Tema pentru acasa
DESCRIERE
La scoala din Poiana, profesorul de literatura romana e invinuit de noile autoritati de schimbarea portretului lui Stalin cu cel al lui Eminescu. Dupa un simulacru de proces, Mihai Ulmu, „dusmanul poporului”, ajunge in gulag. Maria Razesu, fosta lui eleva din anul IV de liceu, il ajuta sa evadeze, dar si sa-si dea seama de dragostea lor.
O saptamana le-a trebuit soldatilor ca sa-i gaseasca. sapte zile au fost de ajuns ca Mihai si Maria sa se regaseasca. Nestrivita de calvarul gulag-ului, dragostea razbate prin piatra ca o iarba cereasca. Razbate, soptindu-ne ca marile iubiri nu incap in temnita niciunde si nicicand.
Bestseller in Romania si Republica Moldova cu peste 50, 000 de exemplare vandute
Peste 500 mii de imprumuturi in biblioteci
Roman tradus in sapte limbi
Recenzii
„Nicolae Dabija gaseste uneltele literare potrivite ca sa poata schimba bezna in lumina. Scenele sunt foarte expresive. Romanul este o carte a indraznelii celei mai nobile, a luptei duse contra tuturor nedreptatilor lumii. Autorul ne invata cum sa infruntam legile fortelor brune sau rosii si cum sa ne pastram demnitatea chiar si atunci cand suntem ingenuncheati.”
- Jean-Paul Gavard-Perret, poet si critic literar francez
„Prin acest stralucit debut ca romancier Nicolae Dabija se dovedeste a fi un scriitor total si un model uman. Traducerea acestei carti in limbi de circulatie internationala l-ar aduce, dupa opinia noastra, in apropierea unui binemeritat Premiu Nobel, ceea ce ar fi o mandrie nationala si o dovada ca literatura romana nu vine cu firimituri la masa marilor literaturi ale lumii.”
- Tudor Nedelcea, editor si istoric literar roman
Despre autor
Nicolae Dabija este un poet, eseist si istoric literar din Republica Moldova. Autor a peste 80 de volume de poezii, eseuri si publicistica (unele traduse si publicate in SUA, Brazilia, Franta, Italia, Federatia Rusa s. a.). Revista americana de poezie Cold Mountain Review il numeste pe Nicolae Dabija unul dintre cei mai de seama poeti ai lumii. Laureat al Premiului pentru Poezie la Conferinta Tinerilor Scriitori din URSS (1975), Premiul National al Republicii Moldova (1988, 2011), Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Romane (1995), Marele Premiu al Festivalului International de Poezie de la Trieste, Italia (2014) s. a.
Fragment din cartea: Tema Pentru Acasa - Nicolae Dabija
In vara anului 2007 am murit. Era luna cand implineam 59 de ani. Cazusem de pe o stanca din preajma manastirii Tipova de langa raul Nistru. Si atunci, in acele clipe dintre viata si moarte, iar mai exact, dintre moarte si viata, mi s-a aratat aceasta carte: mai intai am vazut-o − toata! – in cateva fractiuni de secunda, apoi, pe masura ce trecea timp, aceasta mi se dezvaluia fila cu fila, fraza cu fraza, cuvant cu cuvant, in toata dimensiunea ei.
In acele clipe de la fundul prapastiei am vazut, ca in lumina unui reflector, niste barbati, femei si copii adunati in preajma mea, ca sa ma incurajeze, ca sa ma sustina, ca sa-mi intinda mana si sa ma ridice din bezna in care ma prabusisem: erau fiinte necunoscute, care au revenit ulterior, la fel de vag, si-n sala de operatii, si pe pat de convalescenta, sa-mi povesteasca, dar nu in cuvinte, ci mai degraba cu ajutorul unor imagini, naratiunea care urmeaza.
Ea mi s-a aratat intr-un fel ca o amintire din viata altcuiva, ca o developare a unor evenimente ce au avut loc cu mult inainte de nasterea mea, ca o razbunare, ca o indeplinire a unor obligatii.
Scrierea cartii le-o datorez acelor necunoscuti care m-au readus la viata.
Ea este a lor.
Eu n-am facut decat sa astern pe file ceea ce mi-au relatat ei.
Autorul
Anul aparitiei: 2016
Editia: Cartonata
Format: 160x230
Nr. pagini: 430
OPINIA CITITORILOR