Probleme de metodologie in analiza realitatilor sociale

PRP: 30,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 25,80 lei
Diferență: 4,20 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009

DESCRIERE

Lucrarea pe care o prezentam este dedicata fundamentelor teoretico-metodologice ale cercetarilor din domeniul sociouman.

Obiectul ei este acela de a forma o serie de competente specifice activitatilor de cercetare a unor domenii, probleme legate direct de viata sociala, punandu-se in valoare specificul metodologic al modului de constituire si schimbare a acesteia.

In afara de o serie de aspecte esentiale comune pe care epistemologia si metodologia le prezinta, fie ca este vorba de studiul naturii (fizica, matematica etc.), fie ca ne referim la societate (economie, sociologie, politologie etc.), abordarea fenomenelor socioumane implica numeroase si marcante aspecte specifice care genereaza necesitatea unor metodologii, metode si tehnici de cercetare particulare.

Metodologia - in calitatea sa de teorie asupra modului de investigare, analiza, prospectare (a unui domeniu) este dependenta de ontologia (teoria existentei) si epistemologia (teoria cunoasterii stiintifice).

In aceasta ipostaza, metodologia fundamenteaza „legitimitatea" folosirii unor metode, tehnici, cai de cercetare, formule de calcul, reguli de urmat etc., in masura in care modul de desfasurare a fenomenelor socioumane (ontologia lor) permite (sau nu) apelul la una dintre acestea.

Prin studiul metodologiei, va trebui sa fim capabili a opera alegeri clare, neechivoce, explicite, in cunostinta de cauza din corpul voluminos si variat de metode, tehnici etc.

Uneori, din pacate, se elaboreaza chestionare, se aleg metodele inainte de a se asigura o buna clarificare teoretico-metodologica asupra problemelor de care ne vom ocupa.

Este necesar sa intelegem (si sa ne conformam in consecinta) ca orice metoda, tehnica are semnificatie doar in cadrul unei justificari teoretice si a cunoasterii temeinice a faptului social investigat.

Daca vom cerceta, de exemplu, procesele motivationale se cere a lua in considerare situatia reala a grupului, organizatiei la care ne vom referi. intr-o intreprindere cu o foarte buna performanta, cu lucratori bine calificati si care primesc salarii bune, problemele motivatiei, satisfactiei, aspiratiei pot sa se refere la alte tipuri de procese, atitudini, practici motivationale si de satisfacere a exigentelor salariatilor (teoria echitatii ar putea fi luata ca baza de analiza).
Autorii


Despre autor

Oscar Hoffman
Gheorghe Popescu H.



Anul publicarii: 2009
Pagini: 343
Editia: I

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0657 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.