Povestea neamului romanesc. Volumul 2

DESCRIERE

Urmand indeaproape textele cronicarilor, Mihail Drumes rescrie momentele de inceput ale statelor medievale romanest: aflam povestea lui Dragos si a lui Bogdan, domni ai Moldovei, dar si a lui Basarab I, considerat intemeietor al Tarii Romanesti.

 

 

 

„Batranul Dragos, fara a se opri din mersu-i furios, ciocanind lespezile cu pasu-i greu, clatina capul si zise batjocoritor, parca mai mult pentru sine:

 

- Regele nu trimite pe ceilalti voievozi la trecatori, pentru ca ei sunt mai priceputi la jocurile dragostei, la chefuri, danturi si la ploconeli decat la calarie si la manuirea palosului. Pentru asemenea treburi aspre suntem buni numai noi, olahii, romanii, valahii, dupa priceperea dobandita din strabuni si dupa obisnuitele noastre incaierari cu ursii...”

 

 

 

Scrisa intr-un limbaj universal, Povestea neamului romanesc se afla la granita dintre beletristica si literatura de popularizare – informatia istorica este impletita cu fictiunea, facand-o atragatoare si usor de accesat.

 

 

 

Cateva citate interesante:

 

„E mai greu sa pastrezi decat sa agonisesti – caci agoniseala poate veni si cu noroc, dar pastrarea se face numai cu chibzuiala, harnicie si vitejie.“

 

„Teama de Baiazid pierise de mult. Cand afla ca turcii trecura Dunarea si luara Nicopolul cel Mic, dupa ce-l lovira trei zile, domnul Tarii Romanesti trimise calareti in toate unghiurile sa se adune palcurile de osteni, inarmati si cu merinde.“

 

„Noua ani trecura de la infrangerea cavalerilor teutoni, in muntele Tannenberg, de catre calaretii moldoveni si pedestrasii poloni. Alexandru Voda, inscaunat domn al Moldovei din aprilie 1400, pe care norodul inca din viata incepuse a%u2011l numi cel Bun pentru neobisnuita lui mila fata de nevoiasi si de ingaduinta fata de cei de alta lege, primi din partea lui Vladislav Jagello o carte cu peceti in care%u2011i istorisea pe latineste cum fusesera infranti vrajmasii.“

 

 

 

Prezenta editie reproduce volumele I si II publicate de Editura Didactica si Pedagogica in 1978 si 1979.

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0541 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.