Senologie Benigna
DESCRIERE
Prezentare: Lucrarea de fata reprezinta un pas important in promovarea senologiei ca specialitate distincta sau ultraspecializare a acelor medici care includ deja sanul in sfera lor de interes, contribuind la pregatirea acestora in domenii conexe inca insuficient de familiare, dar indispensabile intelegerii sanului ca entitate morfofunctionala complexa. Parcurgerea acestei lucrari este esentiala pentru a putea integra datele senologice clinice si paraclinice prin continua raportare la antomia mamara normala si patologica. Volumul intentioneaza sa fie un indrumar pentru cei care cauta sa inteleaga mai bine pe cont propriu si sa trateze mai onest tulburarile mamare benigne si este cu atat mai utila, cata vreme nu exista o cale formala de intrare in atare specialitate. Ea este conceputa astfel incat sa fie urmata de lucrarile „Senologie maligna“ si „Senologie estetica“. Au fost tratate aici si teme care nu fac parte din clasica patologie mamara, aspecte ale implicarii sanului in patologia generala – dermatologica, infectioasa, parazitara, vasculara etc. – cat si cele psihologice si comportamentale vizand sanul.
Cuprins: Senologia ca specialitate medicala aparte. Edificarea sanului. Notiuni de anatomie mamara. Histologia mamara. Fiziologia mamara. Lactatia. Aspecte psiho-sociologice cu viza senologica. Fiziologia mamara. Topografia mamara. Autocontrolul sanilor. Examenul clinic. Explorari imagistice. Endoscopia ductala. Reperarea lezionala ghidata imagistic. Punctii si biopsii mamare. Orientarea in clinica benigna a sanului. Situatii particulare ale sanului normal. Anomalii mamare. Dermato-mastopatii. Traumatisme mamare. Inflamatii mamare. Mastopatii vasculare. Displazii mamare fibrochistice. Fibroza si leziunile sclerozante. Leziuni hiperplazice mamare izolate. Patologia ductala benigna. Tumori benigne. Riscul reprezentat de afectiunile mamare benigne. Atitudinea fata de afectiunile mamare benigne. Tehnici chirurgicale conventionale. Evaluarea evolutiei mastopatiilor benigne. Idei principale de (re)memorat.
Adresabilitate: Medici chirurgi, ginecologi si obstetricieni, oncologi, anatomo-patologi, medici care urmaresc o ultraspecializare in senologie, studenti medicinisti care vizeaza un rezidentiat de chirurgie sau de obstetrica ginecologie.
OPINIA CITITORILOR