Steaua fara nume

Preț: 13,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor - Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:

DESCRIERE

Mihail Sebastian, pseudonim al lui Iosef M. Hechter, nascut la Braila, pe 18.10.1907 si trecut in nefiinta la Bucuresti in data de 29.05.1945, intr-un accident, a fost dramaturg, prozator si eseist.

 

La Teatrul Comedia, in anul 1938, este pusa in scena piesa „Jocul de-a vacanta“, intr-un spectacol regizat de Sica Alexandrescu, avandu-i in distributie pe: Leni Caler, George Vraca, Velimir Maximilian, Agnia Bogoslava si Sandina Stan. 

 

Un eveniment literar este aparitia romanului „Accidentul“, in anul 1940. 

 

In martie 1944, i se monteaza, la Teatrul Alhambra, cea de-a doua piesa, „Steaua fara nume“, sub pseudonimul Victor Mincu, avand urmatoarea distributie (in ordinea intrarii in scena): Marcel Anghelescu, ca Seful garii, I. Serbanescu - un taran, Radu Beligan, ca profesorul Miroiu, C. Iordanescu, ca Ichim, Nora Piacentini, ca domnisoara Cucu, Nineta Gusti, ca o eleva, Nicolae Tomazoglu, ca Pascu, G. Basmagian - conductorul de tren, Maria Mohor, ca Necunoscuta (Mona), V. Brezianu, ca Udrea, Mircea ªeptilici - Grig.

 

Dintre celelalte opere literare, unele postume, enumeram: „Orasul cu salcami“ (1935); „Corespondenta lui Marcel Proust“ (1939); „Ultima ora“ (1956); „Jurnal de epoca“ (2002).

 

*    *    *

 

„Un adevarat «vis al unei nopti de vara» este piesa antuma «Steaua fara nume». Marin Miroiu, un tanar profesor de matematica, celibatar, descoperitor al unei noi stele, adaposteste intr-o noapte, in camera lui de ascet, o tanara coborata din tren de catre conductor pentru ca nu avea bilet. Dimineata, Mona pleaca, insotita de Grig, protectorul  ei, iar profesorul nu o va mai  vedea decat in imaginatie, in mirajul visului, «pentru ca nici o stea nu se intoarce niciodata din drumul  ei».“ (D.G.L.R. -  Academia Romana).

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0538 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.