Programarea ESP32 pentru IoT
DESCRIERE
Cartea autorului Sever Spanulescu „Programarea ESP32 pentru IoT" de la editura UNIVERSITARA
In ultimele decenii, din ce in ce mai multe obiecte din industrie, comert, infrastructura si chiar de larg consum au fost dotate cu diverse aplicatii de automatizare, electronica si informatica. Multe dintre hotspoturile acestor sisteme includ deja inteligenta artificiala locala si numeroase facilitati pentru a ajuta inteligenta umana.
Treptat, in fabricile moderne, tot mai multe subsisteme au fost interconectate, schimband informatiile si imbunatatind considerabil productivitatea prin astfel de comunicatii de la masina la masina (M2M).
In acelasi timp, reteaua globala de comunicatii - Internetul - a crescut si s-a dezvoltat, conectand dispozitive desktop, laptop, tablete, dispositive smartphone, in special utilizatori umani.
Deci, pe de o parte, au existat masini care comunicau la nivel local si, pe de alta parte, oameni care comunicau la nivel global. Urmatorul pas a fost, desigur, fuziunea tuturor acestor schimburi de informatii intr-un nou nivel - Internetul Lucrurilor - IoT. Prin aceasta, dispozitivele asistate de calculator au castigat accesul global prin intermediul internetului, iar utilizatorii umani au avut acces la monitorizarea si comandarea acestora la orice distanta.
Analiza celor doua tipuri de capete ale canalelor de transmisie a informatiilor prezinta diferente de viteza foarte mari: dispozitivele informatice sunt cu multe ordine de viteza mai rapide decat operatorii umani. Cu toate acestea, se pare ca numai incepand cu anul 2009 raportul numeric a devenit favorabil primei categorii, astfel incat un domeniu foarte larg de conexiune la Internet este inca deschis. Se estimeaza ca numarul componentelor IoT va ajunge la 12 trilioane in 2030, ceea ce va genera probabil o a patra revolutie industriala, numita deja „Industry 4. 0”. O sarcina uriasa, care necesita specialisti cu inalta calificare si solutii simple si cat mai putin costisitoare.
Un pas important in aceasta directie a fost aparitia unor microcontrolere cu conexiuni WiFi foarte ieftine, produse de Espressif Systems, care permit calificarea rapida independenta a celor care au deja cunostinte clasice despre IT si doresc sa faca parte din acest proces.
Aceasta carte nu are intentia de a trata comprehensiv teoria, ci de a oferi solutii practice si pe deplin functionale, sub forma unor programme complete. O mare parte din teorie este deja cunoscuta de unii dintre cititori, sau poate fi gasita in multe alte manuale. Dar programele prezentate aici includ un mare efort si au multe solutii originale urmarind una dintre paradigmele de baza ale programarii: „Keep i(o)t simple”.
Si - cel mai important lucru pentru o astfel de carte - toate programele au fost deja verificate de catre terti, in cazul de fata studenti de la Univesitatea Hyperion.
Autorul
An aparitie: 2019
Format: 24 X 17
Numar pagini: 248
OPINIA CITITORILOR