Sweet Nightmares
DESCRIERE
Cartea autorului Roman Tolici „Sweet Nightmares" de la editura VELLANT
Albumul Sweet Nightmares insoteste expozitia omonima a artistului Roman Tolici in spatiul H''art Gallery. Cele 11 lucrari reproduse in carte reprezinta "un experiment mental in care (Roman Tolici) a urmarit sa picteze doar din minte, mai precis sa acceseze acele amintiri/vise si obsesii fundamentale ce i-au populat existenta." (Dan Popescu)
Distantandu-se de stilistica realista a picturii din ultima perioada a artistului, Sweet Nightmares s-a plasmuit la confluenta dintre straniu si familiar, vis si amintire, verde si rosu.
Daca ne facem fiecare o investigatie personala vom identifica foarte putine momente ce ne-au configurat arhitectura vietii. Paradoxal, cu cat mai intim sunt legate de istoria personala, cu cat mai sincera e anamneza, cu atat mai direct comunica sufletelor celorlalti si cu atat mai mult pot deveni povesti universale. Roman identifica 11 asemenea imagini. Totul este esentializat la maximum, lucrarile se adreseaza imaginarului magic al copilariei sufletului.
Intrand in detalii cu Roman am aflat ca prima amintire obsesiva era imaginea unui sarpe cu cap de lup, acel sarpe dacic numit si Draco de catre romani. (...)
Sarpele,, visat" sau,, vazut" nu parea sa fie o suprasofisticare a unei povesti biblice si nici a unui mit precrestin. El apare ca o epifanie in 4 din cele 11 imagini dulci-cosmaresti. Dealul copilariei, scoala, terenul de fotbal si izvorul din padure gasit intamplator sunt imaginile copilariei din Ghetlova in care sarpele rosu cu cap de lup incolaceste si populeaza fiecare peisaj cautind precum Uroborus sa-si devoreze coada. In momentul rupturii de copilarie dispare si sarpele in lucrarea Sweet Ghetlova unde tatal pare ca merge pe apa inspre Roman aflat in mica masina rosie de langa lac. Urmeaza amprentele onirice ale unor experiente din adolescenta: Sweet Putna - o intalnire erotica langa cimitir, Sweet Chisinau - mormantul tatalui deschis precum o rana a pamantului, Sweet Bucuresti - insingurarea din buncarul modernist de beton, Sweet Sarmisegetusa - o experienta mistica, Sweet Piatra - o poveste de cuplu auzita din batrani, totul culminand cu Sweet Nowhere - o viziune apocaliptica a unei sinucideri colective.
Dintotdeauna am crezut ca un artist valoros reuseste sa dea forma universala unui subiect personal. Seria de fata poate fi citita exact asa: un grafic al obsesiilor unei vieti ce se transforma alchimic intr-un itinerariu generic al trecerii de la copilarie la maturitate, de la particular la universal.
OPINIA CITITORILOR