Stephen Briers - Terapia Cognitiv Comportamentala. Cum sa iti imbunatatesti gandirea si viata prin TCC

PRP: 44,90 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 40,41 lei
Diferență: 4,49 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor - Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2015

DESCRIERE

Daca problemele emotionale ale pacientilor lui erau provocate de caracteristicile felului lor de a gandi, atunci cheia pentru ameliorarea simptomelor pe care le aveau ar fi putut sa fie invatarea unor obiceiuri „mai sanatoase“ de a gandi.

Beck a aprofundat aceste intuitii promitatoare si a inceput sa le testeze in practica lui clinica.

In 1979 a publicat Cognitive Therapy for Depression (Terapia cognitiva pentru depresie), o lucrare de referinta care nu numai ca descria specificul stilului de gandire depresiva, ci oferea si o noua abordare pentru corectarea acesteia.



O parte din mintea ta iti susura constant ca nu poti schimba nimic la tine sau ca nu este nimic de schimbat. Insa asculta si de vocea ratiunii tale, aceea care te ajuta sa desparti gandurile de sentimente si sa iti intelegi emotiile care te forteaza sa actionezi intr-o anumita directie.

Terapia Cognitiv Comportamentala (TCC) iti ofera instrumente eficiente pentru a-ti cunoaste mecanismele gandirii si pentru a invata cum sa le controlezi. Cartea psihoterapeutului Stephen Briers te ajuta pas cu pas sa-ti constientizezi problemele si sa scapi de ele.

- esti sigur ca viata iti este determinata implacabil de ceea ce ti s-a intamplat in copilarie?

- sau de hotararile pe care le-au luat altii in numele tau de-a lungul anilor?

- esti sigur ca nu ai cum, nici de ce sa-ti schimbi comportamentul, convins fiind ca orice efort este inutil?

- esti sigur ca nu poti sa scapi de temeri, de frustrari, de fobii, de impulsivitate?

- esti sigur ca ca nu poti trai fara fumat, alcool, droguri sau pornografie?

Terapia Cognitiv Comportamentala (TCC) iti ofera instrumente eficiente pentru a-ti cunoaste mecanismele gandirii si pentru a invata cum sa le controlezi.

Cartea psihoterapeutului Stephen Briers te ajuta pas cu pas sa-ti constientizezi problemele si sa scapi de ele...

Fragmente din carte:

Inca o data, mai cu suflet!

Uneori, oamenii observa ca, desi au ajuns sa obtina o pozitie echilibrata si nu se mai lasa asa de usor convinsi de adevarul gandurilor negative, acestea continua sa-si exercite influenta asupra dispozitiei lor. De fapt, acest lucru nu trebuie sa ne surprinda.

in primul rand, chiar daca avem uneori revelatii si descoperiri despre cum ne functioneaza mintea, iar astfel de momente ne transforma perspectiva asupra lumii si ne modifica propria scara de valori, asemenea evenimente sunt mai degraba o exceptie, si nu regula. Este usor sa ne dam seama de ce.

Mai intai, trebuie sa luam in considerare faptul ca ti-ai antrenat si consolidat aceste convingeri negative intr-o lunga perioada de timp. Fiziologic vorbind, cu cat folosim mai des cararile din creierul nostru, cu atat acestea devin mai batatorite.

Similar, si procesele de gandire care provin din convingerile profunde au fost, inevitabil, consolidate asiduu in rastimpul mai multor ani.

Un traseu neurologic nou si, in consecinta, mai fragil (gandirea ta alternativa) va trebui sa fie intarit prin repetitii constante ca sa poata prelua conducerea.

Pe scurt, reprogramarea gandirii tale implica folosirea acelui program de mai multe ori, astfel incat el sa poata deveni spontan, natural si convingator. Fii gata sa-ti repeti noul gand iar si iar.

Un alt motiv pentru care gandurile alternative nu reusesc sa-ti controleze negativismul este ca nu ne mobilizam cu suficienta energie. GNA-urile noastre vin deja incarcate cu emotii prestabilite.

De fapt, tocmai in asta consta puterea lor: ne mobilizeaza emotiile care le definesc si le da acestora posibilitatea de a ne domina.

Prin urmare, daca ar fi sa stabilim suprematia unei noi pozitii, atunci acest lucru ar trebui realizat cu foite emotionale egale si sens contrar, chiar daca facem acest lucru prin intermediul unor Procese mai„reci“, cum ar fi logica si ratiunea.

Cand vrei sa-ti impui noua convingere alternativa asupra celei vechi, fii dur! Imagineaza-ti ca o impui cu forta unei lovituri mortale. Afirma cu putere in gand aceasta convingere; daca esti ezitant, atunci inseamna ca nu prea ai incredere in aceasta noua perspectiva.

Gandeste ca si cum ai avea incredere in ea. Daca poti sa foci asta, atunci vei putea si mai departe sa o afirmi cu voce tare, si inca cu una care sa poata fi auzita de oricine.

Cateodata imi incurajez clientii sa-si noteze gandurile alternative pe o hartie, in fata oglinzii din baie, si sa le repete in fiecare dimineata de cinci ori inainte de a-si incepe ziua. Poate ca o astfel de metoda ti se pare cam ridicola, insa chiar da roade.

Utilizarea inventarelor de ganduri

Daca vrei cu adevarat sa scapi de problemele pe care le ai, realitatea de zi cu zi iti va demonstra ca, odata ce ai inceput sa-ti inven-tariezi tiparele de gandire disfunctionala, o sa umpli o gramada de jurnale cu ganduri. Aceasta etapa nu va continua la nesfarsit, dar merita s-o parcurgi din mai multe motive:

• Te invata sa-ti contrazici GNA-urile intr-un mod sistematic si metodic.

• Iti asigura un feedback prin ierarhizarea starilor prin care treci, ca sa-ti dai seama cum te simti.

• Te va ajuta sa te indrepti catre ganduri alternative mai echilibrate si mai realiste, sintetizand argumentele pro si contra gandurilor automate.

• Insasi actiunea de a pune pe hartie gandurile si sentimentele iti va putea oferi o perspectiva mult mai obiectiva asupra mecanismelor gandirii tale.


CUPRINS:

1. Asadar, ce este atat de extraordinar la TCC?

2. Principiile de baza

3. Capcanele gandirii obisnuite si cum le putem evita

4. Lupta cu gandirea negativa

5. Folosirea comportamentului pentru schimbarea mentalitatii

6. Inventariaza-ti problemele

7. Invingerea starilor depresive

8. Infrangerea anxietatii

9. Imblanzirea furiei

10. Cresterea respectului de sine

11. Intreruperea cercului vicios: folosirea TCC pentru depasirea dependentelor si a obiceiurilor nocive

Epilog: Acum este randul tau

Referinte si lecturi
Site-uri utile

Anexa 1 Lista de cursuri TCC Online, aplicatii pentru computer si pentru smartphone
Anexa 2 Model de inventar al gandurilor
Anexa 3 Formulare necompletate pentru consemnarea gandurilor
Anexa 4 Ce sa faci daca nu merge

Nr. de pagini: 288
Anul aparitiei: 2015
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:
 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0697 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.