Secrete si minciuni in psihoterapie
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Chiar si in cel mai confidential spatiu cu putinta, cabinetul de psihoterapie, se intampla uneori ca anumite lucruri sa ramana nespuse. De ce mint clientii? Dar terapeutii? Ce fel de teme tind sa fie tainuite, minimizate sau disimulate? Dupa ce ofera o perspectiva asupra acestei problematici generale: modurile tipice in care clientii insala in terapie, dificultatile pe care terapeutii le au in detectarea secretelor si minciunilor, precum si motivele pentru care nesinceritatea pacientului este importanta, autorii ofera rezultatele studiilor pe care le-au desfasurat pe aceasta tema si ilustreaza prin bogate exemple clinice natura specifica a celor mai comune minciuni si secrete ale clientilor: ganduri suicidare si de autovatamare, probleme sexuale, abuz de substante, traume, precum si tema progresului clinic si a sentimentelor clientului fata de terapeut. Cartea poate fi utila atat psihoterapeutilor, profesorilor si studentilor din domeniul sanatatii mentale, dar si clientilor pentru care acest demers fascinant este inca in desfasurare, si care vor regasi in paginile acestei lucrari numeroase elemente cu care se vor identifica.
Barry A. Farber este profesor de psihologie clinica la Teachers College, Columbia University din 1979. Interesat de cercetarea in domeniul psihoterapiei, a scris numeroase lucrari despre efectele practicarii psihoterapiei asupra terapeutului si a persoanelor importante din viata terapeutului, burn-out-ul psihoterapeutilor, modul in care terapeutul functioneaza ca persoana de atasament, natura si consecintele auto-dezvaluirii in psihoterapie.
Matt Blanchard este psiholog clinician la New York University’s Gallatin School of Individualized Study.
Melanie Love este psiholog clinician la Temple University’s Counseling Center.
„?tiam ca, daca aduceam vorba despre asta, sfarseam prin a vorbi toata sedinta pe aceasta tema sau, cel putin, ea ar fi fost in mintea terapeutei. Mi-am privit autovatamarea ca pe o extensie a celorlalte probleme mai largi pe care voiam sa le discut... Simteam ca daca am fi discutat mai mult despre asta, am fi alergat dupa potcoave de cai morti. Am inteles de ce faceam ceea ce faceam, dar voiam sa vorbesc despre lucruri mai importante. Pentru aceasta clienta, autovatamarea reprezenta un buton rosu, ce putea distrage atentia si care ar fi impiedicat-o sa abordeze „problemele mai adanci, aflate in spatele depresiei sale si a comportamentului de autoranire.
Autorii
A vorbi sincer si deschis despre sex si sexualitate nu este intotdeauna simplu, atat pentru terapeut, cat si pentru client. Deseori, acest lucru presupune dezvatarea unor interdictii impregnate profund, precum si a unui sentiment puternic ca, procedand astfel, sunt nesocotite regulile societatii. Putem intelege de ce evitarea pe de-a-ntregul a acestor subiecte in terapie reprezinta, adesea, varianta mai simpla sau, aparent, chiar necesara. ?i, cu toate acestea, capacitatea de a vorbi liber despre o parte a vietii atat de profund personala si cu o influenta atat de puternica poate avea un efect eliberator, o modalitate de a integra acele aspecte ale sinelui ce se simt rusinate atunci cand sunt privite prin ochii unei alte persoane.
Autorii
Cuprins
Introducere
Capitolul 1. A spune minciuni si a pastra secrete in psihoterapie
Capitolul 2. Natura, prevalenta si functiile indeplinite de minciuni si de pastrarea secretelor: de ce facem astfel de lucruri?
Capitolul 3. Perspective clinice si empirice asupra secretelor si minciunilor din psihoterapie
Capitolul 4. Factorii care influenteaza probabilitatea, procesul si consecintele dezvaluirilor si ale nesinceritatii clientului: „e complicat!
Capitolul 5. Nesinceritatea terapeutului
Capitolul 6. Proiectul Columbia despre minciunile din psihoterapie: lucruri pe care le-am aflat de la 1 345 de clienti
Capitolul 7. Minciuni clinice frecvente: gandurile suicidare,comportamentele de autovatamare si distresul emotional
Capitolul 8. Minciuni clinice frecvente: mai cu seama, cele sexuale
Capitolul 9. Minciuni clinice frecvente: consumul si abuzul de substante
Capitolul 10. Minciuni clinice frecvente: traumele
Capitolul 11. Minciuni clinice frecvente: progresul terapeutic si sentimentele fata de terapeut
Secrete si minciuni in psihoterapie_pcc.indd 7 6/19/23 4:49 PM
Cuvant de multumire
Bibliografie
OPINIA CITITORILOR