Simboluri arhetipale in basme. Calatoria eroului - Opere Complete 2
DESCRIERE
Daca primul volum al Operelor Complete s-a concentrat asupra a patru figuri arhetipale cu o importanta generala – figura tatalui, Marea Mama, umbra si anima –, in acest al doilea volum este constelat arhetipul „marii calatorii“, care indruma si determina cursul interior al evenimentelor. Marea calatorie este o incercare plina de aventuri de a gasi comoara pretioasa, greu de obtinut. Aceasta din urma este un simbol al Sinelui, iar calatoria si eforturile eroului simbolizeaza procesul dezvoltariiinterioare, al individuarii.
Prin analizarea unor basme din multe culturi ale lumii, Marie-Louise von Franz demonstreaza ca basmul isi are radacinile si isi extrage seva din inconstientul colectiv. Astfel, marea calatorie este o metafora pentru intrarea temporara in inconstient,iar prada — comoara recuperata —simbolizeaza noile niveluri ale constiintei care sunt smulse din inconstient. La randul lor, rezistenta pe care Marea Mama o opune eroului si originilor sale umile, precum si eroul care elibereaza anima din ghearele inconstientului se dovedesc a fi arhetipuri universale, prezente in creatiile tuturor popoarelor.
Marie-Louise von Franz (1915–1998) a urmat cursurile Universitatii din Zurich, participand in acelasi timp la conferintele sustinute de C.G. Jung la ETH. La mai putin de un deceniu de la intalnirea cu Jung, von Franz si-a luat doctoratul in filologie clasica si a inceput sa-si desfasoare activitatea in domeniul psihanalizei. A devenit analista jungiana si specialista in interpretarea manuscriselor alchimice, numarandu-se printre cei mai importanti discipoli si colaboratori ai lui C.G. Jung. A publicat peste 25 de carti, multe dintre ele dedicate interpretarii basmelor, si a avut un rol important in fondarea Institutului C.G. Jung din Zurich.
La Editura Trei, de aceeasi autoare, au mai aparut: Interpretarea basmelor si Opere complete vol. I: Simboluri arhetipale in basme. Profanul si magicul
Basmul presupune intotdeauna prezenta constiintei umane, fiindca doar atunci este util sa reprezinte ceea ce i se intampla individului care se comporta intr-un fel sau altul si ce rationament este inerentin experienta sa cu lumea magica. Dupa aceea, dezvaluie ca oamenii nu sunt doar jucarii ale acelor puteri inconstiente, ci exista o intentie la baza intrigii, o incercare de indeplinire a destinului individual, o evolutie plina de insemnatate, care, prin suferinta si conflicte dramatice, conduce catre obiectivul final. In cele ce urmeaza, ne vom concentra asupra descoperirii acestui fir narativ semnificativ.“
Marie-Louise von Franz
CUPRINS
Introducere
Capitolul 1. Cele trei pene
Capitolul 2. Calfa de morar si pisica
Capitolul 3. Tritill, Litill si pasarile
Capitolul 4. Diavolul cu trei fire de par de aur
Capitolul 5. Regele muntelui de aur
Capitolul 6. Ivanko prostul
Capitolul 7. Fecioara tar
Capitolul 8. Padisahul orb
Capitolul 9. Baiatul si sarpele
Capitolul 10. Domnita trandafirilor
Capitolul 11. Pasarea de aur
Capitolul 12. Castelul de aur care plutea in aer
Capitolul 13. Lebada rosie
Capitolul 14. Povestea lui Djihanishah
Capitolul 15. Djulek Batur
Capitolul 16. Magicianul Palermo
Capitolul 17. Incheierile — semnificatia sfarsitului unui basm
Bibliografie
Index de autori
Index de basme
Index tematic
OPINIA CITITORILOR