Stere Stavrositu - Etica si decenta in familie si societate. Bunele maniere, buna cuviinta, ospitalitate si gastronomie

Preț: 48,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Etica si decenta in familie si societate. Bunele maniere, buna cuviinta, ospitalitate si gastronomie - Stere Stavrositu

…grupele de preparate culinare, in succesiunea prezentarii si servirii in meniuri pe etapele zilei, functie de ocazia mesei in familie sau unitati de alimentatie.

Sunt prezente 316 retete culinare si tehnologiile acestora, cu valorile nutritive (calorii/portie), gustari, supe-ciorbe, mancaruri si specialitati culinare cu carne de bovine, porcine, ovine, pasari, peste, fructe de mare si mancaruri vegetariene, dulciuri de bucatarie, patiserie-cofetarie...

Fragmente din carte:

GRUPELE DE PREPARATE CULINARE IN SUCCESIUNEA GASTRONOMIEI (ARTEI CULINARE), RETETE SI TEHNOLOGII NATIONAL-TRADITIONALE, CU VALORILE NUTRITIVE (KCALORII)/PORTIE/KG (GASTROTEHNICA)

Bucataria romaneasca este foarte apreciata si cunoscuta peste hotare, prin savoarea gusturilor si apetitul pe care-l provoaca preparatele culinare, atat de diversificate sortimental (gustari, minuturi, mancaruri din legume cu diferite specialitati de came proaspata si conservata, preparate din came tocata specifice romanesti, preparate culinare cu fainoase si branzeturi, dulciuri de bucatarie specifice romanesti).

Datorita conditiilor climatice si a reliefului geografic al tarii noastre s-a format de-a lungul veacurilor o bucatarie specifica, in care in afara de alimente provenite din cereale si legume a dominat varietatea sortimentelor de came, pescarie si vanat, care alaturi de produsele lactate, au creat faima gastronomiei romanesti.

In gastronomia romaneasca predomina retetele originale transmise prin traditie, oral, de-a lungul veacurilor.

Gastronomia romaneasca, a suferit influente legate de conditiile istorice ale tarii noastre. Un merit al gastronomiei romanesti, in ceea ce priveste influenta altor preparate straine, consta in faptul ca si-a insusit numai acele preparate care s-au putut adapta gusturilor si obiceiurilor romanesti.

9. 1. Semipreparate si sosuri in tehnologia culinara (gastrotehnica)

Sosurile si semipreparatele culinare sunt produse de consistenta lichida, vascoasa, sub forma de pasta etc., care au ca scop principal imbunatatirea gustului preparatelor culinare prin:

- realizarea legaturii intre diferite parti componente ale preparatelor culinare, in functie de structura fiecarei retete, pe fluxuri tehnologice;

- marirea valorii nutritive a preparatelor culinare, datorita continutului lor bogat de trofíne;

- posibilitatea de a napa unele semipreparate si preparate din legume, din peste, salate diferite in aspic sau maioneza, din carne etc.;

- imbunatatirea si diversificarea sortimentelor de preparate culinare;

- proprietatile gustative ale unor sosuri si semipreparate culinare, dupa ce au fost prelucrate termic pentru a fi consumate, se asociaza cu alte componente in reteta, pentru a le conferi gustul specific si a le imbunatati insusirile organoleptice;

- importanta pentru reusita preparatelor este alegerea acestor sosuri in concordanta cu materiile prime folosite in structura retetelor.

La prepararea sosurilor se intrebuinteaza: semipreparate de baza, grasimi, faina, legume, oua, lactate, came, supe concentrate, condimente, fructe etc.

Clasificarea sosurilor se face, in functie de structura retetei, tehnologia de preparare si recomandare in servire pe sortimente: sosuri reci si sosuri calde; in functie de culoarea obtinuta in tehnologie: se pot realiza: sosuri albe, sosuri galbene, sosuri rosii, sosuri brune, sosuri verzi, etc.

Toate sosurile si semipreparatele culinare, prin tehnologia aplicata si maiestria bucatarului, gospodinei, completeaza preparatului culinar gustul, aspectul, consistenta, culoarea, savoarea in prezentare si servire.

Indicii de calitate al sosurilor. Sosurile reci trebuie sa aiba consistenta diferita, mai mult sau mai putin lejera, in functie de specificul fiecarui sortiment.

Trebuie sa aiba gust si aroma corespunzatoare. Sa fie proaspat preparate, sa nu se ridice grasimea la suprafata, ci sa-si mentina emulsia omogena.

Dozarea necorespunzatoare a componentelor, pregatirea sosurilor cu mult timp inainte de servirea acestora, nerespectarea etapelor pe flux tehnologic, influenteaza negativ indicii de calitate al sosurilor.

Sosurile calde trebuie sa fie bine fierte, sa aiba gust si aroma placute, specifice materiilor prime folosite in structura retetei, sa aiba consistenta lejera (nici prea fluida, nici prea densa), sa nu prezinte aglomerari in structura, si sa se serveasca calde, fie in structura preparatului, fie separat servit in sosiera la masa, odata cu preparatul culinar...

Cuprins:

- Etica si decenta in progresul personalitatii in familie si societate.

- Dezvoltarea la copiii scolari, adolescenti, a bunului simt, decenta in familie si societate, comportare civilizata si etica.

- Activitati gospodaresti in familie, realizate de copii (elevi - text si imagini).

- Arta decentei si moralitate de comportare civilizata in tinerete si maturitate.

- Etica si decenta bunelor maniere, in arta corespondentei, calatoriilor pe mijloace de transport comun, convorbirile telefonice, prezenta la actul de cultura, petrecerea timpului liber.

- Educatie si etica in formarea profesionala (medie si superioara), spiritul muncii si conceptia individuala in oferta profesionala la angajare

- Familia, factor important in dezvoltarea sociala a unei natiuni (text si imagini)

- Locuinta familiala, factor determinant in ambientul familiei, (text si imagini)

- Bunele maniere, reguli de conduita-protocol, in organizarea si servirea meselor in familie si unitati de alimentatie, functie de cazare si etapa zilei (dimineata, pranz, seara, mese festive) (text si imagini).

- Oferta, recomandarea si servirea sortimentelor de bauturi in meniuri.

- Arta culinara (gastronomia-gastrotehnica), de familie si in unitati de alimentatie.

- Grupele de preparate culinare, in succesiunea prezentarii si servirii in meniuri pe etapele zilei, functie de ocazia mesei in familie sau unitati de alimentatie. Sunt prezente 316 retete culinare si tehnologiile acestora, cu valorile nutritive (calorii/portie), gustari, supe-ciorbe, mancaruri si specialitati culinare cu carne de bovine, porcine, ovine, pasari, peste, fructe de mare si mancaruri vegetariene, dulciuri de bucatarie, patiserie-cofetarie.

Nr. de pagini: 392
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0519 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.