Suferinte dispretuite - Despre alimentatie, regimuri, alergii, intolerante si multe altele - Janine Fontaine
PRP: 35,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 29,75 lei
Diferență: 5,25 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Autor: Janine Fontaine
Editura: DHARANA
Anul publicării: 2011
Categoria: Diverse-mitologie
DESCRIERE
Stim cu totii ca dieteticienii au pareri total diferite. Unii recomanda regimul lactovegetarian, altii il resping, unii ne sfatuiesc sa nu mancam carne, altii resping cerealele, care pentru unii sunt singura cale de salvare, altii nu accepta decat alimentele crude...
In fata acestei lipse de unanimitate, doctorul Fontaine propune o metoda eficienta, plecand de la principiile de baza, cele ale medicinii energetice. Pentru ea, cel mai important lucru este detectarea intolerantelor individuale. O constatare: daca fiecare fiinta omeneasca poseda un corp vibrator caracteristic si fiecare categorie de alimente poseda propriile vibratii. Deci, trebuie sa existe o anumita armonie intre ele pentru ca sa se accepte reciproc.
Aceasta armonizare intre vibratiile subiectului si alimente este cheia unei digestii reusite. Esecul ei conduce la aparitia intolerantelor si a alergiilor alimentare. Alergiile digestive produc o deteriorare ascunsa a imunitatii, care se afla la originea nenumaratelor boli a caror adevarata provenienta si al caror tratament nu au fost cunoscute pana acum.
Aici alimentele sunt clasificate pe categorii, fiecare fiind purtatoarea unor vibratii diferite si care pot sa fie sau sa nu fie in acord vibrator cu subiectul.
Cititorii fideli ai doctorului Fontaine (sunt cu sutele de mii) vor gasi in a cincea sa lucrare marea experienta a unuia dintre cei mai renumiti autori din domeniul medicinii neconventionale.
Cuprins:
Alte dovezi clinice... 17
Scoaterea in evidenta a rolului tulburarilor digestive insidioase... 30
Un public dezorientat... 31
Capitolul I
DIETETICA... 39
Stiinta alimentatiei: o noua stiinta... 39
Dietetica materialista... 41
Gustave von Bunge, vitalistul... 43
Vitalismul... 44
Dietetica contemporana... 46
Bucuria de a manca in ziua de astazi... 50
Marea transformare a bucatariei... 52
Cum sa ne gasim drumul de urmat... 56
Ruptura de invizibil... 57
DIETETICA VITALISTA... 58
Cum sa admitem forta vitala a hranei?... 60
Experiente personale... 61
PLANTA, FIINTA VIE... 65
O forta ascunsa... 66
Functii de sensibilitate... 67
Mica lume a spiritelor vegetale... 69
Gradinile din Findhorn... 71
Comunicarea dintre plante si fiinta omeneasca... 73
Starile sufletesti ale plantelor si puterea lor terapeutica... 75
FRUCTELE VINDECATOARE... 80
Capitolul al II-lea
ALIMENTELE IMPORTANTE... 89
"Viata fara aer"... 89
PAINEA... 91
Varietati de paine... 92
Glutenul... 93
Cerealele si glutenul... 94
VINUL... 95
LAPTELE... 103
Laptele matern... 104
Laptele primei varste... 107
Lapte pentru varsta a doua... 108
Avantajele si inconvenientele produselor lactate... 108
Derivatele laptelui... 110
OUL... 113
Digestibilitatea... 114
Consumarea lor... 115
CARNEA... 116
Despre folosirea carnii... 116
ZAHARUL... 122
Zaharul si povestea sa... 122
Consumul de zahar... 126
APA... 128
CIOCOLATA... 134
ULEIURILE... 137
Margarina... 138
SARURILE... 139
CALITATEA BIOLOGICA... 143
Capitolul III
DIGESTIA... 147
Placeri si neplaceri... 147
MOTRICITATEA TUBULUI DIGESTIV... 149
Stomacul... 151
Intestinul... 154
Capitolul IV
CELE TREI SUBSTANTE... 160
GLUCIDELE... 160
Digestia amidonului... 167
Digestia dizaharidelor... 173
Interactiunile alimentare... 173
Rolul fibrelor... 175
Digestibilitatea amidonului... 179
PROTIDELE... 184
Digestia... 189
Acizii aminati... 191
Asocierile alimentare... 193
Asimilatia... 194
Pregatirea carnii... 195
Necesitati... 196
Sursele de protide... 196
Necesitatile mondiale de protide... 198
LIPIDELE... 200
Rolul lor... 201
Constitutie... 202
Efectele prepararii uleiului... 204
Digestia lipidelor... 205
Fiziopatologia... 209
Tratamentul dislipedimiilor... 213
INTREBAREA... 216
O intrebare ramane... 216
Enzimele... 217
Procesele de fermentatie... 218
Membrana celulara... 222
Misterul... 223
Regulatorii cosmici... 225
Capitolul V
IMUNITATEA... 226
IMUNOLOGIA... 227
Sistemul limfoid constituie suportul imunitatii... 238
Actorii imunitatii... 238
DEFICIENTELE IMUNITARE... 244
Capitolul VI
BOLILE ALERGICE... 246
Depistarea alergenului pentru a-1 putea inlatura... 249
Anafilaxia... 250
Diferitele tipuri de reactie alergica... 253
Reactia antigen-anticorp... 254
Mediatorii alergici... 259
Manifestari digestive... 259
Alergiile localizate... 261
Manifestari inselatoare... 263
Mecanismele de aparare... 264
Capitolul VII
VANATOAREA DE ALERGENI... 266
Testele... 266
Alergenii emotionali... 268
Alergenii alimentari... 269
Intolerantele alimentare... 271
Descoperirea vinovatului... 272
Tehnica... 276
Tratamentul... 280
REGULILE DE CONDUITA PENTRU ALERGICI... 283
IN CAZ DE INTOLERANTA... 283
Capitolul VIII
ALTE PATOLOGII ALE TUBULUI DIGESTIV... 284
PATOLOGIA DENTARA... 284
Prima perioada... 284
A doua etapa... 290
A treia etapa... 293
Remediile homeopatice... 294
Tratamentele stomatologice... 295
ULCERELE GASTRO-DUODENALE... 296
INTOLERANTA LA GLUTEN... 299
DIABETUL... 302
Originea diabetului... 303
HIPOGLICEMIA FUNCTIONALA... 308
ARTERIOSCLEROZA... 309
HIPERTRIGLICERIDEMIA... 312
GUTA... 313
BOLILE COLONULUI... 318
Colopatiile... 318
Diareea... 319
Constipatia... 321
BOLILE NEUROLOGICE... 325
Capitolul IX
OBEZITATEA... 327
Definitia obezitatii... 328
Foame, satietate, ponderostat... 332
Factorii constitutionali... 336
Cauzele psihologice... 337
Cauzele alimentare ale cresterii in greutate... 339
Repartizarea grasimilor... 351
Tratamentele... 356
Regimurile... 359
Metoda caloriilor... 374
Regimul de cruditati si instinctoterapia lui Burger... 376
Capitolul X
ALTI ALERGENI:... 379
SUBSTANTELE TOXICE... 379
Baletul produselor chimice care ne inconjoara... 382
Trofo-depresorii metabolici naturali... 385
Trofo-depresorii antinaturali... 387
Capitolul XI
CERUL, MAREA Sl PAMANTUL... 393
EMERGENTA... 395
Vedere generala asupra organizarii ierarhice a materiei vii... 405
Suntem alaturi de tot ce este viu... 406
VIATA PAMANTULUI... 408
Bolile pamantului... 408
Inteligenta lumii vegetale... 411
Componentele solului... 418
Instrumentele de transmutare... 420
Perenitatea pamanturilor cultivabile... 422
Viitorul nostru... 429
LISTA ALIMENTARA... 433
Fragment:
... ce nu raspundea doar echilibrarii. in aceste cazuri, aceasta ultima tulburare se dovedea intotdeauna ca arc o origine colica, avand fie caracteristicile unei intolerante, fie ale unei alergii.
Atunci, hotarandu-ma sa detectez sistematic intolerantele alimentare si intarziind asupra celor mai mici semne digestive de care se plangea bolnavul, am obtinut ameliorari surprinzatoare, asa cum am spus in introducere, la pacientii care sufereau de cele mai diverse boli, considerate uneori ca fiind nevindecabile si care pareau sa nu aiba vreo legatura cu tubul digestiv.
Ideea mea nu este noua, deoarece Rudolf Steiner spusese deja ca "cea mai inalta activitate spirituala, legata
de perfectiunea creierului, este in aceeasi masura legata de o perfectiune a intestinului". Astrologii stiu, in ceea ce ii priveste, ca planeta Mercur, planeta inteligentei, corespunde semnului Gemenilor, dar si a celui al Fecioarei in acord cu intestinele. Sa fie oare rodul intamplarii?
Ruptura de invizibil
Vom vedea ca alimentul este compus dintr-o parte materiala, iar digestia acestei parti se supune legilor bio-chimiei, dar mai exista un aspect total necunoscut digestiei, cel al asimilarii vibratiilor alimentului.
Or, alimentatia este din ce in ce mai "elaborata". Alimentele sunt pregatite, ele sunt fierte, conservate, congelate, adaptate, transformate, adica sunt in intregime artificiale. Astfel incat aceasta alimentatie ne face sa ne detasam din ce in ce mai mult de lumea spirituala si sa ne afundam in materialism si in intelectualismul cel mai abstract.
Oricare ar fi reusitele pe plan material si tehnic ale acestei lumi moderne, nu este mai putin adevarat ca ca produce, si pentru unii cu regret, o ruptura de lumea invizibila si spirituala. Acestia, presimtind ca pierdem ceva, incearca cu mai mult sau mai putin succes sa regaseasca directia cailor pierdute. De aici, nasterea si renasterea unor multiple tehnici imprumutate fie din izvoarele primitive ale Indiei, fie din cele ale Chinei, ale Africii sau Americii, sau chiar din tehnicile elaborate ale psihologiei moderne. Mult mai grav este faptul ca se recurge la drogurile care altadata erau folosite sub protectie doar in ceremoniile initiatice.
Regretul de a nu mai apartine acestei lumi spirituale poate sa fie atat de puternic, incat metodele care apeleaza la consemne alimentare cum ar fi postul sau regimuri dezechilibrate, ne fac sa speram ca vom avea capacitatea de a reinnoda legaturile cu lumea cosmica. Aceasta cautare da loc unor experiente interesante, uneori pentru ca sunt initiatice, alteori catastrofice daca sunt obsesive. Toate aceste manifestari ne anunta ca a venit vremea sa incriminam dietetica materialista, indreptandu-ne spre o dietetica vitalista.
DIETETICA VITALISTA
Numesc dietetica vitalista dietetica ce tine seama nu numai de proprietatile fizico-chimice ale alimentului, dar si de vitalitatea sa.
Acceptarea unei dietetici vitaliste presupune acceptarea unei teorii vitaliste despre om, conceptie care nu este la indemana tuturor.
LAPTELE
Laptele este un aliment pretios si poate fi considerat ca baza alimentatiei in copilarie.
Laptele este singurul aliment care are patru faze:
- o faza gazoasa, avand un procentaj de oxigen si de gaz carbonic,
- alta faza este apoasa si contine lactoza, proteinele serului, vitaminele si sarurile minerale hidrosolubile,
- a treia este coloidala: micelii de cazeina care contin elemente minerale si saline,
- in fine, ultima este constituita din materii grase: aceasta faza este compusa din globule grase de la 1 la 5 microni diametru care contin trigliceride, materii insaponificabile si vitamine liposolubile. Ele sunt inconjurate de o membrana protidica si de fosfolipide.
Trebuie sa amintim ca, pentru a fi absorbit corect, laptele trebuie sa fie supus actiunii unei enzime: lactaza.
Dar aceasta enzima lipseste la multi adulti, in functie de originea etnica.
Iaurtul, continand o lactaza, este absorbabil la acesti subiecti, in majoritatea cazurilor.
Numele de "lapte" se aplica numai elementului natural. Calitatea laptelui variaza in functie de anotimp si de locul de productie.
Laptele de eonsum trece cel mai adesea prin laptarii unde procentul de materii grase este modificat si unde
este omogenizat.
Laptele matern
Este cel mai bun lapte pentru sugaci, bineinteles. Ca sa-si gaseasca linistea dupa agresiunea reprezentata de brutala trecere prin filiera materna si de nastere, nimic nu este mai consolator pentru nou nascut ca sanul matern. Cu atat mai mult cu cat laptele matern este perfect adaptat la nevoile sale. Dar sa nu uitam ca nicotina, tutunul, alcoolul si multi alti compusi alimentari trec in laptele mamei.
Este interesant sa ii studiem compozitia fiindca el este elementul de baza ideal pentru omuletul care s-a nascut si este in mod constant adaptat la nevoile nutritionale ale copilului de-a lungul saptamanilor si primelor luni de viata.
Intr-adevar, de la nastere pana in a cincea zi, el se prezinta sub forma de corasla, este bogat in proteine, in saruri minerale, in factori imunologici si este sarac in lipide. Din a sasea pana in a cincisprezecea zi este un lapte de tranzitie.
Din a cincisprezecea zi, el devine un lapte matur.
Daca copilul se naste inainte de termen, laptele este diferit, dar intotdeauna adaptat nevoilor copilului prematur.
Laptele matern furnizeaza deci o ratie echilibrata adaptata fiecareia dintre varstele sugaciului. in plus, este o garantie impotriva tulburarilor digestive, a alergiilor si a infectiilor.
Desi alimentarea artificiala a facut progrese mari, ea nu poate inlocui laptele matern. Aceasta, mai ales, in tarile...
Capitolul V
IMUNITATEA
Inainte de a vorbi despre intolerante si despre alergii alimentare este logic sa ne amintim despre imprejurarile in care a fost descoperita imunitatea, pentru ca cunostintele referitoare la imunitate, alergie si intoleranta au evoluat impreuna.
Acest capitol este de o actualitate arzatoare, deoarece sistemul nostru imunitar este expus zilnic toxinelor si otravurilor alimentare, microbilor si virusilor, in aceeasi masura in care este expus agresiunilor psihologice. Ca si cand toate aceste lucruri nu ar fi indeajuns, el mai este supus si unei destabilizari prin campurile electrice si prin poluarea electro-magnetica ce ne inconjoara si, intr-o anumita masura, prin radiatiile nucleare.
Daca pe de o parte, tehnicile performante ale chimiei, ale biochimiei, ale biofizicii si ale geneticii au contribuit din plin la dezvoltarea imunologiei, oferindu-i noi mijloace de studiu si importante deschideri, atat la nivelul cercetarilor fundamentale cat si la nivelul terapeuticilor de varf (transplanturi, vaccinuri noi, studii pe gene etc), importanta umilei mese zilnice este subestimata total, este neglijata pe nedrept, asa cum am vazut la inceputul acestei carti.
Medicul si bolnavul au o problema dificila de rezolvat: cea a detectarii alimentelor toxice, nocive atunci cand au la indemana mijloacele conventionale de detectie.
In mod paradoxal, mijloacele simple folosite de vindecatori si de cei care poseda tehnica "feeling-ului" permit detectari mai usoare, mai precise, si deci diagnostice etiologice performante si... ieftine pentru Asigurarile sociale.
In privinta terapeuticii, medicina oficiala nu dispune in aceasta ramura decat de cateva remedii costisitoare si cu efecte secundare, in timp ce medicina energetica permite corectarea unui dezechilibru, a carui origine se afla in perturbarea celor Cinci Elemente chineze.
Din punct de vedere istoric, datorita faptului ca intr-o zi a fost recunoscuta capacitatea organismului de a se apara, s-a ajuns la acordarea locului cuvenit alergiei, "un alt mod" de a fi. Capacitatea pe care o are organismul de a recunoaste sau nu "eul" si "non-eul" pune probleme biologice, fiziopatologice si filozofice care nu au fost inca rezolvate in totalitate.
IMUNOLOGIA
Daca mecanismul sistemului imunitar este o descoperire de data recenta, cunoasterea anumitor procedee terapeutice este veche. Deja inaintea erei noastre se stia ca anumite persoane vindecate de anumite boli erau protejate de reaparitia acelorasi boli.
In China se practica variolizarea pentru prevenirea variolei, inoculandu-se persoanelor sanatoase produse din pustulele bolnavilor care aveau o forma benigna de variola. Este amintit cazul regelui Mitridate al VII-lea care, pentru a nu fi otravit, lua zilnic mici cantitati de otrava.
Definitia obezitatii
In mod teoretic, obezitatea reprezinta depasirea greutatii ideale.
Dar ce inseamna o greutate ideala? Cum sa tinem seama de lista de referinta, cand cei cu muschi puternici pot avea aceeasi greutate ca si indivizii grasi? Unii subiecti foarte bine claditi sunt mai masivi decat altii. Si rasa are rolul ei: imi amintesc ca am vrut sa iau in brate un mic eschimos de 4-5 ani si mi-a fost imposibil, atat era de indesat si de greu, incat mi-a dat impresia ca era lipit de pamant.
Obezitatea, expresie a unui mod de a fi al unui individ in functie de constitutia de nastere, este rareori o stare fiziologica, desi unii pot fi in mod natural conceputi ca sa fie grasi sau slabi. Cei slabi care vor incerca sa se ingrase vor reusi rareori, iar unele persoane grase care vor dori sa slabeasca isi vor pierde sanatatea.
Obezitatea este cel mai adesea o boala care se instaleaza intr-un moment precis din viata: etapa vietii de femeie, schimbarea modului de viata, de munca, incercari psihologice. Ea exprima o destabilizare a fiintei.
Cauzele fiziologice
Greutatea normala este cea care are forme armonioase si care ne creeaza o senzatie de bine.
Varsta intervine in luarea in greutate. Se considera ca este normal sa ne ingrasam cu un kilogram din zece in zece ani si cu un kilogram la nasterea unui copil.
Unele evenimente care decurg din viata unei femei pot sa provoace o luare in greutate trecatoare.
Sindromul premenstrual. Cu zece zile inainte de menstruatie, apar unele forme ca iritabilitatea, umflarea dureroasa a sanilor, dureri in pantec, umflarea degetelor prin retentia unui kilogram sau doua de apa. Toate acestea dispar in momentul ciclului. Dar, uneori, aceasta disparitie nu este totala. Luna dupa luna, se aduna gram cu gram ca sa formeze kilograme in plus.
Sarcina. Daca luarea in greutate a fost considerabila, prin cresterea apetitului, a retentiei apei, putem observa o luare in greutate de ordin rezidual, care va raspunde la regimurile si la terapeuticile blande.
Menopauza. O scadere a estrogenilor este insotita de diverse tulburari printre care o crestere in greutate si o decalcifiere. Progresele realizate in ultimii ani in fabricarea hormonilor de sinteza si a hormonilor naturali au ameliorat aceste tulburari, al caror tratament apartine resortului medical, dar ele pot sa favorizeze cresterea in greutate cu cateva kilograme.
Etapele ciclului menstrual. Aceste etape sunt marcate de o modificare a greutatii, care coincide cu curba de temperatura. Cu toate ca sunt putin cam demodate dupa aparitia pilulelor contraceptive si a steriletului, este bine sa le cunoastem deoarece este unul dintre elementele esentiale ale supravegherii calitatii ciclului menstrual normal la femeia care nu ia pilule din convingere sau pentru ca ii este imposibil.
Temperatura se ia dimineata, inaintea oricarei activitati, chiar inainte de sculare. Temperatura se noteaza in
fiecare zi, de preferinta pe un grafic. Pe orizontala notam zilele, pe o verticala perpendiculara cu aceasta se noteaza temperatura, de la 36, 7° pana la 37, 5° de exemplu.
VIATA PAMANTULUI
Bolile pamantului
Trebuie sa speram ca va veni ziua in care spatiul psihic care ne separa de plante si de animale nu va mai fi un obstacol ca sa restabilim din nou legatura cu Natura.
In acea zi, medicii, psihologii si psihiatrii, prea adeseori "inchistati" in originile lor universitare si in puterea ierarhica, vor sti sa iasa din izolarea lor si vor afla ca cele cinci organe ale simturilor nu sunt singurele mijloace de comunicare ale omului cu Natura. Vor invata pe seama lor (si a noastra) ca daca nu vor sti sa auda prin simturi rafinate vocea ei discreta, care le vorbeste in soapta despre ca si suferintele ei, ea risca sa se manifeste prin efecte "organice" din ce in ce mai violente; dar, daca vor fi in acord cu ea, ne asteapta zile frumoase.
Pentru ca bolile de care sufera pamantul seamana intr-un fel cu bolile omenesti, ele se manifesta la inceput prin tulburari senzoriale, apoi prin tulburari functionale si, in cele din urma, prin tulburari organice. Ar fi trebuit sa diagnosticam in stadiul senzorial suferinta unei paduri, a unui rau. a marii si sa nu fi asteptat aparitia stadiului functional si cu atat mai putin a stadiului organic: cel in care padurea moare, cand raurile si marile transporta la tarm pesti fara viata.
Stadiul "senzorial"
La om, in acest stadiu, se observa tulburari de caracter, o anumita nervozitate, insomnie, o activitate mai putin eficienta. Si cativa pasi gresiti, la domnisoara Natura si la doamna Terra: seceta sau ploi excesive, grindina de marimea unei nuci sau, intr-un mod mai insidios, dezechilibrul ecosistemului, frunze si paduri despre sanatatea carora ne punem intrebari.
Stadiul "functional"
La tulburarile senzoriale se adauga, daca nu suntem atenti, asa numitele tulburari "functionale", cand celulele noastre nu mai dispun de elementele nutritive necesare bunei lor functionari si evacuarii deseurilor lor, este momentul in care avem dureri de cap, o digestie dificila, oboseala irecuperabila. Insectele daunatoare sunt mai multe decat insectele folositoare, somonii nu mai inoata in amonte in rauri, in paduri apar spatii cu copaci fara frunze. Natura "se imbolnaveste de gripa" sub efectul unui frig intempestiv sau apar secete mortale, ploi diluviene sau fluxuri puternice. Toate aceste elemente exprima o suferinta asupra careia planeaza o amenintare...
Stadiul organic terminal
In cele din urma, apar tulburarile organice, leziunile cu alterarea structurii celulelor noastre, unul sau mai multe organe mor. Le putem oare reanima? Grefa?
Este stadiul alterarilor lezionare si al deserturilor aride, vremea tornadelor si a taifunurilor care se cumuleaza ca sa aduca moartea intr-un Bangladesh care agonizeaza in noroi. Este vremea cand specii vegetale sau animale dispar, cand Pamantul se cutremura, arunca foc, se crapa, inghitind in adancurile sale pe oamenii pe care nu-i mai vrea pe acoperisul sau.
Nr. de pagini: 464
Anul aparitiei: 2011
In fata acestei lipse de unanimitate, doctorul Fontaine propune o metoda eficienta, plecand de la principiile de baza, cele ale medicinii energetice. Pentru ea, cel mai important lucru este detectarea intolerantelor individuale. O constatare: daca fiecare fiinta omeneasca poseda un corp vibrator caracteristic si fiecare categorie de alimente poseda propriile vibratii. Deci, trebuie sa existe o anumita armonie intre ele pentru ca sa se accepte reciproc.
Aceasta armonizare intre vibratiile subiectului si alimente este cheia unei digestii reusite. Esecul ei conduce la aparitia intolerantelor si a alergiilor alimentare. Alergiile digestive produc o deteriorare ascunsa a imunitatii, care se afla la originea nenumaratelor boli a caror adevarata provenienta si al caror tratament nu au fost cunoscute pana acum.
Aici alimentele sunt clasificate pe categorii, fiecare fiind purtatoarea unor vibratii diferite si care pot sa fie sau sa nu fie in acord vibrator cu subiectul.
Cititorii fideli ai doctorului Fontaine (sunt cu sutele de mii) vor gasi in a cincea sa lucrare marea experienta a unuia dintre cei mai renumiti autori din domeniul medicinii neconventionale.
Cuprins:
Alte dovezi clinice... 17
Scoaterea in evidenta a rolului tulburarilor digestive insidioase... 30
Un public dezorientat... 31
Capitolul I
DIETETICA... 39
Stiinta alimentatiei: o noua stiinta... 39
Dietetica materialista... 41
Gustave von Bunge, vitalistul... 43
Vitalismul... 44
Dietetica contemporana... 46
Bucuria de a manca in ziua de astazi... 50
Marea transformare a bucatariei... 52
Cum sa ne gasim drumul de urmat... 56
Ruptura de invizibil... 57
DIETETICA VITALISTA... 58
Cum sa admitem forta vitala a hranei?... 60
Experiente personale... 61
PLANTA, FIINTA VIE... 65
O forta ascunsa... 66
Functii de sensibilitate... 67
Mica lume a spiritelor vegetale... 69
Gradinile din Findhorn... 71
Comunicarea dintre plante si fiinta omeneasca... 73
Starile sufletesti ale plantelor si puterea lor terapeutica... 75
FRUCTELE VINDECATOARE... 80
Capitolul al II-lea
ALIMENTELE IMPORTANTE... 89
"Viata fara aer"... 89
PAINEA... 91
Varietati de paine... 92
Glutenul... 93
Cerealele si glutenul... 94
VINUL... 95
LAPTELE... 103
Laptele matern... 104
Laptele primei varste... 107
Lapte pentru varsta a doua... 108
Avantajele si inconvenientele produselor lactate... 108
Derivatele laptelui... 110
OUL... 113
Digestibilitatea... 114
Consumarea lor... 115
CARNEA... 116
Despre folosirea carnii... 116
ZAHARUL... 122
Zaharul si povestea sa... 122
Consumul de zahar... 126
APA... 128
CIOCOLATA... 134
ULEIURILE... 137
Margarina... 138
SARURILE... 139
CALITATEA BIOLOGICA... 143
Capitolul III
DIGESTIA... 147
Placeri si neplaceri... 147
MOTRICITATEA TUBULUI DIGESTIV... 149
Stomacul... 151
Intestinul... 154
Capitolul IV
CELE TREI SUBSTANTE... 160
GLUCIDELE... 160
Digestia amidonului... 167
Digestia dizaharidelor... 173
Interactiunile alimentare... 173
Rolul fibrelor... 175
Digestibilitatea amidonului... 179
PROTIDELE... 184
Digestia... 189
Acizii aminati... 191
Asocierile alimentare... 193
Asimilatia... 194
Pregatirea carnii... 195
Necesitati... 196
Sursele de protide... 196
Necesitatile mondiale de protide... 198
LIPIDELE... 200
Rolul lor... 201
Constitutie... 202
Efectele prepararii uleiului... 204
Digestia lipidelor... 205
Fiziopatologia... 209
Tratamentul dislipedimiilor... 213
INTREBAREA... 216
O intrebare ramane... 216
Enzimele... 217
Procesele de fermentatie... 218
Membrana celulara... 222
Misterul... 223
Regulatorii cosmici... 225
Capitolul V
IMUNITATEA... 226
IMUNOLOGIA... 227
Sistemul limfoid constituie suportul imunitatii... 238
Actorii imunitatii... 238
DEFICIENTELE IMUNITARE... 244
Capitolul VI
BOLILE ALERGICE... 246
Depistarea alergenului pentru a-1 putea inlatura... 249
Anafilaxia... 250
Diferitele tipuri de reactie alergica... 253
Reactia antigen-anticorp... 254
Mediatorii alergici... 259
Manifestari digestive... 259
Alergiile localizate... 261
Manifestari inselatoare... 263
Mecanismele de aparare... 264
Capitolul VII
VANATOAREA DE ALERGENI... 266
Testele... 266
Alergenii emotionali... 268
Alergenii alimentari... 269
Intolerantele alimentare... 271
Descoperirea vinovatului... 272
Tehnica... 276
Tratamentul... 280
REGULILE DE CONDUITA PENTRU ALERGICI... 283
IN CAZ DE INTOLERANTA... 283
Capitolul VIII
ALTE PATOLOGII ALE TUBULUI DIGESTIV... 284
PATOLOGIA DENTARA... 284
Prima perioada... 284
A doua etapa... 290
A treia etapa... 293
Remediile homeopatice... 294
Tratamentele stomatologice... 295
ULCERELE GASTRO-DUODENALE... 296
INTOLERANTA LA GLUTEN... 299
DIABETUL... 302
Originea diabetului... 303
HIPOGLICEMIA FUNCTIONALA... 308
ARTERIOSCLEROZA... 309
HIPERTRIGLICERIDEMIA... 312
GUTA... 313
BOLILE COLONULUI... 318
Colopatiile... 318
Diareea... 319
Constipatia... 321
BOLILE NEUROLOGICE... 325
Capitolul IX
OBEZITATEA... 327
Definitia obezitatii... 328
Foame, satietate, ponderostat... 332
Factorii constitutionali... 336
Cauzele psihologice... 337
Cauzele alimentare ale cresterii in greutate... 339
Repartizarea grasimilor... 351
Tratamentele... 356
Regimurile... 359
Metoda caloriilor... 374
Regimul de cruditati si instinctoterapia lui Burger... 376
Capitolul X
ALTI ALERGENI:... 379
SUBSTANTELE TOXICE... 379
Baletul produselor chimice care ne inconjoara... 382
Trofo-depresorii metabolici naturali... 385
Trofo-depresorii antinaturali... 387
Capitolul XI
CERUL, MAREA Sl PAMANTUL... 393
EMERGENTA... 395
Vedere generala asupra organizarii ierarhice a materiei vii... 405
Suntem alaturi de tot ce este viu... 406
VIATA PAMANTULUI... 408
Bolile pamantului... 408
Inteligenta lumii vegetale... 411
Componentele solului... 418
Instrumentele de transmutare... 420
Perenitatea pamanturilor cultivabile... 422
Viitorul nostru... 429
LISTA ALIMENTARA... 433
Fragment:
... ce nu raspundea doar echilibrarii. in aceste cazuri, aceasta ultima tulburare se dovedea intotdeauna ca arc o origine colica, avand fie caracteristicile unei intolerante, fie ale unei alergii.
Atunci, hotarandu-ma sa detectez sistematic intolerantele alimentare si intarziind asupra celor mai mici semne digestive de care se plangea bolnavul, am obtinut ameliorari surprinzatoare, asa cum am spus in introducere, la pacientii care sufereau de cele mai diverse boli, considerate uneori ca fiind nevindecabile si care pareau sa nu aiba vreo legatura cu tubul digestiv.
Ideea mea nu este noua, deoarece Rudolf Steiner spusese deja ca "cea mai inalta activitate spirituala, legata
de perfectiunea creierului, este in aceeasi masura legata de o perfectiune a intestinului". Astrologii stiu, in ceea ce ii priveste, ca planeta Mercur, planeta inteligentei, corespunde semnului Gemenilor, dar si a celui al Fecioarei in acord cu intestinele. Sa fie oare rodul intamplarii?
Ruptura de invizibil
Vom vedea ca alimentul este compus dintr-o parte materiala, iar digestia acestei parti se supune legilor bio-chimiei, dar mai exista un aspect total necunoscut digestiei, cel al asimilarii vibratiilor alimentului.
Or, alimentatia este din ce in ce mai "elaborata". Alimentele sunt pregatite, ele sunt fierte, conservate, congelate, adaptate, transformate, adica sunt in intregime artificiale. Astfel incat aceasta alimentatie ne face sa ne detasam din ce in ce mai mult de lumea spirituala si sa ne afundam in materialism si in intelectualismul cel mai abstract.
Oricare ar fi reusitele pe plan material si tehnic ale acestei lumi moderne, nu este mai putin adevarat ca ca produce, si pentru unii cu regret, o ruptura de lumea invizibila si spirituala. Acestia, presimtind ca pierdem ceva, incearca cu mai mult sau mai putin succes sa regaseasca directia cailor pierdute. De aici, nasterea si renasterea unor multiple tehnici imprumutate fie din izvoarele primitive ale Indiei, fie din cele ale Chinei, ale Africii sau Americii, sau chiar din tehnicile elaborate ale psihologiei moderne. Mult mai grav este faptul ca se recurge la drogurile care altadata erau folosite sub protectie doar in ceremoniile initiatice.
Regretul de a nu mai apartine acestei lumi spirituale poate sa fie atat de puternic, incat metodele care apeleaza la consemne alimentare cum ar fi postul sau regimuri dezechilibrate, ne fac sa speram ca vom avea capacitatea de a reinnoda legaturile cu lumea cosmica. Aceasta cautare da loc unor experiente interesante, uneori pentru ca sunt initiatice, alteori catastrofice daca sunt obsesive. Toate aceste manifestari ne anunta ca a venit vremea sa incriminam dietetica materialista, indreptandu-ne spre o dietetica vitalista.
DIETETICA VITALISTA
Numesc dietetica vitalista dietetica ce tine seama nu numai de proprietatile fizico-chimice ale alimentului, dar si de vitalitatea sa.
Acceptarea unei dietetici vitaliste presupune acceptarea unei teorii vitaliste despre om, conceptie care nu este la indemana tuturor.
LAPTELE
Laptele este un aliment pretios si poate fi considerat ca baza alimentatiei in copilarie.
Laptele este singurul aliment care are patru faze:
- o faza gazoasa, avand un procentaj de oxigen si de gaz carbonic,
- alta faza este apoasa si contine lactoza, proteinele serului, vitaminele si sarurile minerale hidrosolubile,
- a treia este coloidala: micelii de cazeina care contin elemente minerale si saline,
- in fine, ultima este constituita din materii grase: aceasta faza este compusa din globule grase de la 1 la 5 microni diametru care contin trigliceride, materii insaponificabile si vitamine liposolubile. Ele sunt inconjurate de o membrana protidica si de fosfolipide.
Trebuie sa amintim ca, pentru a fi absorbit corect, laptele trebuie sa fie supus actiunii unei enzime: lactaza.
Dar aceasta enzima lipseste la multi adulti, in functie de originea etnica.
Iaurtul, continand o lactaza, este absorbabil la acesti subiecti, in majoritatea cazurilor.
Numele de "lapte" se aplica numai elementului natural. Calitatea laptelui variaza in functie de anotimp si de locul de productie.
Laptele de eonsum trece cel mai adesea prin laptarii unde procentul de materii grase este modificat si unde
este omogenizat.
Laptele matern
Este cel mai bun lapte pentru sugaci, bineinteles. Ca sa-si gaseasca linistea dupa agresiunea reprezentata de brutala trecere prin filiera materna si de nastere, nimic nu este mai consolator pentru nou nascut ca sanul matern. Cu atat mai mult cu cat laptele matern este perfect adaptat la nevoile sale. Dar sa nu uitam ca nicotina, tutunul, alcoolul si multi alti compusi alimentari trec in laptele mamei.
Este interesant sa ii studiem compozitia fiindca el este elementul de baza ideal pentru omuletul care s-a nascut si este in mod constant adaptat la nevoile nutritionale ale copilului de-a lungul saptamanilor si primelor luni de viata.
Intr-adevar, de la nastere pana in a cincea zi, el se prezinta sub forma de corasla, este bogat in proteine, in saruri minerale, in factori imunologici si este sarac in lipide. Din a sasea pana in a cincisprezecea zi este un lapte de tranzitie.
Din a cincisprezecea zi, el devine un lapte matur.
Daca copilul se naste inainte de termen, laptele este diferit, dar intotdeauna adaptat nevoilor copilului prematur.
Laptele matern furnizeaza deci o ratie echilibrata adaptata fiecareia dintre varstele sugaciului. in plus, este o garantie impotriva tulburarilor digestive, a alergiilor si a infectiilor.
Desi alimentarea artificiala a facut progrese mari, ea nu poate inlocui laptele matern. Aceasta, mai ales, in tarile...
Capitolul V
IMUNITATEA
Inainte de a vorbi despre intolerante si despre alergii alimentare este logic sa ne amintim despre imprejurarile in care a fost descoperita imunitatea, pentru ca cunostintele referitoare la imunitate, alergie si intoleranta au evoluat impreuna.
Acest capitol este de o actualitate arzatoare, deoarece sistemul nostru imunitar este expus zilnic toxinelor si otravurilor alimentare, microbilor si virusilor, in aceeasi masura in care este expus agresiunilor psihologice. Ca si cand toate aceste lucruri nu ar fi indeajuns, el mai este supus si unei destabilizari prin campurile electrice si prin poluarea electro-magnetica ce ne inconjoara si, intr-o anumita masura, prin radiatiile nucleare.
Daca pe de o parte, tehnicile performante ale chimiei, ale biochimiei, ale biofizicii si ale geneticii au contribuit din plin la dezvoltarea imunologiei, oferindu-i noi mijloace de studiu si importante deschideri, atat la nivelul cercetarilor fundamentale cat si la nivelul terapeuticilor de varf (transplanturi, vaccinuri noi, studii pe gene etc), importanta umilei mese zilnice este subestimata total, este neglijata pe nedrept, asa cum am vazut la inceputul acestei carti.
Medicul si bolnavul au o problema dificila de rezolvat: cea a detectarii alimentelor toxice, nocive atunci cand au la indemana mijloacele conventionale de detectie.
In mod paradoxal, mijloacele simple folosite de vindecatori si de cei care poseda tehnica "feeling-ului" permit detectari mai usoare, mai precise, si deci diagnostice etiologice performante si... ieftine pentru Asigurarile sociale.
In privinta terapeuticii, medicina oficiala nu dispune in aceasta ramura decat de cateva remedii costisitoare si cu efecte secundare, in timp ce medicina energetica permite corectarea unui dezechilibru, a carui origine se afla in perturbarea celor Cinci Elemente chineze.
Din punct de vedere istoric, datorita faptului ca intr-o zi a fost recunoscuta capacitatea organismului de a se apara, s-a ajuns la acordarea locului cuvenit alergiei, "un alt mod" de a fi. Capacitatea pe care o are organismul de a recunoaste sau nu "eul" si "non-eul" pune probleme biologice, fiziopatologice si filozofice care nu au fost inca rezolvate in totalitate.
IMUNOLOGIA
Daca mecanismul sistemului imunitar este o descoperire de data recenta, cunoasterea anumitor procedee terapeutice este veche. Deja inaintea erei noastre se stia ca anumite persoane vindecate de anumite boli erau protejate de reaparitia acelorasi boli.
In China se practica variolizarea pentru prevenirea variolei, inoculandu-se persoanelor sanatoase produse din pustulele bolnavilor care aveau o forma benigna de variola. Este amintit cazul regelui Mitridate al VII-lea care, pentru a nu fi otravit, lua zilnic mici cantitati de otrava.
Definitia obezitatii
In mod teoretic, obezitatea reprezinta depasirea greutatii ideale.
Dar ce inseamna o greutate ideala? Cum sa tinem seama de lista de referinta, cand cei cu muschi puternici pot avea aceeasi greutate ca si indivizii grasi? Unii subiecti foarte bine claditi sunt mai masivi decat altii. Si rasa are rolul ei: imi amintesc ca am vrut sa iau in brate un mic eschimos de 4-5 ani si mi-a fost imposibil, atat era de indesat si de greu, incat mi-a dat impresia ca era lipit de pamant.
Obezitatea, expresie a unui mod de a fi al unui individ in functie de constitutia de nastere, este rareori o stare fiziologica, desi unii pot fi in mod natural conceputi ca sa fie grasi sau slabi. Cei slabi care vor incerca sa se ingrase vor reusi rareori, iar unele persoane grase care vor dori sa slabeasca isi vor pierde sanatatea.
Obezitatea este cel mai adesea o boala care se instaleaza intr-un moment precis din viata: etapa vietii de femeie, schimbarea modului de viata, de munca, incercari psihologice. Ea exprima o destabilizare a fiintei.
Cauzele fiziologice
Greutatea normala este cea care are forme armonioase si care ne creeaza o senzatie de bine.
Varsta intervine in luarea in greutate. Se considera ca este normal sa ne ingrasam cu un kilogram din zece in zece ani si cu un kilogram la nasterea unui copil.
Unele evenimente care decurg din viata unei femei pot sa provoace o luare in greutate trecatoare.
Sindromul premenstrual. Cu zece zile inainte de menstruatie, apar unele forme ca iritabilitatea, umflarea dureroasa a sanilor, dureri in pantec, umflarea degetelor prin retentia unui kilogram sau doua de apa. Toate acestea dispar in momentul ciclului. Dar, uneori, aceasta disparitie nu este totala. Luna dupa luna, se aduna gram cu gram ca sa formeze kilograme in plus.
Sarcina. Daca luarea in greutate a fost considerabila, prin cresterea apetitului, a retentiei apei, putem observa o luare in greutate de ordin rezidual, care va raspunde la regimurile si la terapeuticile blande.
Menopauza. O scadere a estrogenilor este insotita de diverse tulburari printre care o crestere in greutate si o decalcifiere. Progresele realizate in ultimii ani in fabricarea hormonilor de sinteza si a hormonilor naturali au ameliorat aceste tulburari, al caror tratament apartine resortului medical, dar ele pot sa favorizeze cresterea in greutate cu cateva kilograme.
Etapele ciclului menstrual. Aceste etape sunt marcate de o modificare a greutatii, care coincide cu curba de temperatura. Cu toate ca sunt putin cam demodate dupa aparitia pilulelor contraceptive si a steriletului, este bine sa le cunoastem deoarece este unul dintre elementele esentiale ale supravegherii calitatii ciclului menstrual normal la femeia care nu ia pilule din convingere sau pentru ca ii este imposibil.
Temperatura se ia dimineata, inaintea oricarei activitati, chiar inainte de sculare. Temperatura se noteaza in
fiecare zi, de preferinta pe un grafic. Pe orizontala notam zilele, pe o verticala perpendiculara cu aceasta se noteaza temperatura, de la 36, 7° pana la 37, 5° de exemplu.
VIATA PAMANTULUI
Bolile pamantului
Trebuie sa speram ca va veni ziua in care spatiul psihic care ne separa de plante si de animale nu va mai fi un obstacol ca sa restabilim din nou legatura cu Natura.
In acea zi, medicii, psihologii si psihiatrii, prea adeseori "inchistati" in originile lor universitare si in puterea ierarhica, vor sti sa iasa din izolarea lor si vor afla ca cele cinci organe ale simturilor nu sunt singurele mijloace de comunicare ale omului cu Natura. Vor invata pe seama lor (si a noastra) ca daca nu vor sti sa auda prin simturi rafinate vocea ei discreta, care le vorbeste in soapta despre ca si suferintele ei, ea risca sa se manifeste prin efecte "organice" din ce in ce mai violente; dar, daca vor fi in acord cu ea, ne asteapta zile frumoase.
Pentru ca bolile de care sufera pamantul seamana intr-un fel cu bolile omenesti, ele se manifesta la inceput prin tulburari senzoriale, apoi prin tulburari functionale si, in cele din urma, prin tulburari organice. Ar fi trebuit sa diagnosticam in stadiul senzorial suferinta unei paduri, a unui rau. a marii si sa nu fi asteptat aparitia stadiului functional si cu atat mai putin a stadiului organic: cel in care padurea moare, cand raurile si marile transporta la tarm pesti fara viata.
Stadiul "senzorial"
La om, in acest stadiu, se observa tulburari de caracter, o anumita nervozitate, insomnie, o activitate mai putin eficienta. Si cativa pasi gresiti, la domnisoara Natura si la doamna Terra: seceta sau ploi excesive, grindina de marimea unei nuci sau, intr-un mod mai insidios, dezechilibrul ecosistemului, frunze si paduri despre sanatatea carora ne punem intrebari.
Stadiul "functional"
La tulburarile senzoriale se adauga, daca nu suntem atenti, asa numitele tulburari "functionale", cand celulele noastre nu mai dispun de elementele nutritive necesare bunei lor functionari si evacuarii deseurilor lor, este momentul in care avem dureri de cap, o digestie dificila, oboseala irecuperabila. Insectele daunatoare sunt mai multe decat insectele folositoare, somonii nu mai inoata in amonte in rauri, in paduri apar spatii cu copaci fara frunze. Natura "se imbolnaveste de gripa" sub efectul unui frig intempestiv sau apar secete mortale, ploi diluviene sau fluxuri puternice. Toate aceste elemente exprima o suferinta asupra careia planeaza o amenintare...
Stadiul organic terminal
In cele din urma, apar tulburarile organice, leziunile cu alterarea structurii celulelor noastre, unul sau mai multe organe mor. Le putem oare reanima? Grefa?
Este stadiul alterarilor lezionare si al deserturilor aride, vremea tornadelor si a taifunurilor care se cumuleaza ca sa aduca moartea intr-un Bangladesh care agonizeaza in noroi. Este vremea cand specii vegetale sau animale dispar, cand Pamantul se cutremura, arunca foc, se crapa, inghitind in adancurile sale pe oamenii pe care nu-i mai vrea pe acoperisul sau.
Nr. de pagini: 464
Anul aparitiei: 2011
OPINIA CITITORILOR