Studii de Istorie a Limbii Romane - Morfosintaxa limbii literare in secolele al XIX-lea si al XX-lea

PRP: 60,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 57,00 lei
Diferență: 3,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Anul publicării: 2015
Pagini: 860
Categoria: Tratat

DESCRIERE

Cartea autorului *** „Studii de Istorie a Limbii Romane - Morfosintaxa limbii literare in secolele al XIX-lea si al XX-lea" de la editura EDITURA ACADEMIEI ROMANE

Studiile de morfologie si de sintaxa istorica au fost elaborate in cadrul Departamentului de Gramatica de la Institutul de Lingvistica, Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Romane, ca lucrari preliminare pentru volumul al III-lea din Tratatul de istorie a limbii romane.

Grupate in doua mari parti, corespunzatoare secolelor al XIX-lea si al XX-lea (incepand cu texte si lucrari normative din 1780 si ajungand pana in 2010), studiile propun cititorilor o prima analiza, efectuata din perspectiva strict diacronica, a morfologiei, respectiv a sintaxei limbii literare moderne si contemporane. Ca urmare a implicatiilor pe care le are analiza formei grafice a scrierilor-sursa in stabilirea formei reale a textelor, capitolele consacrate morfologiei si sintaxei sunt precedate de o analiza a ortografiei si a relatiilor existente nu numai intre grafie si fonologie, ci si intre normele ortografice si morfologie.

Obiectivul comun al autorilor a fost de a analiza texte cat mai numeroase si mai diversificate stilistic, ceea ce a permis obtinerea unor rezultate mai detaliate si mai sigure decat ofereau cercetarile anterioare. Ca noutate a acestor studii, apare si cercetarea, cantitativa" a fenomenelor, autorii fiind preocupati, nu o data, de stabilirea raportului cantitativ dintre clasele si formele flexionare sau dintre constructiile concurente.

Autorii au fost preocupati si de surprinderea fenomenului de variatie lingvistica, etapa inevitabila in dinamica oricarui fenomen; ca atare, au examinat cu atentie atat indicatiile duble (si chiar triple) ale gramaticilor, cat si aparitia variatiei in acelasi text sau in texte ale aceluiasi moment de limba. Concluziile fiecarui capitol surprind tendintele si directiile de evolutie, dintre care unele continua si desavarsesc stari de fapt anterioare, iar altele, dimpotriva, inregistreaza fapte noi.

Nr. de pagini: 860
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0631 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.