Seria de autor Marin Preda - 2 carti. Viata ca o prada si Intalnirea din pamanturi
DESCRIERE
Seria de autor Marin Preda contine 2 titluri:
- Viata ca o prada
- Intalnirea din pamanturi
Descriere - Viata ca o prada - Editie 2020
[…] Dincolo de valoarea ei literara, Viata ca o prada este, indiscutabil, un laborator. Scriitorul a simtit ca trebuie sa ne dea noua, cititorilor sai, anume explicatii, sa ne introduca in secretele unei opere atat de larg cunoscuta si recunoscuta? ceea ce si face. Dar, ce ciudat, desi iesim din aceasta carte cu un spor indubitabil de cunoastere, o parasim, chiar si la o a doua atenta lectura, cu noi perplexitati? si aceste noi tulburari sporesc valoarea artistica a cartii. […]
Ca Viata ca o prada constituie romanul unei vocatii scriitoricesti este indiscutabil; dar este tot atat de adevarat ca este si aventura unei constiinte? procesul formarii constiintei, iar aceasta se intreaba si ne intreaba: Cum traim? De ce traim astfel? Cum sa traim? Un mare scriitor? cu atat mai mult un scriitor national? nu se poate multumi sa ne povesteasca intamplari, fie ele si foarte interesante si adevarate pe deasupra, ci el incearca sa-si puna, si sa rezolve in felul sau, intrebarile esentiale ale existentei. Daca eroul cartii trece prin intamplari extrem de dificile, cu o liniste interioara uneori de-a dreptul stupefianta, aceasta se intampla pentru ca el este in posesia unei ceritudini: vocatia sa literara. Sigur ca eroul si naratorul nu pot fi confundati, intre ei intinzandu-se un mare spatiu al realizarii, dar un scriitor nu poate extinde asupra eroului sau o liniste pe care acesta n-a avut-o. - Paul Georgescu
An aparitie: 2020
Format: 20 X 13
Numar pagini: 304
Descriere - Intalnirea din pamanturi - Marin Preda
Fisa biobibliografica si referinte critice de Lucian Pricop
Ii datoram lui Marin Preda mai mult decat majoritatii istoricilor si filosofilor contemporani care reflecteaza asupra destinului romanesc.
Efectul relecturii romanelor, nuvelelor, scrierilor sale in general. este cel mai eficient antidot impotriva mitului "desertului cultural" de care a fost suspectat spatiul romanesc in cea de a doua jumatate a sccolului XX.
Seria de autor Marin Preda publicata de Editura Cartex cuprinde, alaturi de Intalnirea din pamanturi, Morometii, Cel mai iubit dintre pamanteni, Delirul, lmposibila intoarcere, Intrusul, Marele singuratic, Risipitorii, Viata ca o prada, Jurnal intim.
Parerea mea e ca un taran, chiar daca ajunge doctor in filosofic, tot taran ramane. Ideea de familie, de piIda, va fi la el aceeasi ca a unui taran, Despre dragoste va gandi tot ca parintii sai, despre cinste si demnitate va avea aceleasi reprezentari, intr-un cuvant, conceptia lui despre lume, chiar daca va fi in admirator avizat al lui Kant, va fi una taraneasca.
Nu va exista manifestare a vietii sale, poate chiar cotidiene, pe care el sa n-o judece cu ochii cu care a vazut odata o lume pe deplin formala, cu metafizica ei.
Formarea unei astfel de lumi sau acestui univers uman constituie un secret al experientei individuale si sociale
Marin Preda
Din cuprins:
Fisa biobibliografica
Referinte critice
PARTEA INTAI
In ceata
Colina
Intalnirea din pamanturi
O adunare linistita
Calul
La camp
Inainte de moarte
Amiaza de vara
PARTEA A DOUA
Albastra zare a mortii
Soldatul cel mititel
Indrazneala
Friguri
PARTEA A TREIA
Desfasurarea
Situatiile presedintelui
Nr. de pagini: 346
Anul aparitiei: 2015
OPINIA CITITORILOR