Propaganda comunista in Romania (1948-1953)

DESCRIERE

Pentru reusita actiunii de propaganda, comunistii romanii au depus, indiscutabil, cele mai mari eforturi, au mobilizat mase mari de oameni si au cheltuit sume imense de bani. Ei nu au ezitat sa foloseasca toate mijloacele si metodele pe care le-au avut la dispozitie si, daca pe termen lung, actiunea lor a fost sortita esecului, deoarece venea in contradictie flagranta cu aspiratiile si cu evolutiile societatii, pe termen scurt, mai ales in perioada pe care o avem in vedere in aceasta carte, aceea a anilor 1948-1953, credem ca ea a avut, totusi, un impact suficient de important asupra societatii romanesti, pentru ca altfel nu se poate explica numarul mare de victime, dar si de calai intalnit acum in tara noastra.
Emanatie a regimului comunist, propaganda comunista nu putea fi altceva decat acesta. Toate nerealizarile si contradictiile regimului s-au rasfrant asupra ei si i-au distrus orice urma de credibilitate. Creditul minim de care s-au bucurat, probabil, comunistii la inceputurile guvernarii lor va disparea foarte repede si, o data cu el, toate incercarile aparatului de propaganda de a-i convinge pe oameni de justetea politicii partidului vor deveni inutile. Iar daca in aparenta, puterea comunista din Romania s-a prabusit brusc, numai in cateva zile, de fapt, erodarea care-i anunta sfarsitul a inceput mult mai devreme, iar primul element al sistemului de putere care s-a prabusit a fost tocmai propaganda, lipsita, chiar de la inceput, de orice urma de credibilitate.

Iata la ce concluzie au ajuns in acest sens cercetatorii americani R.K. Merton si P.F. Lazarsfeld :„Nu trebuie exagerat rolul propagandei. In ultima instanta, nici o propaganda nu va birui daca ea va actiona contrar evenimentelor si fortelor care stau in spatele acestor evenimente. Propaganda nu este un substitut pentru politica socialasi actiunea sociala”(R.K.Merton, P.F. Lazarsfeld, Studies in Radio and Film Propaganda, la R.K.Merton, Social Theory and Social Structure, New York, London, 1968, p.582).

Nr. de pagini : 280
Anul aparitiei : 2012

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0828 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.