Terorismul si securitatea statelor in epoca globalizarii

PRP: 19,62 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 14,72 lei
Diferență: 4,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011

DESCRIERE

Fenomenul terorist international, constituie una din principalele amenintari la adresa societatii umane si a starii de siguranta nationala a statelor lumii, continuand sa reprezinte un pericol social deosebit de grav atat pentru structura si coeziunea sociala, cat si pentru securitatea indivizilor.

Analiza evolutiei fenomenului la scara mondiala, releva faptul ca acesta a inregistrat o crestere spre sfarsitul anului 2001. Flagelul terorismului a continuat sa afecteze lumea pana in prezent, din Balila Groznaisi panala Mombasa, culminand cu criza ostaticilor din Grecia si cu masacrul din Oslo. In acelasi timp, razboiul global impotriva pericolului terorist s-a desfasurat cu intensitate in toate regiunile, cu rezultate incurajatoare.

Asistam in momentul de fata la o diversificare a tintelor vizate care apartin diferitelor domenii de activitate si acest lucru demonstreaza faptul ca obiectivele si scopurile organizatiilor teroriste sunt foarte diverse.

Din punctul de vedere al tipurilor de actiuni teroriste intreprinse, acestea s-au diversificat, ponderea fiind detinuta de cele in care s-au utilizat explozivi si armament, elementul de noutate constand in faptul ca pentru comiterea unor astfel de acte s-a recurs la folosirea avioanelor de transport de persoane, ca vectori de distrugere a tintelor vizate, efectele obtinute fiind devastatoare.

Acesta boala a mileniului are foarte multe fatete obscure sau dificil de interpretat. Asupra catorva elemente s-a cazut, in general, de acord ca terorismul este in prezent in vizibila ofensiva, manifestandu-se pe o arie geografica considerabil extinsa, diversificat ca motivatie si mijloace de actiune, multe grupari dispunand de fonduri provenite din activitati ilegale.

Strategia de Securitate Nationala a Romaniei include terorismul intre principalele  amenintari la adresa securitatii nationale, combaterea  factorilor de risc subsumati acestuia reprezentand o preocupare majora a Executivului. Fata de evolutia fenomenului terorist international, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 153/2001 pentru aplicarea Rezolutiei nr. 1373/2001 a Consiliului de Securitate ONU privind combaterea terorismului international, iar ca un cadru unitar si aparent complet in materie, a adoptat Legea nr. 535 din 25 noiembrie 2004, avand pana in prezent o legislatie solida in domeniu, care face fata cerintelor internationale.

 Caracterul global al amenintarii teroriste ingrijoreaza intreaga comunitate internationala, iar„Romania considera ca gestionarea eficienta a acestei problematici nu se poate face decat in context larg, prin conjugarea eforturilor tuturor statelor interesate”[1].

Romania vizeaza combaterea oricarei forme de terorism indiferent de motivatiile care stau la baza acestuia (cu deosebire a terorismului fundamentalist islamic, a celui religios si separatist) si urmareste prevenirea producerii pe teritoriul sau de acte teroriste, a constituirii bazelor logistice si a filialelor unor organizatii extremist teroriste cu reprezentare internationala.

Astfel, activitatea statului Roman pe linia prevenirii si combaterii actelor de terorism s-a intensificat considerabil dupa data de 11 septembrie 2001, cand toate statele lumii au realizat ca niciodata nu pot fi suficient de bine pregatite pentru a putea lupta cu aceast flagel al societatii umane in continua perfectionare, activitate concretizata in diferite legi, dar si prin infiintarea de organizatii guvernamentale  antiteroriste, aliniate la cerintele si normele Uniunii Europene, la care Romania a aderat in anul 2007. Mai mult, in acest sens, Romania a participat si participa activ cu forte logistice si militare la toate misiunile internationale, cum ar fi  cea din  Irak sau din Afganistan.

Chiar daca Romania, pana in prezent nu a fost o tara tinta a atacurilor teroriste,  o  data  cu  asumarea  responsabilitatilor  pe  linia  combaterii  fenomenului terorist, coalizand cu marile state ale lumii in acest sens, ar putea trece de la o tara de tranzit sau de resurse pentru pregatirea actelor de terorism, la o tara vizata pentru eventuale atentate teroriste. Din acest motiv se impune continuarea luptei antiteroriste cu aceiasi intensitate ca dupa data de 11 septembrie 2001, pentru a se putea mentine un climat de normalitate si securitate, atat de necesar pentru dezvoltarea sanatoasa a unui stat democratic.

 1 Premierul Adrian Nastase intr-un interviu acordat publicatiei„ Politia Romana”. A  se vedea legea Patriot Act emisa de Guvernul SUA dupa data de 11 septembrie 2001, dupa care aproape toate statele lumii si-au aliniat legislatia in referinta.



An aparitie: 2011
Nr. pagini: 180

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0738 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.