Practica medicala pentru studentii la medicina. Cazuri clinice de Camelia Diaconu
DESCRIERE
Cartea autorului Camelia Diaconu „Practica medicala pentru studentii la medicina. Cazuri clinice de Camelia Diaconu" de la editura ALL (CARTE DE MEDICINA)
Un proiect original pentru studentii la medicina
Volumul de fata cuprinde o selectie extrem de relevanta de cazuri clinice din diverse specialitati, care au ca prim autor un student.
Intr-o lume in continua transformare, coordonatorii acestei lucrari isi propun revitalizarea practicii medicale printr-o abordare bazata pe invatare activa si cercetare. „Spitalul este un urias amfiteatru, in care se invata principiile medicinei”, explica metaforic si totodata foarte eficace dr. Camelia Cristina Diaconu. Cadrului didactic ii revine sarcina de a-si indruma studentii in directia in care pot descoperi singuri rezolvarea dilemelor clinice, mai degraba decat aceea de a le oferi nemijlocit raspunsuri. Medicii cu experienta indelungata sunt constienti ca traiectoria profesionala a fiecaruia dintre ei este jalonata de cazurile clinice care le-au marcat evolutia. De aceea, implicarea tinerilor, inca de pe bancile facultatii de medicina, in ingrijirea si prezentarea acestor cazuri se dovedeste a fi un exercitiu extrem de util.
Astfel, mai multi studenti entuziasti ai Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila“ din Bucuresti au pus in pagina cazurile clinice pe care le-au intalnit in cursul stagiilor de practica medicala, in diverse clinici universitare din Bucuresti. Volumul care a rezultat reflecta rationamentele clinice pe care le-au aplicat, precum si mecanismul de dezvoltare a abilitatilor clinice. Excelenta clinica se obtine prin anamneza atenta, examen clinic si teste paraclinice. Datele rezultate sunt necesare pentru formularea unui diagnostic diferential complet si pentru initierea planului de tratament. Modalitatea in care a prins contur aceasta lucrare demonstreaza inca o data potentialul scolii romanesti de medicina.
Foarte important: Volumul coordonat de dr. Camelia Cristina Diaconu si de Mihnea-Alexandru Gaman ilustreaza modul in care un algoritm corect de decizie clinica are un impact mult mai mare asupra prognosticului si evolutiei unui bolnav decat interventiile tehnologice. Cunoasterea complexitatii situatiilor si a limitarilor care apar in cabinetul medical fac posibila evolutia catre o practica exemplara.
Public-tinta: In primul rand, cartea se adreseaza studentilor la medicina, care trebuie sa invete sa formuleze ipoteze clinice si sa le testeze ulterior. Numai asa isi pot dezvolta increderea in propriile abilitati, esentiala in procesul de formare ca medici. Mai mult decat atat, cartea reprezinta un izvor de informatii si rationamente utile pentru orice profesionist in domeniul medical.
Nr. de pagini: 216
Anul aparitiei: 2018
Autori: Camelia Diaconu, Mihnea-Alexandru Gman,
OPINIA CITITORILOR