Protectia martorilor si a victimelor infractiunilor
DESCRIERE
Cartea de fata nu reprezinta doar o incursiune in materia protectiei martorilor si a victimelor infractiunilor, ci isi propune repozitionarea comprehensibila a rolului martorilor si victimelor in procesul penal.
Exercitand functia de veghe asupra cetatenilor sai, statul trebuie sa se asigure ca, in timpul unui proces penal, martorul poate sa depuna orice declaratie veridica in siguranta, fara teama de a suferi consecinte negative din partea persoanelor impotriva carora a depus marturia, iar victimele sunt protejate impotriva victimizarilor secundare, avand dreptul efectiv la compensatii pentru prejudiciile suferite. Fiecare stat are obligatia si datoria constitutionala de a proteja viata si libertatea cetatenilor sai. Aceasta este cerinta fundamentala pentru respectarea statului de drept.
Cuprinsul lucrarii
Lucrarea de fata este structurata in doua parti. Partea I se concentreaza pe protectia martorilor, incepand cu o serie de notiuni introductive, urmata de capitole care discuta Sistemul de protectie a martorilor in Romania, reglementari internationale si europene in domeniu, procedura de acordare a statutului de martor protejat, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Protectia Martorilor, impactul in jurisprudenta europeana, cooperarea judiciara internationala si rolul organelor judiciare si administrative. Partea a II-a se axeaza pe protectia victimelor infractiunilor, oferind, de asemenea, o introducere si analizand aspecte generale ale protectiei victimelor in Romania, reglementari internationale si europene, rolul actiunii civile, protectia victimelor criminalitatii organizate, protectia minorilor si victimelor vulnerabile, cooperarea judiciara internationala, precum si rolul autoritatilor statului in acest context.
Puncte forte
Lucrarea isi propune sa antameze deficientele ivite in materia protectiei martorilor si a victimelor, ca urmare a evolutiei fenomenului infractional, ridicand intrebari precum: „Este necesara elaborarea unui instrument in materia protectiei martorilor la nivelul Uniunii Europene?”, „Au nevoie victimele infractiunilor de tipul white collar de o protectie speciala?” si „Cum putem proteja copiii, astfel incat sa nu devina victime in cyberspace?”.
Publicul tinta
Cartea se adreseaza atat profesionistilor din domeniul penal si procesual penal, cat si tuturor persoanelor interesate de importanta si complexitatea sferei juridice care incadreaza protectia martorilor si a victimelor infractiunii, precum si de impactul social al acestor reglementari.
OPINIA CITITORILOR