Saladin. Triumful Renasterii sunnite
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Precum Alexandru cel Mare sau Iulius Cezar, numele lui Saladin poarta cu sine nepretuite atribute atemporale, dupa 800 de ani de la moartea sa. La fel de faimos astazi ca si atunci cand i-a alungat pe cruciati din Ierusalim, marele dusman al lui Richard Inima de Leu, personajul istoric Saladin a devenit legendar pe masura ce s-au succedat generatiile care i-au spus povestea.
Dar cine a fost, cu adevarat, Saladin? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, istoricul A.R. Azzam afirma ca este esential sa intelegem epoca in care a trait. Lumea islamica a fost complet transformata de Renasterea sunnita din secolele al X-lea si al XI-lea, marea inflorire intelectuala care a integrat diferite curente de gandire islamica sub o singura umbrela ortodoxa. Saladin, sustine Azzam, consta nu atat in faptele de pe campul de lupta, asa cum se crede in mod obisnuit, cat in viziunea sa politica si spirituala. Conducator onest si deschis, si-a uimit dusmanii, refuzand sa intre in jocurile lor politice, si a reusit sa inchege o armata puternica, atragand oameni din toate zonele lumii musulmane.
Cea mai importanta biografie a lui Saladin aparuta in ultimele doua decenii, fascinanta lucrare a lui A.R. Azzam reprezinta o lectura esentiala pentru toti cei interesati de perioada cruciadelor, de istoria islamica si de originile Orientului Mijlociu modern.
„Cei care se asteapta sa citeasca in cartea lui Abdul Rahman Azzam despre lupte, victorii, infrangeri si eroism vor gasi toate aceste lucruri. Autorul a considerat insa ca au existat si alte tinte, mai importante pentru Saladin decat victoriile militare, decat cucerirea Ierusalimului. Deci, cititorii cartii vor gasi in ea si ceea ce nu asteapta neaparat, si anume explicarea victoriilor si a infrangerilor, prin relatia dintre oameni si mediul spiritual in care acestia se misca.” ECATERINA LUNG
„A.R. Azzam a reusit sa ne prezinte nu numai portretul unuia dintre cele mai interesante personaje ale istoriei, ci si al intregii epoci in care s-a format acesta.? Edinburgh Evening News
„O incursiune in acele timpuri indepartate, foarte bine scrisa.? Irish Times
OPINIA CITITORILOR