PROGRAMAT SA UCIDA
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Ion Mihai Pacepa
Editura: ZIUA
Anul publicării: 2008
Pagini: 400
DESCRIERE
PROGRAMAT SA UCIDA. Ion Mihai Pacepa- PROGRAMAT SA UCIDA
Puscasul marin, viitorul asasin
"Crescut fara tata si tarat de colo-colo prin tara de o mama neglijenta, careia ii pasa prea putin de el, acest baiat singuratic a invatat de mic sa-si poarte singur de grija si isi petrecea timpul liber citind, in bibliotecile locale. Asa a descoperit marxismul si si-a format convingerea ca Uniunea Sovietica este societatea ideala.
Urmand exemplul celor doi frati mai mari, a scapat de mama lui, inrolandu-se in marina la varsta de 17 ani. In 1957 a fost trimis ca operator radar la Baza Aeriana Atsugi, din Japonia, unde se afla si o formatie de avioane-spion U-2. Cum se autoproclama marxist care invata ruseste de unul singur, a intrat imediat in atentia agentilor Serviciului sovietic de informatii externe (PGU) care roiau prin barurile locale si trebuie sa fi fost recrutat rapid de Statia Tokio a PGU. Pentru prima data in viata lui Oswald, cuiva - PGU-ului! - ii pasa de el, asa ca e de inteles ca tanarul puscas marin a fost fermecat pentru totdeauna! Dupa ce a fost o vreme un agent obedient, a decis ca vrea sa defecteze si sa-si petreaca restul vietii in <> si nu s-a abatut niciodata de la telul propus. Odata ajuns in Uniunea Sovietica, serviciile secrete l-au tratat regeste, mai ales dupa doborarea avionului de spionaj U-2, pe 1 mai 1960. I s-a spus, fara indoiala, ca Hrusciov insusi ii este recunoscator pentru informatiile privind altitudinea la care zboara avionul, inculcandu-i-se treptat ideea ca ar fi un erou! In toamna lui 1961, PGU l-a convins sa mai intreprinda o ultima misiune pentru Hrusciov, dupa care avea sa se intoarca in Uniunea Sovietica si sa aiba parte de un tratament si mai glorios. Oswald a acceptat sotia pe care i-a ales-o PGU si pe cei doi copii pe care i-ar fi avut cu ea, fiind obligat sa se gandeasca la viitorul familiei. Factorul decisiv care l-a determinat sa accepte a fost insa pasiunea reala pe care o simtea pentru misiunea lui politica si pentru propriul lui viitor de cetatean sovietic incarcat de onoruri. A revenit in Statele Unite in anticiparea importantei misiuni pe care i-o trasase Departamentul 13 al PGU, dar spre sfarsitul anului 1962 a fost devastat sa afle ca PGU i-a cerut sa lase pentru moment deoparte planurile de asasinat. Cum nu voia sa stea fara sa faca nimic, a decis sa mearga mai departe pe cont propriu, increzator ca pana la urma Hrusciov ii va fi recunoscator si il va primi inapoi cu bratele deschise. Oswald a facut tot ce i-a stat in puteri ca sa-si procure o arma intr-un mod care sa nu bata la ochi si si-a fabricat documente false, uzand de tehnicile invatate de la PGU. El a urmat pana in ultima clipa instructiunile cuprinse in planul initial, pentru situatii de urgenta: sa nu spuna nimic si sa ceara un avocat. Totul a fost insa in van. Oswald era un risc pentru sovietici si trebuia redus la tacere. Avea doar 24 de ani cand a murit impuscat de Jack Ruby."
Responsabilitatea lui Hrusciov
"Aceasta este o carte despre spionajul sovietic la apogeul Razboiului Rece. Mai precis, este despre recrutarea si manipularea unui individ dificil, singuratic, pe nume Lee Harvey Oswald - tanarul puscas marin american care a fugit la Moscova, iar patru ani mai tarziu avea sa-l asasineze pe presedintele Statelor Unite, John Fitzgerald Kennedy. Este o carte despre operatiunea de dezinformare dusa cu succes de blocul sovietic pentru a convinge restul lumii ca Moscova n-a avut niciodata cel mai marunt interes in ceea ce-l priveste pe Oswald.
In 1978, cand Statele Unite mi-au acordat azil politic, am fost surprins sa constat ca la Washington nu lua nimeni in calcul, nici in scris, nici in conversatie, posibilitatea ca Oswald sa fi fost agent sovietic. Mie mi se parea evident, desi nu puteam produce vreo dovada concreta. (...)
Intr-adevar, Oswald a actionat singur cand a apasat pe tragaciul pustii Manlicher-Carcano si a curmat viata apreciatului presedinte american. Responsabilitatea ultima revine insa lui Hrusciov si spionilor lui!
Am fost implicat vreme de noua ani in proiectele de politica externa ale lui Hrusciov, am lucrat cu el si cand era beat, si cand era treaz si stiu ca pentru el asasinarea liderilor politici era un instrument de politica guvernamentala. Mai mult, generalul Aleksandr Saharovski, conducatorul spionilor lui Hrusciov, mi-a fost sef direct vreme de 13 ani. L-am cunoscut suficient de bine ca sa realizez ca este un ucigas rece si calculat, pentru care un ordin din partea lui Hrusciov privind scoaterea din scena a lui Kennedy ar fi fost doar o treaba de rutina. (In anii '50, cat a fost consilier-sef pentru politia politica din Romania, Saharovski a ordonat uciderea a aproximativ 50.000 de oameni.)
(...)
Dupa 22 noiembrie 1963, cand am inceput sa aflam detalii despre asasinarea lui JFK, noi, cei din comunitatea de informatii a fostului bloc sovietic am fost siguri ca asasinul trebuie sa fi lucrat pentru spionajul sovietic. (...) Pentru noi, era limpede ca lumina zilei ca Oswald a fost recrutat de spionajul sovietic in perioada in care s-a aflat, ca puscas marin, la Baza Aeriana Atsugi, din Japonia.
(...) In documentele pe care le-am avut la dispozitie am descoperit de asemenea indicii ca Oswald s-a intors in Statele Unite cu misiunea de a-l asasina pe Kennedy. (...) In acea perioada insa, cand Oswald fusese deja trimis "pe teren" sa-si indeplineasca misiunea, climatul politic la Moscova s-a schimbat brusc, iar Hrusciov nu mai dorea uciderea lui Kennedy. (...) Moscova a facut atunci tot ce i-a stat in puteri ca sa-l "deprogrameze" pe Oswald, insa fara succes. (...)
Oswald stia insa prea multe despre planul original, asa ca Moscova a facut toate aranjamentele ca sa-i inchida gura pentru totdeauna, in cazul in care s-ar fi produs ireparabilul. Avem de-a face aici cu un alt model sovietic: sapte conducatori ai politiei politice sovietice au fost ei insisi asasinati, pe fata sau in secret, ca sa nu poata incrimina Kremlinul. Mai mult, imediat dupa asasinarea lui Kennedy, Moscova a lansat "Operatiunea Dragonul" - o campanie de dezinformare in care a fost implicat si serviciul condus de mine - care a incercat (si a reusit chiar prea bine) sa arunce asupra diferitelor elemente din Statele Unite vina de a-si fi ucis propriul presedinte. (...) (Ion Mihai Pacepa)
OPINIA CITITORILOR