Sfantul Ambrozie al Mediolanului. Monografie patristica
DESCRIERE
Cartea autorului Stefan Zara „Sfantul Ambrozie al Mediolanului. Monografie patristica" de la editura PRAXIS
Numeroase studii de teologie romaneasca vorbesc despre innoirea Traditiei, reafirmand indemnul intoarcerii la Parinti, a traducerii operelor acestora, pentru regasirea sensului viu si valorilor spirituale.
Intr-un anume fel, Traditia s-a reinnoit in cadrul Bisericii ori de cate ori textele Sfintilor Parinti au fost asezate drept argumente, metafore, formule de credinta chiar, pentru intelegerea plenitudinii misterului mantuirii.
Explicarea teologica a formulelor dogmatice apare oarecum nesfarsita pentru secolul al IV-lea crestin, atat in Rasarit cat si in Apus, unde, nu de putine ori, a fost nevoie de sprijinul autoritatii statale pentru redobandirea linistii sociale. Parintii Bisericii au trebuit, concomitent cu repetarea formulelor schematice ale dogmelor ortodoxe fixate in cadrul Sinoadelor ecumenice si recitite in cele locale, sa intre in adancimea nesfarsita a invataturii de credinta, ancorati intr-o vasta cultura teologica si filosofica care le permite fixarea corecta a unor termeni teologici, in deplin acord cu sensul Sfintei Scripturi si invatatura Parintilor contemporani sau dinaintea lor.
Un rol aparte in marturisirea Teologiei Rasaritene in Apus l-a avut Sfantul Ambrozie, episcopul Mediolanului si, de aceea, cartea Parintelui Dr. Stefan Zara, Sfantul Ambrozie al Mediolanului. Monografie patristica, aparuta la Editura Praxis, are meritul de a-l prezenta drept,, un parinte de o profunda traire duhovniceasca si fervent luptator pentru apararea dreptei credinte, alaturi de alti reprezentanti, ca: Sfantul Atanasie cel Mare, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie de Nazianz, Sfantul Grigorie de Nyssa, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Ilarie de Pictavium, Fericitul Ieronim si Fericitul Augustin. Sfantul Ambrozie are un simt profund pentru valoarea si functia ecumenica a credintei, a doctrinei si a traditiei crestine. El atribuie o importanta deosebita sinoadelor, mai ales aceluia de la Niceea, care este un continuu centru de referinta pentru problemele de invatatura si viata crestina. Sfantul Ambrozie tine ca rasaritenii si apusenii sa trateze impreuna problemele aparute in Biserica, ce necesita colaborarea, cercetarea si hotararea de luat in comun\\".
Autorul, desi manifesta un acut simt critic la adresa celor care,, l-au expediat pe Sfantul Ambrozie ca un scriitor neoriginal, compilator al Parintilor Rasariteni dinaintea sa\\", ne incredinteaza de faptul ca,, opera literara, nascuta dintr-o utilitate practica indiscutabila, este originala si ii apartine intru totul. Modul in care a redat aceasta teologie, stilul sau inconfundabil, delicatetea si eleganta limbii folosite, emotia poetica si puterea sa de sinteza fac din Sfantul Ambrozie un scriitor de neegalat\\". Volumul, cu un vadit caracter monografic, ne ofera o imagine de ansamblu a modului in care teologia Sfantului Ambrozie al Mediolanului a fost receptata in epoca si nu numai. Important pentru Parintele Dr. Stefan Zara a fost sa ne prezinte invatatura Sfantului Ambrozie, folosind,, pasaje bogate, traduse cu acuratete din limba latina\\", care,, redescopera centralitatea Sfintei Scripturi, Cuvantul lui Dumnezeu impartasit oamenilor din iubire, in viata crestina si, in acelasi timp, revalorizeaza Scriptura ca izvor primar al adevarului de credinta. In teologia Sfantului Ambrozie, unitatea dintre cuvant, propovaduire si vietuire se dovedeste a fi indestructibila. Interpretarea Sfintei Scripturi, impartasirea de Cuvantul lui Dumnezeu, ca pregatire pentru cuminecarea cu Trupul si Sangele Mantuitorului la Sfanta Liturghie, dar si marturisirea dreptei credinte ca datorie a slujitorului Bisericii sunt principalele coordonate ale scrierilor sale\\", dupa cum apreciaza Inaltpreasfintitul Parinte Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, in predoslovia cartii a carei aparitie a binecuvantat-o.
Aprecieri a primit volumul de fata si din partea Arhid. Prof. Univ. Dr. Ioan Caraza de la Facultatea de Teologie Ortodoxa,, Justinian Patriarhul\\" din Bucuresti si a Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie,, Sf. Andrei Saguna\\" din Sibiu.
Parintele Arhid. Prof. Univ. Dr. Ioan Caraza evidentia ca,, doctrina teologica a Sfantului Ambrozie are referiri in capitolul III la Sfanta Treime, intruparea Fiului lui Dumnezeu, Sfantul Duh, restaurarea Chipului lui Dumnezeu in om prin Hristos, rolul Maicii Domnului in opera de rascumparare, invatatura despre Biserica si lucrarea ei prin Sfantul Duh in Sfintele Taine, precum si eshatologia. Aceste teme doctrinare au ca sursa operele ambroziene: exegetice, moral-ascetice, dogmatice, cuvantari, imnuri si scrisori prezentate in capitolul al II-lea al scrierii.
Invatatura sa pastorala este tratata si analizata in capitolul al IV-lea, cu sublinierea rolului preotiei si a lucrarii acesteia prin predici, cateheze si imne. Autorul a considerat o necesitate sublinierea contributiei Sfantului Ambrozie pentru teologia apuseana din vremea sa (capitolul V), dar si receptarea invataturii sale la Sinoadele Ecumenice ulterioare, ca si garant al credintei. Era necesara sublinierea acestei contributii a Sfantului Ambrozie ca o nevoie din vremea sa de colaborare dintre Rasarit si Apus pentru rezolvarea problemelor aparute in Biserica\\".
Parintele Constantin Necula subliniaza ca,, suntem dinaintea unei carti de sinteza, fara precedent in limba romana, asupra vietii Sfantului Ambrozie, episcopul de Mediolanum. Numita,, Monografie patristica\\", lucrarea Parintelui Stefan Zara incanta. Volumul Parintelui Stefan Zara cauta sa raspunda, in primul rand, construirii unui stick de memorie legat de Sfantul Ambrozie. Veti descoperi date importante legate de viata si opera sa, sinteze inteligente si o remarcabila cunoastere a textului ambrozian, semn al iubirii duhovnicesti a scriiturii acestuia. Merita sa amintim, cu respect si consideratie, efortul facut de patrologii romani de a apropia de cititorul tanar, din Seminar ori Facultatea de Teologie, textele acestui minunat teolog\\".
Autorul insusi sustine ca,, aceasta monografie patristica nu apare pe un teren arid, ci beneficiaza de un mare efort critic si de o uriasa munca de cercetare din partea teologilor si istoricilor, din vremea Sfantului Ambrozie si pana astazi. Nu putem trece cu vederea numarul impresionant de lucrari asupra acestui autor patristic, care ne-au deschis catre o intelegere mai profunda a scrierilor si activitatii pastoral-misionare intreprinse de Sfantul Ambrozie\\".
Cercetarile anterioare sunt amintite in ampla bibliografie de final, fapt pentru care volumul devine si un instrument de lucru extrem de util cercetarilor, la indemana carora a fost asezat si bogatul indice de termeni si nume proprii.
In cadrul Colectiei Studia Academica a Editurii Praxis, cartea Parintelui Dr. Stefan Zara, Sfantul Ambrozie al Mediolanului. Monografie patristica, continua seria marturiilor pe care fiecare autor in parte o ofera asupra responsabilitatii si jertfelniciei slujitorilor Bisericii care au fost adevarati traitori si marturisitori ai credintei mantuitoare.
OPINIA CITITORILOR