Simboluri arhetipale in basme. Profanul si magicul - Opere Complete 1
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Inca din timpul vietii, Marie-Louise von Franz si-a exprimat dorinta ca eseurile si cartile sale sa apara intr-o zi sub forma unor Opere complete. In calitate de principal mostenitor al patrimoniului sau literar, Fundatia de Psihologie Jungiana din Kusnacht si-a asumat sarcina de a-i indeplini dorinta, reunind astfel, in 28 de volume, magna opera ale unuia dintre cei mai importanti psihanalisti jungieni.
Primul volum al acestei serii, Simboluri arhetipale in basme. Profanul si magicul, prezinta o abordare sistematica si cuprinzatoare a basmelor, pe care Marie-Louise von Franz le considera cele mai pure si mai simple expresii ale inconstientului colectiv. Ca si miturile, basmele ofera un fond cultural si societal care-l ajuta pe om sa-si imagineze sensul evenimentelor vietii, iar eroii si eroinele lor sunt abstractii intruchipand arhetipuri colective. Pornind de la o mare varietate de motive existente in basme, Marie-Louise von Franz, una dintre cele mai cunoscute autoritati in interpretarea basmelor si a viselor, ofera in acest volum o analiza lucida si concisa a simbolurilor arhetipale descoperite in basme, demonstrand ca acestea se situeaza pe un taram magic, al sufletului, strain de taramul profan al vietii obisnuite, de zi cu zi.
Marie-Louise von Franz (1915–1998) a urmat cursurile Universitatii din Zurich, participand in acelasi timp la conferintele sustinute de C.G. Jung la Eidgenossische Technische Hochschule (ETH). La mai putin de un deceniu de la intalnirea cu Jung, von Franz si-a luat doctoratul in filologie clasica si a inceput sa-si desfasoare activitatea in domeniul psihanalizei. A devenit analista jungiana si specialista in interpretarea manuscriselor alchimice, numarandu-se printre cei mai importanti discipoli si colaboratori ai lui C.G. Jung. A publicat peste 25 de carti, multe dintre ele dedicate interpretarii basmelor, si a avut un rol important in fondarea Institutului C.G. Jung din Zurich.
La Editura Trei, de aceeasi autoare, a mai aparut volumul Interpretarea basmelor.
„A fost o scriitoare prolifica si o profesoara foarte apreciata. Prelegerile lui Marie-Louise von Franz iti ofereau o experienta numinoasa. Parca l-ai fi ascultat vorbind pe Dumnezeu. Parea sa stie totul. Intr-o maniera uimitoare si fara a avea la indemana vreun text, parcurgea istoria Occidentului si a Orientului, trecand prin mitologie, filosofie, antropologie si numeroase alte domenii specializate. Niciodata in perioada formarii mele nu am auzit reflectii atat de ample si de profunde. - Murray Stein
CUPRINS
Cuvant?inainte
Atentionare din partea lui Marie?Louise von Franz
Introducere (aceeasi din editia Francke, 1997)
Partea 1. Lumea profana, lumea magica si elementele lor principale
Capitolul 1. Locul nedeslusit
Capitolul 2. Luna
Capitolul 3. Gaura din pamant, gaura din cer si pestera
Capitolul 4. Fantana
Capitolul 5. Apa
Capitolul 6. Insula
Capitolul 7. Capatul lumii
Capitolul 8. Stancile care se ciocnesc
Capitolul 9. Padurea (codrul)
Capitolul 10. Muntele
Capitolul 11. Lumea de sus si lumea de jos
Capitolul 12. Taramul atemporal
Capitolul 13. Taramul mortilor si lumea spiritelor
Capitolul 14. Locuitorii taramului spiritelor
Capitolul 15. Fantomele (spiritele) ca demoni
Partea 2. Figurile arhetipale ale fantasticului
Capitolul 16. Tatal daemonic
Capitolul 17. Marea Mama
Capitolul 18. Imaginea fiului daemonic [umbra]
Capitolul 19. Fiica magica [anima]
Bibliografie
Index de autori
Index de basme
Index tematic
OPINIA CITITORILOR