Sus inimile!, Gelu Hossu, Viata Crestina

Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Anul publicării: 2019
Categoria: Religie

DESCRIERE

Orice incercare de a scoate la lumina adevarul istoric reprezinta, in general, un demers intesat cu multe capcane si pericole. Istoricul, adica cercetatorul trecutului omenesc, datorita metodelor stiintifice pe care si le-a insusit, si pe care le aplica cu scrupulozitate in munca-i oricum dificila, reuseste intr-o foarte mare masura sa evite aceste pericole ce-l pot dezorienta si lasa departe de adevar sau il pot conduce in chiar contrariul acestuia. Oricum, se cade a accepta, asa precum accepta istoricii insisi, ca adevarul absolut al lumilor trecute este imposibil de cunoscut de catre noi, oamenii acestor zile. Ceea ce reuseste istoricul, de fapt, este o foarte mare apropiere de adevarul istoric pe care il studiaza si o reconstituire a ceea ce a fost. Asadar, pretentia detinerii adevarului “celui mai adevarat”, a adevarului suprem, este deplasata si fara substanta.

Constient de aceste realitati, Gelu Hossu, autorul lucrarii, intitulata sugestiv Sus inimile! Actiunea greco-catolica pentru repunerea in drepturi a Bisericii 1955-1956, si avand ca principal subiect de studiu Dumnezeiasca Liturghie din 12 august 1956, nu-si propune decat sa realizeze o reconstituire cat mai fidela a evenimentelor din acea perioada, asa precum sunt ele consemnate in diverse documente din arhivele fostei Securitati. Pentru a ajunge sa redea desfasurarea cronologica a celor petrecute in perioada amintita, mai ales in mediul bisericesc greco-catolic, autorul a fost nevoit sa intreprinda o munca de cercetare remarcabila, analizand critic si istoric mii de documente, pentru a le pastra doar pe acelea care aduc o lumina clara si veridica asupra evenimentelor. Se cuvine sa remarcam si stilul narativ deosebit de luminos si captivant in care Gelu Hossu a dorit sa prezinte trairile, luptele spirituale, sperantele, dezamagirile si faptele de rezistenta ale episcopilor, preotilor, calugarilor, calugaritelor si simplilor credinciosi greco-catolici din Romania anilor 1955-1956.

Printre preotii greco-catolici care au refuzat trecerea la Biserica Ortodoxa se numara si parintele Vasile Chindris. Asa precum reiese din aceasta lucrare, el a avut un rol activ in lupta de repunere in drepturi a Bisericii Greco-Catolice si, mai ales, a fost celebrantul principal al Sfintei Liturghii savarsita pe scarile din fata Bisericii Piariste din Cluj, in data de 12 august 1956. Pentru cititorii revistei “Viata Crestina” si pentru toti cei apropiati ai editurii clujene cu acelasi nume – editura oficiala a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla -, paginile acestei lucrari ce vorbesc despre parintele Chindris vor fi tot atatea ocazii de a descoperi trasaturile de personalitate si actiunile curajoase ale celui care a fost si fondatorul revistei si editurii amintite mai sus.

In incheiere, trebuie amintit faptul ca aparitia lucrarii domnului Gelu Hossu in cadrul editurii “Viata Crestina” se inscrie intr-o perspectiva editoriala importanta: aceea de a pune in mainile si mai ales inimile cititorilor exemplele de demnitate, daruire si jertfa ale episcopilor, preotilor, persoanelor consacrate si credinciosilor greco-catolici, care n-au acceptat targuielile regimului comunist ateu, ci si-au pastrat credinta nestirbita chiar cu pretul vietii, caci pentru ei, precum marturisea primul cardinal al romanilor, Iuliu Hossu, credinta lor a fost viata lor, asa precum, azi, pentru noi, “credinta noastra este viata noastra”, si asa ar trebui sa ramana pana la sfarsit.

 

Numar pagini: 272
Format: 10x14

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0897 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.