Sfantul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor
DESCRIERE
Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou este sfantul ocrotitor al Bucurestilor. S-a nascut in secolul al XIII-lea in satul Basarabovo din Bulgaria intr-o familie de vlahi sud-dunareni. Se crede ca initial a fost pastor, pentru ca mai tarziu sa imbrace haina monahala la o manastire situata nu departe de satul natal. Moastele Sfantului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din Bucuresti in secolul al XVIII-lea.
Spre sfarsitul Primului Razboi Mondial, cand Capitala Regatului Romaniei era la cheremul trupelor straine, armata noastra fiind retrasa, dimpreuna cu conducatorii statului, pe linia frontului din Moldova, Sfantul fost furat!
Soldatii bulgari au praduit fondul de manuscrise slave din Biblioteca Academiei si au furat racla cu moastele patronului spiritual al cetatii din Dealul Mitropoliei, cu gandul sa-l duca inapoi „acasa”. Mitropolitul Conon i-a cerut Feldmaresalului Mackensen sa-i descopere de urgenta pe faptasi si sa redea moastele Mitropoliei Bisericii Ortodoxe Romane.
Sfantul Dumitru, era iubit pentru ca facuse destule minuni si salvase orasul de cateva ori – epidemii, cutremure, ocupatii straine. Lipsa moastelor ii speria pe bucuresteni. In 1813, fusesera scoase in timpul ciumei lui Caragea, apoi, in 1827, in timpul secetei, iar au fost scoase cu domnitorul in frunte, mitropolitul si tot soborul de preoti, intr-un cortegiu impunator, si chiar in ziua aceea a inceput o ploaie torentiala care a tinut trei zile si a salvat Bucurestiul de la foamete. Iar in 1831, cand guvernator al Tarilor Romane era generalul Kiseleff, moastele Sfantului salvasera orasul de la holera.
Hotii au fugit spre sud, ca sa treaca Dunarea repede in Bulgaria. Patrulele germane i-au ajuns din urma la Calugareni. In 19 februarie 1918, insotit de o puternica garda de soldati germani inarmati, „Sfantuletul” se intoarce la Bucuresti…
‒ Viata si nevointele monahului sud-dunarean, ascet intr-o pestera luminata de fiorul credintei
‒ Al doilea Sfant cu acest nume maret din istoria crestinismului
‒ Periplul balcanic al moastelor Sfantului
‒ Furat de un commando bulgaresc din Catedrala Mitropolitana a Bucurestilor
‒ Ocrotitor al Orasului si vindecator al feluritelor suferinte
‒ Acatistul si rugaciunile catre Sfantul Dimitrie
Colectia SFINTI, DUHOVNICI SI MARTURISITORI ROMANI (16 volume)
Despre romani s-a spus, adesea cu o indreptatire piezisa, ca, bantuiti fiind de o toleranta ecumenica extrema, nu au o vocatie mistica profunda.
Dar galeria Sfintilor si Mucenicilor emblematici, a venerabililor Duhovnici si a marilor Marturisitori romani este mult mai complexa decat s-ar crede, fiind populata cu o multime de personaje exceptionale, care s-au sacrificat pentru credinta si neam, luminand un popor iubitor de Dumnezeu si traditie crestineasca.
OPINIA CITITORILOR