Tratat de tehnica criminalistica. Editia a III-a revazuta si adaugita - Constantin Draghici
DESCRIERE
Cartea autorului Constantin Draghici „Tratat de tehnica criminalistica. Editia a III-a revazuta si adaugita - Constantin Draghici" de la editura SITECH
Tehnica criminalistica constituie, poate cea mai importanta parte a Stiintei Criminalistice, deoarece prin metodele, mijloacele si procedeele pe care le elaboreaza contribuie in mod substantial la cautarea, descoperirea, punerea in evidenta, fixarea, ridicarea, interpretarea si examinarea criminalistica a urmelor si mijloacelor materiale de proba ramase la locul unde s-a comis o infractiune.
Implicit aceasta ramura a Stiintei Criminalistice isi aduce aportul in cadrul procesului penal, la stabilirea imprejurarilor in care s-a comis infractiunea, la identificarea faptuitorului, ori a obiectelor ce au creat urme la locul faptei, contribuind in acest fel la aflarea adevarului material in cauzele penale cercetate de organele judiciare. Criminalistica a fost recunoscuta de multe personalitati din sfera justitiei, drept stiinta si arta investigatiilor penale, constituind una din principalele stiinte ce contribuie la administrarea probatoriului in cadrul procesului penal, la stabilirea naturii faptelor penale, la dovedirea acestora si a vinovatiei faptuitorilor.
In conditiile proliferarii actelor criminale in cele mai diverse domenii ale vietii sociale, justitia se poate opune criminalitatii, numai printr-o reactie sigura si ferma, a autoritatii legii, apeland la metodele si tehnicile modeme, in special a celor care tin de Stiinta Criminalistica pentru combaterea eficienta a criminalitalii in general si a celei organizate in special. Relatia dintre actiunea ilicita si urmele lasate de autor, sau de instrumentele folosite, la locul faptei, este o relatie cauzala explicabila prin legile naturii, si in primul rand cele de ordin mecanic (contactul fizic cu mediul inconjurator).
Fapta (cauza) si consecintele sale (efectul) se afla intr-o succesiune cronologica. In afara de materialitatea lor, urmele infractiunii contin informatii care stabilesc legatura lor cu fapta si faptuitorul. In aceasta a treia editie a tratatului de tehnica criminalistica autorii au cautat sa abordeze intreaga problematica, atat prin prisma teoreticianului, dar mai ales prin experienta practicianului in solutionarea multitudinii de probleme pe care le implica investigarea criminalistica a infractiunilor si valorificarea stiintifica a urmelor si mijloacelor materiale de proba descoperite la locul faptei.
Consideram ca aceasta lucrare este utila atat practicienilor cat si teoreticienilor, antrenati in lupta impotriva criminalitatii: criminalisti, politisti, magistrati, avocati, studenti ai Facultatilor de Drept, constituind un veritabil ghid practic, cu certe valente aplicative.
Prof. Vasile Lapadusi, secretar general al Asociatiei Criminalistilor din Romania
Nr. de pagini: 572
Anul aparitiei: 2018
OPINIA CITITORILOR