Povestea vietii mele. Capitole tarzii. Memorii regasite ale reginei Maria

Preț: 109,90 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:

DESCRIERE

Volumul de fata, al patrulea din Povestea vietii mele, reprezinta un document istoric de exceptionala importanta pentru istoriografia regalitatii, scris de unul dintre cei mai reprezentativi participanti la evenimentele imediat urmatoare Primului Razboi Mondial. Regina

Maria ofera amanunte din pozitia de diplomat ad-hoc al Romaniei la Paris, in contextul desfasurarii Conferintei de Pace. Este un martor regal inedit, care consemneaza intrevederi cu personalitatile momentului, Woodrow Wilson, Raymond Poincare, Georges Clemenceau ori David Lloyd George. Calatoria in Anglia la familia regala britanica are aceeasi insemnatate diplomatica, facilitand, printre altele, o intrevedere premierului Bratianu cu regele George al V-lea. Reintoarsa la Bucuresti, Maria sustine o conferinta de presa, fapt neobisnuit, iesind din regulile strict monarhice, mai ales pentru o regina consoarta.

Volumul memorialistic cuprinde deopotriva impresiile vizitei facute alaturi de regele Ferdinand in Transilvania, apoi ultima intalnire cu mama sa, ducesa de Coburg, precum si momente postbelice cu simbolistica speciala: deschiderea primului parlament al Romaniei Mari, incoronarea de la Alba Iulia, un ceremonial suprem regal ce consfintea noul statut politico-juridic al tarii, toate acestea alaturi de eforturile sale diplomatice pentru reconstructia tarii si ajutorarea celor saraci, a vaduvelor si orfanilor de razboi. 

DIANA MANDACHE

 

 

„In perioada imediat postbelica, Maria si-a jucat rolul cel mai mare al vietii ca reprezentant neoficial al Romaniei la Conferinta de Pace de la Paris in 1919. A facut mai mult decat sa dea o stralucire regala cauzei nationale; in ochii lumii, ea a devenit Romania insasi. Memoriile Capitole tarzii se constituie intr-o binemeritata completare a operei literare a reginei Maria, fiind intesata de anecdote si portrete pline de viata... Faptele sunt cunoscute acum multumita istoricului Diana Mandache, care a fost convinsa de supravietuirea acestora si a cercetat timp de sapte ani arhivele in cautarea lor. Ea a realizat o munca deosebita in pregatirea publicarii acestui manuscris.” ROYALTY, „Zile de triumf amintite cu intelepciune si tristete”

„Maria a Romaniei (1875–1938)… a fost probabil cea mai dinamica si mai eficienta Regina Consoarta a secolului XX, si cu siguranta cea mai fermecatoare... Ea a fost de asemenea un autor prolific de romane, nuvele, poezie si literatura pentru copii. Dar ceea ce i-a adus faima literara au fost cele trei volume din Povestea vietii mele, care au acoperit perioada pana la 1918. Textul prezentului volum… arata ce putea fi realizat in acele zile de o regina, pe jumatate anglo-germana si jumatate rusoaica.”

„Rolul reginei in unirea Transilvaniei si formarea Romaniei Mari a fost crucial, dar [regina] nu a nutrit sentimente triumfale, ci mai degraba de compasiune pentru ungurii invinsi, si era convinsa, cu o intelepciune mai mare decat a multora, ca termenii de pace impusi Germaniei vor avea repercusiuni dezastruoase.” THE SPECTATOR

„Regina Maria a Romaniei a fost unul dintre cei mai straluciti monarhi ai secolului XX. A fost de asemenea o scriitoare talentata, iar la mijlocul anilor 1930, publicarea celor trei volume din Povestea vietii mele i-a adus o recunoastere internationala. Dar, pana acum, povestea sa a ramas incompleta. Aceste recent descoperite memorii, editate de Diana Mandache, dezvaluie, prin ochii reginei, capitole tarzii din viata sa.” MAJESTY

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0553 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.