pentru dificultatile cu care se confrunta, adica exact tipul de discurs promovat de populisti. Studiul de caz despre activitatea partidului A.U.R. a subliniat cum, intot¬deau¬na gata sa critice autoritatile statului roman, cetatenii nu sustin acest partid din adeziune fata de propriile sale idei originale, ci din dorinta de a se simti impotriva condu¬catorilor si liderilor de tip clasic. Argumentul nostru referitor la importanta intelegerii populismului si a relatiei sale cu nemultumirea cetatenilor fata de auto-ritati este astfel nu doar confirmat, ci cauta sa prezinte si un potential imediat de aplicare la situatia de moment a Romaniei.
***
Daca aceasta societate ii va recunoaste drept o amenin¬tare care poate fi combatuta prin eficienta si trans¬parenta, populistii pot chiar sa actioneze ca un tonic la adresa democratiei moderne prin fortarea unor schimbari la nivelul actorilor cu putere de decizie. Pentru ca acest lucru sa se intample, sunt insa necesare eforturi din partea liderilor pentru a media relatia cu proprii lor cetateni si a-si imbunatati propria abordare asupra pozitiei pe care o ocupa. Daca nu, ne putem astepta in continuare ca populismul, aceasta viziune asupra politicii guvernata de o moralitate autonoma, sa isi continue ascensiunea catre cele mai inalte trepte ale societatii.
Cuprins
INTRODUCERE. 7
Importanta si actualitatea temei 7
Organizarea lucrarii 9
Studiile de caz folosite. 12
Rezultate si propuneri 14
CAPITOLUL 1 – POPULISMUL, EXTREMISMUL SI AMENINTAREA LA ADRESA SECURITATII 16
1.1 Problema abordarii populismului 17
1.2 Extremismul si tranzitia populismului catre un real pericol 22
1.3 Originile curentului 31
CAPITOLUL 2 – POPULISMUL: DE LA ORIGINI LA ELEMENT AL CONFLICTULUI 48
2.1 Incadrarea populismului in relatiile internationale 48
2.2 Populismul ca element al analizei de conflict 61
2.3 Provocarile actorilor internationali 65
2.4 Conflictul – Sursa a populismului? 72
2.5 Sistemul international – Dificultati pe termen lung 86
CAPITOLUL 3 – DIVERSITATEA AMENINTARILOR POPULISTE 96
3.1 Amenintarea populista in mediul international 97
3.2 Amenintarea populista in Uniunea Europeana. 132
3.3 Amenintarea populista in social media. 160
3.4 Amenintarea populista in pandemie. 174
3.5 Amenintarea populista in Romania. 189
CAPITOLUL 4 – IMPORTANTA STUDIULUI DE CAZ. 212
4.1 Studiu de caz: Donald Trump, un populist plutocrat. Esecul prezentei la guvernare 217
4.2 Studiu de caz: Noua etapa a populismului romanesc. Amenintari dupa succesul partidului A.U.R. 230
CONCLUZII 239
BIBLIOGRAFIE. 245
OPINIA CITITORILOR