Stapana limitelor: Ghid esential pentru a vorbi deschis, a fi vazuta si a trai (in sfarsit) liber

Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor - Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Autor:

DESCRIERE

Stapana limitelor: Ghid esential pentru a vorbi deschis, a fi vazuta si a trai (in sfarsit) liber/ Boundary Boss: The Essential Guide to Talk True, Be Seen, and (Finally) Live Free de Terri Cole este cartea care te va invata sa iti  fixezi limite sanatoase in viata, pentru ca, din punctul de vedere al autoarei, ele reprezinta secretul unei vieti implinite. Si asa cum remarca Louise Hay la un moment dat: „Nu suntem niciodata prea in varsta si nu este niciodata prea  tarziu pentru adevarata implinire”. 

 

Prin urmare, aceasta carte va fi ghidul tau pentru a invata sa vorbesti deschis si sa exprimi incredere autentica prin tot ceea ce faci, dar si pentru a avea mai multa grija de tine (fara sa fii egoista) si a-ti recapata libertatea  personala. Trusa de instrumente furnizata de autoare in aceasta carte te va ajuta sa capeti o mai buna intelegere a limitelor si sa le gestionezi cu mai multa usurinta, schimbandu-ti totodata si optica pe care o ai in legatura cu  oamenii din jurul tau si ajutandu-te sa intelegi ca multi dintre acestia nu sunt nepoliticosi sau rau intentionati, ci, pur si simplu au niste limite foarte bine trasate si nu permit nimanui sa le fie incalcate. Iar atat timp cat traim  „intra muros” este bine sa invatam sa descifram cat mai bine comportamentul semenilor nostri si sa comunicam cat mai clar cum am vrea sa se comporte si ei cu noi.

 

Terri Cole este psihoterapeut licentiat si expert global in relatii, mindfulness, meditatie si bunastare. De peste doua decenii ea lucreaza cu unele dintre cele mai cunoscute personalitati din lume, de la staruri internationale ale  muzicii pop, sportivi si personalitati TV, la lideri de opinie si CEO. Este autoarea a doua carti: Boundary Boss (Stapana limitelor) si Too Much, care, la fel ca toate demersurile intreprinse de ea, contribuie la emanciparea femeilor  din intreaga lume. 

 

Terri Cole are darul de a face conceptele psihologice complexe accesibile si usor de pus in practica, astfel incat clientii si studentii ei reusesc sa faca schimbari durabile in viata lor cu ajutorul informatiilor furnizate de ea.

 

Autoarea contribuie saptamanal la emanciparea a milioane de femei din intreaga lume prin activitatea ei de pe platformele de social media, de pe blogul sau, dar si datorita podcastului sau foarte popular „The Terri Cole Show”.  Articolele ei au aparut in publicatii precum: Woman’s Day, Psychology Today, The Boston Globe, Italian Elle, Forbes, Origin, CNN, Vogue si Self. Pentru mai multe informatii despre autoare, vizitati terricole.com.

 

Se intampla de multe ori ca, din cauza mediului in care am crescut sau a modului in care s-au comportat cu noi in copilarie parintii, fratii, colegii de clasa, profesorii, etc. sa dezvoltam complexe care ne impiedica la maturitate sa  stabilim limite clare in ceea ce priveste comportamentul celorlalti fata de noi. Iar atunci cand aceste limite nu sunt stabilite clar, vor aparea mai mult ca sigur dificultati ce tin de interactiunile inter-umane, fie ca este vorba de  relatiile de la locul de munca, relatiile amoroase, relatiile de familie si orice fel de alte relatii.

 

Cartea de fata te va ajuta sa iti dai seama cat de bine gestionezi in momentul de fata limitele, unde isi are originea incapacitatea ta de a stabili limite sanatoase si ce poti face pentru a gestiona mai bine in viitor aceasta problema. Astfel, vei intelege ce inseamna limitele sanatoase, codependenta si comunicarea eficace, respectiv ineficace, ce sunt limitele mostenite si convingerile limitative si cum le poti debloca si vei primi niste modele foarte utile de a  gestiona situatii din viata reala in care, vrand, nevrand, suntem pusi cu totii la un moment dat pe parcursul vietii.

 

Cartea este structurata in doua parti, dupa cum urmeaza:

 

In prima parte, autoarea te va ajuta sa iti dai seama cum te raportezi in momentul de fata la limite, in functie de felul in care ai fost crescuta si educata, de ceea ce ai observat in familia ta, dar si de normele sociale ale mediului  cultural general.

 

In partea a doua, vei fi indrumata pas cu pas sa iti creezi propria strategie in privinta limitelor si sa iti elaborezi propriul plan Plan de Limite Proactive, acele strategii necesare pentru trecerea de la comportamentul reactiv la cel proactiv. 

 

Dar haideti sa vedem pe rand despre ce este vorba mai exact in cele doua parti ale cartii:

 

PARTEA 1: Unirea punctelor cu trecutul

 

Crearea de limite sanatoase te protejeaza de suferinta emotionala, iti mentine intacta demnitatea si iti consolideaza relatiile, inclusiv pe aceea pe care o ai cu tine insati. (Terri Cole, Stapana limitelor)

 

In aceasta prima parte a cartii autoarea te va ajuta sa te cunosti mai bine pe tine insati, constientizand factorii care iti determina comportamentele obisnuite. Vei afla asadar cum stai cu limitele in momentul de fata si in ce fel si-a  pus amprenta trecutul tau asupra modului in care te raportezi la ceilalti si a felului in care le permiti sa se comporte cu tine. In acest sens, Terri Cole iti pune la dispozitie un test care te va ajuta sa iti dai seama daca ai limite sanatoase sau nu.

 

Asadar, daca ai obiceiul de a spune da, chiar si atunci cand ai spune de fapt nu, daca ai obiceiul de a-ti ascunde adevaratele sentimente, daca uneori ti-e teama sa te arati celorlalti exact asa cum esti, inseamna ca ti-ai stabilit  limite nesanatoase. Iar acestea, la randul lor, isi au originea in copilaria ta, cand probabil ai fost ranita de parinti, de profesori, de frati sau de prieteni mai mari, etc. Prin urmare, pentru a reusi sa ne stabilim limite sanatoase, trebuie sa reusim mai intai sa ne vindecam ranile din copilarie si aceasta tendinta de a face ceea ce se asteapta ceilalti de la noi si nu ceea ce ne dorim noi cu adevarat sa  facem.

 

Elementele de baza ale limitelor

 

Multi dintre noi se confrunta in familie cu incalcari ale limitelor personale carora avem tendinta sa nu le acordam prea mare atentie, dar care ne afecteaza si lasa urme, fara ca noi sa realizam macar acest lucru. Incalcarea limitelor  personale in copilarie are ca si consecinte la maturitate incapacitatea de a ne identifica, prioritiza sau comunica aspiratiile, nevoile, dorintele sau chiar preferintele personale. De aceea, este primordial sa stabilesti de la inceput modurile in care le este permis celorlalti oameni sa se comporte cu tine, pentru a te simti mereu bine in pielea ta si a nu-ti pierde increderea in tine.

 

In aceasta sectiune autoarea te va ajuta sa descoperi ce functioneaza si ce nu functioneaza in cazul tau (ce este in regula/ce nu este in regula in momentul de fata in modul cum reactionezi). Cu cat constientizezi mai mult ce iti place  si ce nu iti place, cu atat iti va fi mai usor sa identifici limitele pe care le doresti pe toate planurile vietii tale, inclusiv in relatiile tale.

 

Cele cinci categorii de limite:

 

Fizice: cine are permisiunea sa te atinga si in ce fel, cine iti poate folosi obiectele personale si in ce conditii; 

Sexuale: ce este acceptabil pentru tine si ce nu atunci cand vine vorba de relatii intime;

Materiale: felul in care ceilalti pot avea (sau nu) acces la posesiunile tale materiale.

Mintale: Pentru a avea limite mintale, trebuie sa stii mai intai in ce crezi. Defineste-ti limitele in ceea ce priveste gandurile, valorile si opiniile.

Emotionale: Limitele emotionale sanatoase nu iti ingaduie sa critici din senin sau sa dai sfaturi nesolicitate, sa ii invinovatesti pe ceilalti pentru felul in care te simti si nici sa iti asumi vina pentru emotii care nu iti apartin.  Cel care invalideaza sentimentele altei persoane, care ii spune acesteia ce simte sau ce trebuie sa simta, ori pune intrebari intruzive incalca limitele emotionale.

 

Meritul acestei carti este ca, dincolo de informatiile teoretice foarte valoroase cu privire la limite furnizate de autoare, are si o parte practica foarte bine gandita care te va ajuta pe tine, cititorul, sa iti dai seama de lucrurile  care nu functioneaza bine in momentul de fata in viata ta si sa schimbi aceasta situatie cu ajutorul sfaturilor foarte pertinente si de specialitate ale autoarei. Asadar, iata cateva lucruri pe care le poti face pe parcursul lecturii  acestei prime parti:

 

Stapana limitelor in actiune: Afla ce limite iti sunt incalcate

 

1. Gandeste-te la diferitele categorii si tipuri de limite si cum se manifesta ele in relatia ta actuala? Ce limite iti sunt incalcate cel mai des?

2. Incearca sa iti dai seama ce este in regula si ce nu este in regula. Este momentul sa evaluezi onest ce functioneaza si ce nu functioneaza pe toate planurile vietii tale.

 

Stapana limitelor in actiune: Afla daca ai un comportament codependent

 

O copilarie disfunctionala, marcata de abuzuri si incalcari frecvente ale limitelor poate duce la aparitia comportamentului codependent, care inseamna sa ai un tipar comportamental disfunctional: te simti excesiv de responsabila pentru sentimentele si actiunile altora, in detrimentul propriilor dorinte, nevoi si a propriei bunastari si simti nevoia mereu sa ii ajuti pe altii, sa le rezolvi problemele, sa faci lucruri pentru ei si sa ii salvezi. Si pentru ca un comportament uman sanatos si grijuliu si codependenta pot fi confundate cu usurinta, autoarea iti pune la dispozitie aici un test pentru a-ti da seama daca ai un comportament codependent. 

 

Comportamente care tradeaza un codependent:

 

•    Dai automat sfaturi, te simti obligata sa umpli golul dintr-o conversatie, comunici indirect, muncesti mai mult decat ar trebui, fara ca acest lucru sa fie observat de ceilalti sau rasplatit in vreun fel.  

 

Stapana limitelor in actiune: Foloseste tehnicile de respiratie 4 X 4

 

Stresul are consecinte dezastruoase asupra sanatatii noastre fizice si psihice, multe dintre ele fiind ireversibile, de aceea autoarea ne indeamna sa ne acordam mereu timpul necesar pentru a ne relaxa si a ne calma. Exercitiile de  respiratie din aceasta sectiune iti vor fi  de un real ajutor in acest sens. Te invit sa le faci pentru ca e mult mai usor sa setezi limite sanatoase atunci cand esti calma si linistita.

 

Stapana limitelor in actiune: Comunica clar, fii asertiva, nu agresiva

 

Cand ai limite sanatoase, nu-ti este rusine si nu simti nevoia sa te scuzi in fiecare secunda pentru ceea ce gandesti sau pentru ceea ce-ti doresti. Invata sa comunici direct si obiectiv ceea ce gandesti fara a-ti fi rusine de opiniile  tale. 

 

Stapana limitelor in actiune: Afla daca ai limite nesanatoase

 

„Raspunsul tau prezent este hranit de suferinta nevindecata sau de sentimentele provocate de o suferinta anterioara. Este ca si cum te-ai urca, involuntar, intr-o masina emotionala a timpului.” (Terri Cole, Stapana limitelor)

 

De cele mai multe ori, modul in care ne stabilim limitele in relatia cu ceilalti este mostenit din familie si inspirat de modul in care am vazut ca apropiatii nostri le permiteau celor din jur sa se comporte. Pune-ti aceste intrebari  pentru a-ti da seama daca ai limite nesanatoase:

 

•    Incerci sa le faci pe plac tuturor fara a te gandi la ce iti doresti tu cu adevarat?

•    Obisnuiesti sa dai raspunsuri de tipul Insta-Da?

•    Iti ignori propriile nevoi, dorinte si sentimente?

•    Refuzi ajutorul chiar si atunci cand ai nevoie de el;

•    Le gasesti scuze celor din jur pentru a evita conflictele?

•    Accepti scuzele neconvingatoare ale celor care iti gresesc?

 

Stapana limitelor in actiune: Afla daca ai convingeri limitative

 

„Curatarea subsolului (mintea inconstienta) de informatiile deformate si de convingerile limitative iti ofera mai mult spatiu pentru a sadi semintele gandurilor si comportamentelor pozitive si productive.” (Terri Cole, Stapana limitelor)

 

Foarte multi dintre noi isi formeaza inca de foarte mici convingeri limitative care le pun piedici mai tarziu sa evolueze si sa obtina ceea ce isi doresc. Convingerile limitative sunt acele povesti pe care ni le spunem singuri despre  propria noastra valoare, despre capacitatea sau potentialul nostru si care ne impiedica mai tarziu sa stabilim limite sanatoase in relatii. Iata unele dintre cele mai comune convingeri limitative pe care le au oamenii:

 

•    Nu ma pricep la cifre.

•    Sunt prea sensibila.

•    Aleg mereu partenerul gresit (la fel ca mama).

•    Nu am noroc in dragoste.

•    Fac alegeri gresite, asa ca merit ce primesc.

 

Autoarea te incurajeaza sa scapi de aceste credinte limitative, convingandu-te de faptul ca transformarile de care vei avea parte ulterior vor fi de-a dreptul spectaculoase.

 

PARTEA 2: SA CREAM O NOUA NORMALITATE

 

„Copilul interior este acea parte din noi care a ramas blocata in trecut, asteptand inca reactiile si raspunsurile de care a avut parte in copilarie.” (Terri Cole, Stapana limitelor)

 

Daca in prima parte a cartii autoarea te-a ajutat sa intelegi de ce te comporti intr-un anumit fel, in aceasta a doua parte ea te va ajuta sa iti schimbi vechile tipare comportamentale, profitand de neuroplasticitatea creierului, adica  de capacitatea lui de a se adapta schimbarilor.

 

Strategia Recunoaste-Renunta-Raspunde

 

Strategia Recunoaste-Renunta-Raspunde te va ajuta sa gestionezi mai bine situatiile neplacute din viata ta, schimbandu-ti optica si reactiile si stabilind limite foarte clare. Vei invata astfel sa iti dai seama unde greseai inainte si  cum ar trebui sa reactionezi astfel incat sa obtii rezultatele pe care ti le doresti. 

 

1.    Recunoaste: Da-ti seama cu exactitate: Ce nu functioneaza la tine? Cum te simti in corpul tau? Iti amintesti de o situatie din trecut, iar aceasta iti trezeste anumite senzatii in corp?

2.    Renunta. Fii curajoasa si dispusa sa iesi din zona de confort. Renunta la ceea ce este familiar, indiferent daca este o convingere limitativa sau un vechi tipar comportamental si adopta o mentalitate noua mai profunda si mai 

strategica.

3.    Raspunde. Alege sa vorbesti si sa actionezi cu o mai mare atentie si mai constient. Actioneaza intr-un fel cu totul nou.

 

Limite interioare si limite exterioare

 

Daca limitele in relatie cu ceilalti sunt limitele tale exterioare care le arata oamenilor cum vei interactiona cu ei (sau cum nu vei interactiona), limitele interioare dicteaza felul in care interactionezi cu tine insati, oglindind  starea de sanatate a relatiei cu tine insati. Cand ai limite interioare sanatoase, nu te lasi cu usurinta influentata de dorintele si asteptarile celorlalti, si-ti urmaresti cu perseverenta propriile obiective. Cand limitele interioare  sunt disfunctionale, risti sa te abandonezi pe tine. Afla de aici cum sa iti stabilesti limite interioare sanatoase!

 

Limitele proactive

 

„Este imperativ sa fii constanta in comportamentul tau. Limitele care sunt impuse inconsecvent nu functioneaza.” (Terri Cole, Stapana limitelor)

 

Limitele proactive se refera la necesitatea de a reactiona atunci cand iti este incalcata o limita. Setarea de limite proactive se bazeaza pe Procesul Comunicarii Nonviolente in patru parti, dezvoltat de dr. Marshall B. Rosenberg, care presupune:

 

1.    Spune care este problema. De cele mai multe ori, solutia cea mai simpla pentru a rezolva o problema este sa le spui celor din jur franc ce te deranjeaza.

2.    Spune ce simti. Apoi, explica-le ce sentimente te incearca atunci cand ei se comporta in felul acela care te deranjeaza pe tine.

3.    Formuleaza o solicitare simpla. Spune-le celor care te supara cum ar trebui sa decurga lucrurile pe viitor pentru a nu se mai ajunge la conflict.

4.    Sugereaza o intelegere. O intelegere facuta de comun acord este o modalitate de a o implica si a o determina pe cealalta persoana sa isi asume partea de raspundere pentru noile limite trasate.

 

Bombe ale Limitelor

 

„Vindecarea vine din curajul de a cere ceea ce iti doresti cu adevarat, indiferent de ce face cealalta persoana.” (Terri Cole, Stapana limitelor)

 

Bombele limitelor sunt acele forme de autosabotare care te fac sa te abati de la munca ta de a crea, pastra si impune limite sanatoase. Cele mai importante forme de autosabotare sunt:

 

•    Trioul Invinuire-Rusine-Autoinvinuire. In cazul in care te intrebi care este diferenta dintre rusine si vina, autoarea vine cu explicatie cat se poate de scurta si la obiect: cand simti vina, simti ca ai facut ceva gresit, cand 

simti rusine, simti ca este ceva gresit cu tine ca persoana. Insa, potrivit autoarei, aceste sentimente sunt bune intrucat ele ne ofera ocazia sa ne vindecam de ranile vechi pe care le purtam in suflet;

•    Mahmureala fara Limite: Multe persoane care au suferit traume in copilarie au tendinta de a face lucruri si de a se comporta altfel decat simt. Autoarea te va ajuta sa intelegi aici ca traumele din copilarie nu sunt din vina ta.

•    Inversarea Limitelor: Atunci cand iti este frica sa ii spui sefului ca esti dispusa sa lucrezi ore suplimentare numai daca vei fi platita pentru asta, nu adultei din tine ii este frica, ci copilului interior din tine care a fost 

ranit si caruia ii e frica sa isi ceara drepturile. 

•    Sindromul Victima-Martir: Cand ne victimizam, ne simtim neputincioase. Credem ca ceea ce ne dorim nu conteaza si ca actiunile noastre nu au cum sa schimbe rezultatul. Iar martirizarea este sora geamana a victimizarii. Oferim prea mult, nu vorbim deschis, apoi simtim pe ascuns ranchiuna, ca si cand ceilalti ne-ar datora ceva.

 

Asadar, daca vei invata cum sa primesti un nu si sa respecti limitele si preferintele celorlalti, vei ajunge cu un pas mai aproape de a deveni ceea ce te-ai nascut sa fii, Stapana Limitelor.

 

Distrugatorii de Limite

 

Sunt acele persoane care nu te asculta niciodata cu adevarat si care nu sunt interesate de preferintele, gandurile si sentimentele tale. De obicei sunt artagoase, reactive, profund susceptibile si preocupate de sine. Ele iti vor  nesocoti de multe ori limitele, pentru ca se simt indreptatite sa dispuna de timpul, grija si atentia ta. Distrugatorii de limite sunt preocupati mai ales de propriile lor nevoi, nicidecum de ale tale. Din aceasta sectiune vei invata sa ii recunosti si sa fugi de ei cat mai departe.

 

Tot aici vei invata sa recunosti cercul abuzului si cele trei etape ale lui: (1) idolatrizarea, (2) devalorizarea, (3) parasirea, dar si alte forme de manipulare pe care le folosesc distrugatorii de limite: schimbarea scenariului,  gaslighting si bombardarea cu iubire, respingerea sentimentelor, banii, prefacatoria, furia sau presiunea anturajului. Afla tot din aceasta sectiune ce sfaturi iti da autoarea in legatura cu solutiile de iesire din astfel de relatii.

 

Limite din viata reala

 

In aceasta sectiune autoarea iti arata cum poti gestiona simplu si fara sa jignesti pe nimeni situatii banale din viata de zi cu zi in care suntem adesea pusi, ca de exemplu:

 

•    Cum sa comunici atunci cand s-a incalcat o limita;

•    Cum sa ii opresti pe cei care dau automat sfaturi;

•    Cum sa gestionezi critica ascunsa;

•    Cum sa valorifici puterea pe care o are limbajul corpului

•    Cum sa te bucuri de beneficiile secundare de a fi tu insati

 

Tot aici vei gasi cateva scenarii pentru diferite situatii in care limitele ne sunt puse la incercare si modalitatile elegante cu ajutorul carora putem scapa din aceste situatii.

 

***

 

Calatoria noastra a ajuns la sfarsit, dar sper ca randurile de mai sus sa fi reprezentat pentru tine o sursa bogata de informatii utile si practice care sa te ajute sa iti reconsideri propria viata si propriul mod de a te comporta si  raporta la ceilalti, astfel incat sa te poti bucura de viata pe care o meriti cu adevarat. Daca te simti epuizata sa faci prea mult, sa oferi prea mult, sa simti prea mult, inseamna ca e timpul sa trasezi noi limite in viata ta. E  timpul sa devii o Stapana a Limitelor, iar aceasta carte iti va arata cum. Trebuie sa o citesti!

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0684 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.