Trei cuvinte magice
DESCRIERE
Cartea autorului Uell S. Andersen „Trei cuvinte magice" de la editura ACT SI POLITON
Trei cuvinte magice. Cheia catre putere, pace si plenitudine / Three Magic Words. The Key to Power, Peace and Plenty de Uell S. Andersen este cartea care iti vorbeste despre puterea nemarginita care salasluieste in tine si de care trebuie sa fii constient in fiecare clipa a vietii tale. Andersen iti reaminteste de puterea gandului, acest mister care face ca lumea sa se transforme mereu in functie de cum dicteaza el si te ghideaza sa iti modelezi gandurile astfel incat lumea sa ia forma pe care ti-o doresti. Trei cuvinte magice reprezinta totodata pentru spiritele curioase o buna ocazie de a se initia in meditatie, hipnotism, transfer de gandire si clarviziune…
„Daca hotarasti ca nu poti avea succes, sanatate, fericire si liniste, atunci esecul, boala, nefericirea si confuzia sunt ale tale. Caci legea functioneaza si nu o poti opri! Singura intrebare la care trebuie sa raspunzi este daca doresti bine sau rau, pentru ca legea trebuie sa-ti aduca ori una, ori alta, dupa dorinta ta.”
Chiar te poti vindeca de cancer cu termometrul? Aceasta este doar una dintre numeroasele imagini de domeniul irealului pe care ti le furnizeaza autorul pe parcursul cartii, insa obiectivul este ca, la sfarsitul lecturii, irealul sa nu mai fie un termen care sa aiba corespondent in lumea ta. Depinde numai de tine sa poti indeparta bariera care iti blocheaza mintea sa vada ca ireal exista numai pentru cei care se tem sa accepte ca au puteri nelimitate…
„Esti ceea ce gandesti: atat, nimic mai mult.”
Uell Stanley Andersen (1917- 1986) este un autor american de self-help si proza scurta, cartea de fata, Trei cuvinte magice fiind cea mai cunoscuta dintre toate creatiile sale. Unele voci sustin ca acesta este volumul care sta la baza conceptului filozofic New Age cunoscut la nivel mondial sub denumirea de Legea Atractiei. Legea atractiei este credinta conform careia gandurile pozitive sau negative atrag dupa ele experiente pozitive sau negative in viata cuiva. Aceasta credinta se bazeaza pe ideea ca oamenii si gandurile lor sunt facuti din energie pura si ca oamenii atrag ceea ce gandesc. Uell Stanley Andersen te ghideaza astfel sa te folosesti de puterea gandului pentru a atrage in viata ta doar lucruri benefice.
„Noi atragem in viata noastra manifestarile fizice ale gandurilor pe care le gandim, si ca sa atragem binele, nu raul, trebuie sa invatam sa ne controlam gandirea, sa gandim pozitiv, nu negativ. Trebuie sa putem alege ganduri bune.”
Volumul Trei cuvinte magice este impartit in 12 capitole, care sunt de fapt 12 eseuri ce abordeaza mari teme metafizice precum: autolimitarea, iluziile, mintea constienta si mintea universala constienta, gandurile, intuitia, credinta, atractia, iubirea, succesul, sanatatea, nemurirea, si in final cheia sau ceea ce crede autorul ca reprezinta secretul suprem al vietii. La finalul fiecarui capitol primesti cate o recomandare de carte, pentru a aprofunda subiectul tratat, fiind indrumat totodata sa faci o meditatie care are scopul de a te ajuta sa gandesti sanatos. Potrivit autorului, toate meditatiile din aceasta carte sunt tratamente spirituale, menite sa-ti puna viata in armonie cu binele, in armonie cu puterea mintii subconstientului universal.
Capitolul 1: Lacatul
„Planul invizibil al existentei umane ofera cea mai mare provocare si cea mai mare speranta pentru intreaga omenire!”
Andersen sustine in acest eseu presarat cu povesti si exemple concrete, cum, obiceiurile de gandire ale mintii subconstiente au capacitatea de a da contur vietii noastre, sau, asa cum spune autorul: „mintea subconstienta este marele creator si creeaza exact ceea ce i se spune”. Autorul explica de ce subconstientul este pentru multi dintre noi lacatul care ne impiedica sa ne realizam dorintele, dar si ce este mintea umana: Memorie, Motivatie, Imaginatie, Intuitie si Credinta. Andersen te dirijeaza inca din acest prim capitol spre ideea de baza a acestei carti si anume: originea divina a tuturor fiintelor umane.
„Siguranta ta in viata depinde in intregime de recunoasterea naturii tale divine. Banii, casa, politele de asigurare si pozitia sunt ca niste naluci in noapte. Nu exista banci in viata de dupa, nici sicriu cu buzunare. Toate lucrurile din lume se schimba; se nasc, infloresc, rodesc si mor. Doar marea unitate – asocierea ta cu infinitul, propria ta manifestare individuala a mintii universale a lui Dumnezeu –, numai ea ramane neschimbata. Recunoasterea si folosirea acestui mare adevar iti vor oferi siguranta la care nu ai visat niciodata, vor pune in lumina corecta fiecare aspect al vietii tale, vor elibera in tine un val de energie creativa ce-ti va face viata plina-ochi de succes, realizari si vigoare.”
Autorul ne propune la sfarsitul primului capitol o prima meditatie, oferindu-ne si un scurt ghid necesar pentru a o putea practica in mod corect. Aceste scurte meditatii iti vor ghida treptat subconstientul pe tot parcursul cartii astfel incat sa inceapa sa inlocuiasca un mod de gandire negativ cu unul pozitiv.
Capitolul 2 – Iluzia
Si pentru ca scopul cartii este sa te faca sa inlocuiesti in mintea ta tot ceea ce te limiteaza si iti pune piedica in evolutie, cu ceea ce iti confera putere nelimitata si incredere, autorul parcurge o etapa necesara in acest demers – si anume, distrugerea raului, pentru ca, spune el: „raul este marea iluzie a intregii omeniri”. Argumentul lui Andersen in sustinerea acestei idei este: „Daca Dumnezeu este un Dumnezeu al iubirii, El nu a creat raul!” Prin urmare omul insusi este cel care a creat raul.”
„In ceea ce priveste viata pamanteasca a omului, daca el crede in rau, traieste rau; daca el crede in boala, sufera de boala; daca el crede in iad si in diavol, sufera toate torturile pe care acestea le ofera de fiecare data cand cade din ceea ce mintea lui considera a fi gratia divina. […] Raul nu poate fi altceva decat rezultatul credintei omului. Fii atent la triada Orientului: „Sa nu vezi rau, sa nu asculti rau, sa nu vorbesti de rau”, de unde rezulta, precum noaptea care vine dupa zi, ca nu poate exista rau.”
In finalul acestui capitol autorul iti propune un exercitiu de telepatie care se poate face impreuna cu un grup de prieteni, dar si o meditatie menita sa elimine iluzia sau raul din subconstientul tau.
Capitolul 3 – Mintea
„Un baietel care a fost afectat de la nastere de o groaznica malformatie a pielii, o afectiune numita Boala omului-elefant, pentru care stiinta medicala nu ar putea face nimic, are acum o piele normala, prin hipnoza. Cum? Doar spunandu-i-se, cand mintea lui constienta era adormita, ca pielea lui s-a vindecat!”
Mintea constienta este definita de Andersen ca fiind un instrument de inregistrare, analiza si selectie a senzatiilor. Ea are capacitatea de a sadi in mintea inconstienta un intreg set de convingeri. Mintea subconstienta este substanta infinita din care se fac toate lucrurile, dar ce facem atunci cand mintea constienta sadeste in inconstient idei si convingeri care ne impiedica sa evoluam, sau, mai rau, ne trag inapoi? Metoda de a ajunge la subconstient este hipnoza, vazuta ca o tehnica de a scoate temporar din functie mintea constienta si de a ne pune in contact direct cu puterea divina, infinita inteligenta din fiecare om. Revelatia acestui capitol este ca subconstientul nu are vointa proprie, reactionand in intregime prin sugestie.
„Aceasta inteligenta infinita, asadar, este singura minte care exista; noi toti o folosim; nu ne putem abtine s-o folosim, pentru ca este una si peste tot si este lucrul din care se fac toate lucrurile. Este la fel de diferita de creierul uman precum noaptea de zi, caci creierul uman este un instrument specific, pentru un anumit organism, cu un anumit mediu inconjurator, in timp ce inteligenta din spatele intregii creatii nu poate, prin ea insasi, sa fie specifica niciunui timp anume, niciunei forme sau circumstante. Fiind eterna si unificata, ea nu recunoaste aceste lucruri, cu exceptia proiectiilor constiintei care exista in ea.”
Descoperim tot aici „singura minte din toata creatia” - mintea subconstienta universala - care „stie totul si totul exista in ea”, si modul in care ar trebui sa ne folosim de ea.
Autorul ne indeamna astfel:
„Sa fim constienti ca toate formele si circumstantele provin din planul gandirii, ca prima cauza a intregii creatii este pur si simplu gandul si convingerea. Sa fim constienti ca putem contacta mintea universala pentru raspunsuri la toate problemele noastre, ca noi ne cream toate circumstantele, dandu-le nastere in minte, ca nimic, nimic din tot universul nu ne poate impiedica sa devenim reali in experienta noastra, caci aceasta este legea vietii si a vietuirii.”
Capitolul se incheie ca si precedentele cu o noua meditatie, dar si cu o recomandare de carte care te va ajuta sa intelegi mai bine conceptele si ideile explicate in acest capitol.
Capitolul 4: Forma
In acest eseu, autorul vorbeste despre geneza lucrurilor si despre natura substantei, fiind de parere ca gandurile prind viata si ca forma nu este decat o parte a inteligentei in care traim fiecare dintre noi. Si pentru ca, dupa parerea autorului, totul isi are originea in mintea noastra, chiar si miracolele:
„Totul isi are originea in minte, totul isi are originea in ganduri; iar miracolele sunt plasmuite in liniste, in incaperi cufundate in liniste, cand sufletele desteptate isi asculta divinitatea.”
Tangential autorul atinge si alte subiecte oculte precum reincarnarea, invataturile ezoterice tinute secrete sute de ani, fiintele superioare de pe alte planete, etc… Meditand asupra timpului, a spatiului si a materiei, autorul ajunge la concluzia ca: sub iluzia separarii exista o mare unitate a tuturor lucrurilor, o unitate in care spatiul si timpul si forma individuala sunt toate combinate intr-un intreg, un spirit infinit sau o inteligenta, mintea subconstienta universala! Iar omul este definit ca fiind nici mai mult nici mai putin decat suma totala a gandurilor sale de pana la un moment dat. Si da, crede Andersen, omul este centrul universului! Nu in marime fizica cu siguranta, ci in minte!
„Gandurile tale sunt esenta care creeaza forma, care determina circumstantele; sunt singurul instrument prin care iti extinzi constiinta. In consecinta, nu exista ceva mai important pentru tine decat sa alegi cu atentie gandurile pe care le vei gandi, credintele si atitudinile pe care le vei adopta, pentru ca prin ele vei fi ceea ce vei fi; prin intermediul lor ai ajuns exact unde te afli astazi. Daca iti doresti o viata progresiva si plina de reusite, vigoare, dragoste si bunastare, vei abandona fiecare gand negativ in momentul in care el ti se prezinta. Vei refuza sa accepti pe plan mental orice alta conceptie care nu e in ton cu binele. Vei gandi doar pozitiv! Si universul te va coplesi cu mai mult bine decat ai visat vreodata.”
Plecand de la premisa ca „forma care rezulta din contopirea mai multor vieti sau constiinte individuale este rezultatul constiintei intregului” autorul concluzioneaza ca forma fiintei umane este rezultatul constiintei fiintei umane. Asadar, sustine Andersen, corpul pe care il ocupi acum nu este decat un instrument al constiintei tale si o expresie a cunoasterii de sine, in timp ce „forma nu este mai mult decat o simpla conceptie, forma nu este decat o idee, iar aceasta forma implica intotdeauna constiinta si este in intregime reprezentarea unui gand. In esenta sa pura, forma este construita exact din acelasi material din care e construit gandul!”
Capitolul 5: Intuitia
In acest capitol Andersen ne face o scurta introducere in parapsihologie, vorbind despre Dr. J. B. Rhine si studiile sale conform carora mintea omului are capacitatea de a influenta materia inerta, pentru ca cea mai mare putere din toata creatia exista in mintea omului! Discursul autorului este cu atat mai credibil cu cat el isi sustine teoriile cu dovezi coplesitoare privind superputerea fizica a mintii universale subconstiente furnizate de personalitati de toata increderea.
Devenim astfel martorii unor experiente paranormale prin intermediul unei serii de exemple ale unor personalitati care au trait astfel de episoade ce implica: transfer de gandire (telepatie), clarviziune, influentarea materiei si a circumstantelor prin puterea mintii, contactul cu lumea spiritelor, amintirea unor vieti anterioare. Conform autorului, toate puterile care ar putea intra la capitolul intuitie sunt puteri cu care este inzestrata mintea subconstienta, dar sunt disponibile numai atunci cand sunt controlate de mintea constienta.
Mintea subconstienta poate sa vada fara ochi, sa auda fara urechi, poate parasi corpul pentru a obtine informatii si pentru a reveni din nou. Poate sa vada in viitor, in trecut, poate sa creeze atat circumstante, cat si materie. Existenta sa este independenta de cea a corpului, pentru ca ea traieste in toate lucrurile si incorporeaza infinitul. Este sufletul fiecarui om si sufletul universului.
Capitolul 6: Credinta
Autorul rezuma foarte cuprinzator numeroasele fete si forme pe care le imbraca credinta si te invita totodata sa tii o dieta mentala de treizeci de zile in care sa… gandesti sanatos.
„Credinta l-a condus pe Moise catre Taramul Fagaduintei, pe Columb in Indiile de Vest, pe Pasteur catre descoperirea microbilor, pe Galileo catre stele, pe Democrit la atom, pe Magellan, in jurul lumii. Sustinuti de substanta lucrurilor sperate, dovezile lucrurilor nevazute, acesti oameni s-au abatut de la caile batatorite, si-au urmat viziunea si toata lumea a beneficiat de pe urma credintei lor. Credinta este instrumentul cel mai important pentru existenta omului.”
Sau altfel spus:
„Credinta este acel factor care da impulsul de convingere unui gand si il intipareste astfel in subconstient ca o premisa sau concluzie care trebuie sa se manifeste in lumea fizica.”
In aceste conditii, devine perfect firesc ca ceea ce transmitem subconstientului ca fiind convin¬geri sa ni se intoarca in realitatea fizica.
In ceea ce priveste lectia de retinut din acest capitol, lucrurile stau cum nu se poate mai simplu, considera autorul:
„Daca mintea subconstienta primeste convingerea ca ai bani, vei avea bani. Daca primeste convingerea ca ai sanatate, vei avea sanatate. Daca primeste convingerea ca ai dragoste, vei avea dragoste. Daca primeste convingerea ca esti de succes, vei avea succes. Daca primeste convingerea ca esti intelept, vei avea intelepciune. Oricare ar fi premisa, mintea subconstienta o va crea in realitate fizica. Vezi cat de simpla poate fi o astfel de premisa?! „Am bani”, atat, si banii apar. De ce e atat de dificil sa facem un lucru atat simplu? Pentru ca nu avem credinta!”
Capitolul 7: Atractia
„Lasa totul in seama lui Dumnezeu” este sfatul autorului in acest capitol, vorbind despre tendinta innascuta a oamenilor spre vanitate, care nu face altceva decat sa ne doboare si sa ne intoarca din drumul spre succes.
„Legea atractiei este legea manifestarii credintelor si dorintelor, iar metoda prin care aceasta lege poate fi controlata pentru a produce numai bine este refuzul de a accepta raul. Cand ai in vedere un obiectiv si creezi realizarea lui in plan mental, nimic nu te poate impiedica sa il realizezi, cu exceptia crearii unui esec in acelasi plan mental. […] Accepta-ti sarcinile si circumstantele cu credinta ca ele vor oferi calea perfecta spre indeplinirea dorintelor tale. Raul, esecul, infrangerea, boala nu te pot atinge, daca refuzi sa le accepti. Numai ceea ce accepti vine pana la urma la tine; toate celelalte sunt temporare si doar un pas spre obiectivul ales. Aceasta este legea atractiei, o lege care nu esueaza niciodata.”
Autorul te sfatuieste asadar sa:
• Ai mai multa grija de gandul tau decat de al lumii despre tine, pentru ca gandul tau creeaza lumea ta.
• Nu fi ocupat sau grabit. Nu exista nimic cu care sa te lupti si nimic de invins. Exista numai lucruri de invatat si de constientizat. Dumnezeu merge cu pasi siguri.
• Nu confunda ceea ce pari a fi cu ceea ce esti cu adevarat.
• Niciodata nu esti ceea ce pari a fi si intotdeauna ceea ce esti cu adevarat este in interiorul tau, in centrul constiintei tale.
• Lasa elementul spiritual sa conduca fiecare decizie a vietii tale.
• Refuza sa accepti melancolia sau tristetea. Universul canta si danseaza.
Capitolul 8: Iubirea
Dumnezeu este dragoste, iar autorul considera ca toate lucrurile, bune, mari, mici, sunt facute de iubire. „Dumnezeu este iubire; iubirea e viata; noi suntem iubire. Cel care neaga iubirea se neaga pe sine si isi distruge rolul in drama umana.”
„Dragostea este legea motivanta a vietii. In toate elementele din care suntem alcatuiti vedem comanda inexorabila a universului: „Iubeste sau mori”. Prin iubire slujim si astfel sporim bunastarea, binele, cunoasterea, frumusetea, confortul; prin lipsa dragostei, devenim egoisti si amari, ne plangem si sadim seminte de ura si distrugere, ne ofilim, murim si ne lepadam de viata. Lucrand cu dragoste, ne oferim totul si oferim totul omenirii.”
Andersen ne ofera in acest capitol un minunat eseu despre dragoste, abordata atat ca sentiment inaltator capabil sa ne ofere senzatia implinirii depline in viata, ca motor al tuturor actiunilor pe care le intreprindem de la nastere pana la moarte, cat si ca sexualitate. Iubirea este vazuta ca unitatea care sta la baza universului, dar si ca lege spirituala suprema, autorul sfatuindu-te: sa ai incredere in dragoste, pentru ca atunci cand ai incredere in ea, ai incredere in Dumnezeu.
Capitolul 9: Succesul
Succesul imbraca in viziunea lui Andersen o forma accesibila oricui, el fiind de parere ca toti oamenii sunt capabili sa il atinga cu conditia sa adopte o atitudine corecta in viata.
„Nu conteaza care e slujba ta, indiferent ca sapi santuri sau domnesti peste natiuni. Aceeasi putere iti este disponibila tie cum ii este oricui, si chiar cei mai slaviti pamanteni folosesc doar o mica parte din ea. Daca vei renunta la notiunea falsa de siguranta oferita de lucrurile materiale si-ti plasezi credinta si increderea in mintea subconstienta universala, puterea va incepe sa lucreze pentru tine, creand acele lucruri pe care ti-ai permis sa ti le imaginezi si sa le accepti.”
Reteta succesului devine asadar cum nu se poate mai simpla:
„Ca sa avem succes, trebuie sa gandim succesul. Ca sa fim inconjurati de prosperitate, trebuie sa gandim prosperitatea. Dar in prealabilul acestor doua conditii trebuie sa punem la lucru marea noastra putere creatoare, prin dragostea de Dumnezeu si de oameni. Astfel aducem beneficii altora si vietii insesi, iar binele facut ni se intoarce sub forma succesului si a prosperitatii.”
Autorul le atrage atentia celor care nu au reusit sa atinga succesul pana acum, dar inca mai incearca, asupra faptului ca:
„Omul de succes refuza sa fie descurajat de circumstante; el stie ca motivul primordial se afla in interiorul lui si niciodata in afara.”
Succesul este definit astfel foarte obiectiv si foarte cuprinzator ca fiind implinirea Sinelui care salasluieste in interior.
Capitolul 10: Sanatatea
Judecand dupa ideile exprimate pana acum pe parcursul cartii, pare previzibil faptul ca autorul vede sanatatea ca fiind o consecinta fireasca a unei stari sufletesti de armonie interioara, boala aparand asadar ca urmare a unui dezechilibru ce se produce la nivel mental. „Astfel, sanatatea fizica isi are sursa in pacea psihica, boala si degradarea vin din confuzia mentala.” Un studiu citat de autor, este de natura sa socheze, sustinand ca: 80% dintre toate bolile sunt de origine mentala. Autorul ne sugereaza tot aici o serie de cai spirituale de a ne vindeca de boli fizice.
„Asadar orice boala, orice abatere a corpului de la perfectiunea fizica naturala intervine pentru ca o persoana are sentimente subconstiente de ura, amaraciune, invidie, gelozie, lacomie, autocompatimire, rautate sau oricare altele, nenumarate, care distrug expresia naturala a universului – iubirea.”
In aceste conditii Andersen pare indreptatit sa creada ca nu e departe momentul in care manualele de medicina vor enumera ura, amaraciunea, frustrarea, reprimarea, invidia si singuratatea ca motive ale debilitatii fizice, iar omenirea isi va ingriji emotiile cu aceeasi grija care o acorda acum bunastarii fizice, inlocuind pastilele si potiunile cu obiceiuri sanatoase de gandire.
„Primul pas catre sanatate este intotdeauna crearea interesului si entuziasmului pe plan mental. Gandurile pline de insufletire si dinamice fac trupuri viguroase si trebuie sa gandim sanatos pentru a fi sanatosi.”
Autorul atrage atentia tot aici asupra numeroaselor abuzuri de ordin alimentar si alcoolic si a stilului de viata preponderent nesanatos al societatii moderne, constand in multa munca, multa distractie si putin somn, un intreg lant de activitatii nevrotice care se formeaza ca tentativa de a scapa de chinuitoarele indoieli, frici si frustrari care stau in centrul subconstientului nostru.
Capitolul 11: Nemurirea
Un frumos eseu despre nemurire si reincarnare… Andersen intelege prin nemurire moartea egoului, aceasta la randul ei fiind vazuta ca „trezirea spirituala care ilumineaza toate lucrurile, o transfigurare in care sufletul fuzioneaza cu Sinele nemuritor. Ea se realizeaza prin umilinta, prin iubire, prin abandon, prin fuziune cu mintea subconstienta universala in centrul constiintei. Cine atinge acest nivel de constientizare percepe nemurirea.”
Iar ego-ul la randul sau este vazut ca fiind de multe ori o piedica in calea evolutiei noastre: „Viata noastra se desfasoara conform conceptiei egoului. Acest lucru pe care il numim in mod fals „eu”, acest ego, isi vede limitele si aduce aceste limite in viata noastra. Se teme, uraste si invidiaza, caci incearca in mod constant sa se umfle, prin orgoliu si printr-o atitudine obtuza, si aduce in viata noastra rezul¬tatele fizice ale acestor cauze mentale, tinandu-ne permanent in lanturi.”
Pe de alta parte, Andersen sustine ca nemurirea salasluieste in fiecare dintre noi:
„Sinele este nemuritor. Acest Sine, mintea subconstienta universala, reprezinta ceea ce suntem cu adevarat. Toti oa¬menii au viata vesnica, asa ca nu este vorba daca vom trai din nou, ci despre faptul insistent si glorios ca adevaratul nostru sine nu va muri niciodata, asa cum nu s-a nascut niciodata. Spiritul este nenascut, nemuritor si neschimbator.”
Capitolul 12: Cheia
Cheia cartii reprezinta secretul inefabil, iluminarea suprema, cheia pacii si puterii. Potrivit autorului, „daca vei accepta acest adevar inaltator, daca indraznesti sa te asezi pe acest pisc magnific, constiinta universala iti va fi dezvaluita din interior. ”
In final te invit sa descoperi cele trei cuvinte magice care reprezinta cheia si iluminarea suprema, bucurandu-te totodata de o lectura placuta, de o carte scrisa inteligent si atractiv, capabila sa iti schimbe fundamental modul de a gandi si a trai. O lectura care te va ajuta sa iti traiesti viata la modul pozitiv!
OPINIA CITITORILOR