Poti fi fericit orice s-ar intampla. Editia a III-a
DESCRIERE
Cartea autorului Richard Carlson „Poti fi fericit orice s-ar intampla. Editia a III-a" de la editura ACT SI POLITON
ACT si Politon va ofera cartea de dezvoltare personala, Poti fi fericit orice s-ar intampla (You Can Be Happy No Matter What). Aceasta este structurata in doua parti: Principiile si Aplicarea principiilor. A fi fericit este o munca launtrica. Exista oameni care infrunta circumstante extrem de dificile si totusi duc o viata extraordinara, fericita. Chiar daca circumstantele individuale si colective se schimba, principiile universale raman neclintite. Ele sunt un ghid catre fericire, atunci cand sunt practicate. Primele patru principii din aceasta carte se bazeaza pe o serie de principii psihologice, formulate initial de dr. Rick Suarez si dr. Roger C. Mills. Richard Carlson spune ca cele cinci principii pe care le prezinta in Poti fi fericit orice s-ar intampla, constituie o descoperire profunda in intelegerea functionarii psihologice umane.
Fundatia unei vieti implinite este reprezentata de multumirea sufleteasca. Fara aceasta, tot ceea ce traiti poate semana cu un camp de bataie. Scopul acestei carti este acela de a va ajuta sa experimentati mai des in viata multumirea sufleteasca. Cele cinci principii va vor invata sa traiti intr-o stare sufleteasca pozitiva pentru mai mult timp. Trebuie sa le folositi ca pe un instrument de navigatie pentru a va calauzi prin viata si a va indruma spre fericire.
Gandirea
„Gandirea este marele initiator al experientei noastre” (William James).
In aceasta carte autorul spune ca orice experienta si perceptie in viata este bazata pe gandire. Puteti respinge orice ganduri negative care va trec prin minte, atunci cand realizati ca gandirea este mai degraba o aptitudine decat o realitate. A intelege principiul gandirii si cum se aplica acesta in experienta umana este un dar de pret. Gandirea va ajuta sa dati sens lucrurilor pe care le vedeti – aveti nevoie de ea pentru a supravietui in lume si pentru a conferi relevanta vietii. Reactiile oamenilor nu sunt produsul a ceea ce li se intampla, ele provin din gandire, din sistemul de credinte. O multitudine de ganduri trec zilnic prin mintea unui om, niciunul dintre acestea nefiind mai important decat altul – fiecare dintre ele este doar un gand. Cand intelegeti gandirea asa cum este ea cu adevarat, percepeti si gandurile pozitive sau negative asa cum sunt.
Starile de spirit
Cand va aflati intr-o stare de spirit pozitiva, lucrurile nu mai par atat de dificile, iar problemele par mai usor de rezolvat. Intr-o stare de spirit negativa, este posibil sa percepeti toata lumea ca fiind orientata impotriva voastra. In functie de starea in care va aflati, veti percepe de fiecare data diferit ceea ce vi se intampla. Viata pare atat de serioasa atunci cand va aflati intr-o stare negativa, incat este necesar sa o tratati pur si simplu ca atare: „starea de spirit este o conditie umana inevitabila, care va trece odata cu timpul, daca o lasati in pace si evitati sa-i acordati atentie”.
Realitatile separate
Intelegerea principiului realitatilor separate va ofera posibilitatea de a elimina disputele. Prin aceasta, intelegandu-se faptul ca oamenii gandesc diferit, actioneaza diferit, si absolut nimic nu este anormal la acest lucru. Nu puteti si nici nu trebuie sa ii schimbati pe ceilalti, pentru ca natura sistemelor individuale de gandire va impiedica sa vedeti lucrurile exact asa cum le vad altii. Oricat de usor ati intelege un anumit lucru sau oricat de evidenta vi s-ar parea o situatie, altcineva o va evalua diferit si va fi la fel de sigur de pozitia sa.
Sentimentele
Cand va simtiti deprimati, furiosi sau frustrati, aceste sentimente va indica faptul ca gandirea voastra este disfunctionala, ca nu traiti viata asa cum ar putea fi ea traita. De fiecare data cand experimentati viata din starea voastra mentala cea mai naturala, va simtiti fericiti. Veti fi capabili sa faceti acest lucru indiferent de ceea ce se intampla in jurul vostru, chiar si atunci cand suferiti dupa pierderea cuiva drag. De principiul sentimentelor trebuie sa va folositi precum de un instrument de navigatie care sa va ajute sa va vindecati si sa va calauzeasca inapoi spre locul in care doriti sa fiti.
Nu exista o magie in privinta functionarii psihologice sanatoase. Aceasta functionare este sentimentul pe care il experimentati cand aproape nimic nu va tulbura mintea – este o stare sufleteasca pozitiva, care exista fara nici un motiv aparent. In aceasta stare sufleteasca pozitiva, veti fi echipati sa abordati eficient orice aspect al vietii voastre.
Momentul prezent
Singura metoda de a experimenta, intr-un mod autentic si de durata, multumirea, satisfactia si fericirea, este aceea de a invata sa va traiti viata in momentul prezent. Gandurile va fac rau doar daca le imprimati o semnificatie. Altfel, ele nu au nicio putere sa va raneasca. Acordati atentie sentimentelor voastre, intrucat ele exista pentru a va ajuta. Daca gandurile voastre nu sunt aici, acum, decat sa fiti prea aspri cu voi insiva sau sa intrati prea adanc in detaliile gandirii voastre, indreptati-va pur si simplu, din nou, atentia asupra momentului prezent.
Unul dintre cele mai sigure secrete ale fericirii este sa invatati sa va relaxati atunci cand va simtiti demoralizat sau stresat – avand incredere ca starea proasta si sentimentele care o insotesc vor trece daca nu faceti nimic.
Cand va concentrati actiunea in momentul actual, si nu asupra celor care au trecut sau care vor veni, va veti spori productivitatea, creativitatea si capacitatea de a va indeplini telurile. Prea multe ganduri orientate spre trecut sau viitor va intuneca viziunea si va distrag de la ceea ce faceti.
Precum spunea Thoreau: „Mai presus de orice, nu ne putem permite sa nu traim in prezent. Binecuvantat este acela, dintre toti muritorii, care nu-si iroseste nicio clipa din viata lui trecatoare pentru a-si rememora trecutul.”
Cel mai important lucru despre cele cinci principii (gandirea, starile de spirit, realitatile separate, sentimentele si momentul prezent) este acela ca ele indica o indepartare de gandirea obsesiva cu privire la probleme si la oameni si va calauzesc spre un loc linistit din voi insiva, spre un sentiment mai placut.
Aplicarea principiilor
Psihologic, toti oamenii functioneaza la fel. Toti gandesc, au stari de spirit si sentimente, insa pe masura ce ajung sa se cunoasca mai bine, au tendinta de a pune la indoiala sistemul de gandire al celuilalt. Cu cat exista mai multe ocazii de a interactiona si de a petrece timp cu alte sisteme de gandire, cu atat mai mare este sansa ca un conflict sa izbucneasca.
Versiunea voastra cu privire la viata nu este gresita. La fel si a altuia. Cand oamenii se inteleg unii pe altii, se asteapta sa vada lucrurile diferit unii de ceilalti. De aceea exista mereu surprindere si incantare atunci cand se intalnesc oameni care vad lucrurile exact la fel.
Sentimentele stau la baza relatiilor de orice fel. Atunci cand aveti sentimente de caldura fata de altcineva, treceti cu vederea, in mare masura, diferentele dintre voi. Daca aveti diferente de opinii pe care trebuie sa le solutionati, rezolvati problemele cu calm si intelepciune.
In relatiile disfunctionale, oamenii fac greseala de a incasa la modul personal comportamentul negativ. Masura incapacitatii oamenilor de a genera un sentiment pozitiv sau plin de caldura pentru cineva este masura in care exista ganduri negative despre respectiva persoana (acum sau in cadrul amintirilor neplacute).
Daca sentimentul existent intr-o relatie este cel mai important element, atunci „a avea dreptate” nu are nicio relevanta, daca acest lucru diminueaza iubirea pe care o simtiti fata de cealalta persoana. Nevoia de a avea dreptate izvoraste dintr-o relatie nesanatoasa cu propriile ganduri. Credeti ca aceste ganduri sunt reprezentative pentru realitate sau va dati seama ca realitatile difera in functie de cel care le priveste?
Richard Carlson spune: „Toti cei care pe care-i cunosc si care au pus sentimentul pozitiv deasupra nevoii de a avea dreptate, pe lista lor de prioritati, au ajuns sa inteleaga faptul ca diferentele de opinie se vor rezolva de la sine. O stare sufleteasca mai pozitiva ne permite sa intelegem si alte pozitii, sa ne ascutim auzul si sa ne exprimam propriile convingeri cu mai multa compasiune si grija.”
Intelegerea propriilor stari de spirit, dar si ale celorlalti, are o importanta vitala daca doriti sa pastrati relatiile armonioase si pline de satisfactii.
Trebuie retinut ca daca percepeti o problema reala intr-o stare mentala negativa, problema va fi tot acolo si cand nivelul starii de spirit va creste. Si veti fi mult mai capabili sa gestionati eficient orice dificultate atunci cand sunteti intr-o stare de spirit negativa.
Nu puteti schimba doar prin propriile forte starea de spirit negativa a cuiva, insa daca va mentineti echilibrul si starea de fericire, le veti fi de ajutor. In privinta partenerului, nu trebuie sa incercati sa il sfatuiti atunci cand se afla intr-o stare de spirit negativa. Nimeni nu este receptiv la informatii cand se afla intr-o astfel de stare.
Daca persoana „A” este convinsa ca lumea este un loc sigur, iar persoana „B” crede ca lumea este plina de primejdii, care dintre ele are dreptate? Amandoua au – fiecare in propriul cadru de referinta. Ambele persoane pot indica multe exemple valide pentru a arata ca punctul lor de vedere este corect si ar face asta cu o siguranta absoluta.
Poti fi fericit orice s-ar intampla, abordeaza si problema referitoare la stres. Stresul a devenit un termen universal pentru a descrie, a valida si a explica aproape tot ce merge prost in viata unui om. Este o cauza majora de neliniste, insa trebuie inteles ca acesta nu este altceva decat o forma de boala mentala acceptata din punct de vedere social si poate fi, in mare masura, eliminat. Stresul nu exista, altfel decat in mintea voastra.
Contrar opiniei generale, a va gandi la motivele pentru care va simtiti rau si la modul precis in care va supara un anumit lucru, va scade de fapt moralul, si in loc sa va elibereze, va arata respectivele probleme ca fiind si mai teribile. Pentru a renunta la aceasta tendinta, puteti invata sa ignorati mai des aceste ganduri negative. Nu este nevoie sa zaboviti asupra lor. Functionarea psihologica nesanatoasa poate transforma chiar si cel mai marunt eveniment intr-un cosmar personal.
Cu cat toleranta la stres este mai scazuta, cu atat oamenii functioneaza mai bine din punct de vedere psihologic.
Majoritatea oamenilor cred ca solutiile la probleme apar printr-o schimbare de circumstante sau printr-un minutios proces de gandire. Totusi, mai exista o alternativa: o intelegere a problemelor care merge dincolo de hazard si se aplica in general tuturor problemelor.
Cand starile de spirit si cele sufletesti sunt bune, nu doar ca veti percepe aceeasi circumstanta intr-o cu totul alta lumina, dar si problemele vor capata raspunsuri pe care nu le puteati percepe atunci cand erati intr-o stare de spirit negativa. Trebuie retinut ca starea de spirit este sursa experientei, nu efectul. In aceasta carte veti invata cum sa schimbati circumstantele si cum sa va rezolvati problemele.
Intr-o stare de spirit negativa, daca lipsa banilor constituie o problema, vi se va parea ca este nevoie de multi bani pentru a face ceva placut sau care sa merite osteneala. Intr-o stare de spirit buna, nu veti mai gandi in acelasi fel, veti gasi activitati placute pentru bugetul vostru, oricat de restrans ar fi acesta.
Uneori, rezolvarea unei probleme presupune sa aveti o intrebare in minte, la care va trebuie un raspuns. Trebuie sa va folositi de „depozitul mental” pentru a va ajuta. Fiecare poate accesa un loc linistit si retras din mintea lui unde raspunsurile si solutiile pot prinde contur si se pot dezvolta, fara interferenta gandirii excesive.
„Oamenii sunt atat de fericiti pe cat isi pun in minte sa fie.” (Abraham Lincoln)
Cand intelegeti functionarea psihologica sanatoasa si invatati sa va lasati in voia ei, puteti accesa acel loc din voi insiva unde serenitatea exista deja. Apoi puteti sa nu mai incercati sa fiti fericiti, ci pur si simplu sa fiti fericiti.
„Un obicei este un gand pe care l-ai acceptat ca fiind adevarat” (Richard Carlson)
Iata o lista de verificare pentru viata voastra:
Este viata mea chiar atat de rea acum sau sunt pur si simplu intr-o stare de spirit negativa?
Urmez drumul spre nefericire intr-o incercare de a gasi fericirea?
Imi plasez opiniile deasupra sentimentelor?
Reactionez fata de starea de spirit negativa a altcuiva?
Port un razboi in mintea mea?
Ma lupt cu o problema?
Am o toleranta prea ridicata la stres?
Ma gandesc prea mult la propria persoana?
Port cu mine trecutul?
Imi aman viata?
Dr. Wayne W. Dyer: „Veti gasi noua abordare a dr. Carlson foarte utila – solida, sensibila si plina de o indrumare afectuoasa.”
Marsha Sinetar: „Poti fi fericit orice s-ar intampla le va surade celor prinsi in meandrele unei gandiri depasite. Ni se adreseaza simplu, intr-un mod extrem de potrivit, atunci cand vrem sa depasim disfunctiile si sa adoptam un stil de viata robust, eficient.”
Joseph Bailey: „O carte de o simplitate profunda, datatoare de speranta si umana despre ceva ce este la indemana noastra, a tuturor – fericirea.”
Numar pagini: 223
Format: 11x16
OPINIA CITITORILOR