POMICULTURA DE SUCCES PENTRU AMATORI
PRP: 20,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 18,00 lei
Diferență: 2,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Gheorghe Stanciu
Editura: CETATEA DE SCAUN
Anul publicării: 2009
DESCRIERE
In ideea de a veni in sprijinul pomicultorilor amatori, a practicienilor, ca si incepatorilor in domeniul pomilor, am initiat un indrumar practic, cu prezentarea aspectelor ceva mia speciale, adecvate realitatilor de azi ale economiei romanesti. S-a avut in vedere faptul ca ocupatia pomicola, cu deosebire in exploatatiile mici, familiale, implica in prezent o serie de cunostinte noi, atat despre viata si cerintele pietei, respectiv ale conumatorilor de fructe…
Totul se schimba. Daca nu suntem capabili sa evoluam prin noi insine, ca romani, sa nu ne miram atunci cand alte tari, inclusiv cele vecine noua, devin pe zi ce trece tot mai competitive, mai puternice si mai prezente, impunandu-ne conceptul, metodele s i produsele lor, in dauna intereselor noastre si a viitorului nostru. Sa nu se uite faptul ca astazi razboaiele nu mai sunt cele de alta data, asa zise "calde”, de confruntare cu armele, acestea s-au mutat acum in planul economic, castiga sigur care este c el mai bine organizat si mai adaptat noilor conditii. Numai perfectionandu-ne activitatea, deci prin noi insine, avem sanse reale de progres si de pastrare a libertatilor. Nu ne putem impotrivi niciodata progresului si revolutiilor economice. Ori mergem im preuna cu acest progres, ori pierim. Sa nu se uite niciodata ca adevaratul izvor al libertatii este organizarea…
Ideea majora, adresata cu aceasta ocazie micilor proprietari agricoli ai satelor este aceea de a produce marfa, de a obtine de pe suprafe tele mentionate produsele cerute de catre consumatori, inclusiv fructe, indiferent de loc, de varsta, de posibilitatile materiale, profesionale, etc. din cuprinsul spatiului rural si nu numai. Acesta aste de fapt mesajul de indemn si de speranta, ca si al stradaniei autorului lucrarii de fata.
dr. ing. Gheorghe Stanciu
Cuprins:
Cuvant Inainte / 11
Capitolul I
Sa cunoastem mai intai cerintele principale de reusita ale culturilor pomicole / 15
Care sunt preferintele speciilor autohtone fata de conditiile naturale de clima si sol / 19
Capitolul. II
Cunostinte generale despre biologia pomilor fructiferi / 23
Principalele functiuni fiziologice ale plantelor pomicole / 26
Capitolul III
Ce fel de plantatii pomicole putem face in exploatatia agricola familiala / 29
Speciile pomicole recomandate / 29
Alegerea soiurilor de pomi / 31
Capitolul IV
Infiintarea si ingrijirea plantatiilor pomicole familiale / 37
Infiintarea plantatiei / 37
Cea mai importanta lucrare din pomicultura: TAIERILE de formare, de intretinere si de fructificare / 46
Alte lucrari in livada / 59
Operatiunile in verde / 59
Polenizarea cu ajutorul albinelor / 59
Suprimarea isi rarirea fructelor / 60
Intretinerea terenului / 60
Fertilizarea pomilor / 61
Supra-altoirea pomilor / 62
Tratamentele fito-sanitare / 65
Capitolul V
Recoltarea si pastrarea fructelor in vederea valorificarii / 77
Conditiile unei bune comercializari / 77
Probleme ale comercializarii fructelor, in cazul micilor producatori si nu numai / 78
Inventarul pomicol in exploatatiile familiale / 81
Capitolul VI
Sinteza operatiunilor si avantajele economice ale culturii pomilor in micile exploatatii agricole / 83
1. Producerea de capsuni / 83
2. Producerea fructelor asa-zise "mici” / 87
a) Zmeurul si murul de gradina / 87
b) Coacazul, agrisul, afinul de cultura / 89
3. Ciresul si visinul / 90
4. Caisul / 93
5. Piersicul si nectarinul / 95
6. Prunul, soiurile de masa / 97
7. Producerea de mere si pere / 100
8. Producerea de gutui / 105
9. Alunul de cultura / 107
10. Producerea de nuci / 109
11. Puietii de arbusti pentru ceaiuri si sucuri naturale (coacazul negru, catina alba, macesul etc.) / 113
12. Vita de vie pentru strugurii de masa / 114
Capitolul VII
Sa retinem si alte cateva idei: ce am putea face daca….? / 119
1. Mai sunt si alti pomi, in varsta, pe terenul respectiv / 119
2. Terenul aferent se afla in panta / 119
3. Vrem ca investitia, la infiintarea plantatiei sa fie mai mica / 120
4. Avem recolta de fructe avariata / 122
5. Este nevoie sa studiem comportamentul soiurilor plantate / 124
6. Vrem sa ne asiguram de riscuri / 124
7. Nu avem cunostintele necesare pentru reusita investitiei respective in pomicultura / 125
8. Depindem numai de noi / 126
Capitolul VIII
Spre stiinta: problemele pietei fructelor / 129
Ce trebuie sa stim in legatura cu piata fructelor / 129
Cum putem vinde ceea ce producem sau ce putem produce spre a raspunde cerintelor pietei fructelor? / 133
Ca sa fim competitivi este necesara o anume specializare in producerea si comercializarea fructelor / 135 Cerintele comerciale si de sanatate la vanzarea fructelor pe piata./ 135
Residu-urile toxice si siguranta alimentara a consumatorilor de fructe / 137
Capitolul IX
Organizarea activitatilor, exploatatiei agricole familiale cheia succeselor in productia si comercializarea fructelor / 141
Insemnatatea si foloasele asociationalismului in pomicultura / 143
Centrul social local, de afaceri si de servicii pentru pomicultura / 144
Capitolul X
Integrarea europeana – cazul pomiculturii / 149
Strategia orientarii / 149
Cum trebuie sa arate plantatiile pomicole de azi si de maine? / 150
Se pune intrebarea: de unde bani? / 152
Ce este de facut? / 152
Cercetarea si invatamantul pentru pomicultura / 153
Rolul Ministerului Agriculturii, in dezvoltarea pomiculturii / 155
Pe adresa stiintei pomicole: Patrimoniul autohton – insuficient exploatat si valorificat / 156
Privind inainte nu uitam, ceea ce a fost... / 158
In loc de concluzii: fructele romanesti au, in mod cert loc pe piata / 161
Care vor fi cei care vor disparea? / 161
Cum trebuie sa arate structurile noi, comerciale / 162
Suntem datori sa ne adoptam, dar si sa prevedem / 163
Organizarea, garantia libertatii / 165
Bibliografie selectiva / 167
Anexe / 169
Termeni tehnici folositi frecvent in pomicultura si semnificatia lor / 171
Lista institutelor de cercetare-dezvoltare, si a statiunilor de cercetare-dezvoltare pentru pomicultura, care asigura material saditor certificat si consultanta tehnica in pomicultura / 173
Lista oficiilor judetene de consultanta agricola si dezvoltare rurala / 175
Lista filialelor si sucursalelor din subordinea societatii "unisem” – Bucuresti pentru producerea si comercializarea semintelor selectionate de plante horticole si a materialului saditor pomicol si viticol din soiuri autentice / 178
Lista principalelor pesticide folosite frecvent in pomicultura / 179
Prepararea in gospodarie a zemii bordeleze si a solutiei sulfocalcice (doua produse de mare utilitate in combaterea bolilor si daunatorilor din pomicultura) / 182
Calendarul combaterii bolilor si daunatorilor in pomicultura / 184
Retete de mastic folosite la altoirea si supraaltoirea pomilor / 191
Statutul centrului social local al producatorului de afaceri si de servicii pentru pomicultura (model) / 192
Legea pomiculturii Nr. 348/2003 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 541 din 28 iulie 2003 / 197
Autor: Gheorghe Stanciu
Anul aparitie: 2009
Nr. de pagini: 200
Format: 14, 5x20, 5
Totul se schimba. Daca nu suntem capabili sa evoluam prin noi insine, ca romani, sa nu ne miram atunci cand alte tari, inclusiv cele vecine noua, devin pe zi ce trece tot mai competitive, mai puternice si mai prezente, impunandu-ne conceptul, metodele s i produsele lor, in dauna intereselor noastre si a viitorului nostru. Sa nu se uite faptul ca astazi razboaiele nu mai sunt cele de alta data, asa zise "calde”, de confruntare cu armele, acestea s-au mutat acum in planul economic, castiga sigur care este c el mai bine organizat si mai adaptat noilor conditii. Numai perfectionandu-ne activitatea, deci prin noi insine, avem sanse reale de progres si de pastrare a libertatilor. Nu ne putem impotrivi niciodata progresului si revolutiilor economice. Ori mergem im preuna cu acest progres, ori pierim. Sa nu se uite niciodata ca adevaratul izvor al libertatii este organizarea…
Ideea majora, adresata cu aceasta ocazie micilor proprietari agricoli ai satelor este aceea de a produce marfa, de a obtine de pe suprafe tele mentionate produsele cerute de catre consumatori, inclusiv fructe, indiferent de loc, de varsta, de posibilitatile materiale, profesionale, etc. din cuprinsul spatiului rural si nu numai. Acesta aste de fapt mesajul de indemn si de speranta, ca si al stradaniei autorului lucrarii de fata.
dr. ing. Gheorghe Stanciu
Cuprins:
Cuvant Inainte / 11
Capitolul I
Sa cunoastem mai intai cerintele principale de reusita ale culturilor pomicole / 15
Care sunt preferintele speciilor autohtone fata de conditiile naturale de clima si sol / 19
Capitolul. II
Cunostinte generale despre biologia pomilor fructiferi / 23
Principalele functiuni fiziologice ale plantelor pomicole / 26
Capitolul III
Ce fel de plantatii pomicole putem face in exploatatia agricola familiala / 29
Speciile pomicole recomandate / 29
Alegerea soiurilor de pomi / 31
Capitolul IV
Infiintarea si ingrijirea plantatiilor pomicole familiale / 37
Infiintarea plantatiei / 37
Cea mai importanta lucrare din pomicultura: TAIERILE de formare, de intretinere si de fructificare / 46
Alte lucrari in livada / 59
Operatiunile in verde / 59
Polenizarea cu ajutorul albinelor / 59
Suprimarea isi rarirea fructelor / 60
Intretinerea terenului / 60
Fertilizarea pomilor / 61
Supra-altoirea pomilor / 62
Tratamentele fito-sanitare / 65
Capitolul V
Recoltarea si pastrarea fructelor in vederea valorificarii / 77
Conditiile unei bune comercializari / 77
Probleme ale comercializarii fructelor, in cazul micilor producatori si nu numai / 78
Inventarul pomicol in exploatatiile familiale / 81
Capitolul VI
Sinteza operatiunilor si avantajele economice ale culturii pomilor in micile exploatatii agricole / 83
1. Producerea de capsuni / 83
2. Producerea fructelor asa-zise "mici” / 87
a) Zmeurul si murul de gradina / 87
b) Coacazul, agrisul, afinul de cultura / 89
3. Ciresul si visinul / 90
4. Caisul / 93
5. Piersicul si nectarinul / 95
6. Prunul, soiurile de masa / 97
7. Producerea de mere si pere / 100
8. Producerea de gutui / 105
9. Alunul de cultura / 107
10. Producerea de nuci / 109
11. Puietii de arbusti pentru ceaiuri si sucuri naturale (coacazul negru, catina alba, macesul etc.) / 113
12. Vita de vie pentru strugurii de masa / 114
Capitolul VII
Sa retinem si alte cateva idei: ce am putea face daca….? / 119
1. Mai sunt si alti pomi, in varsta, pe terenul respectiv / 119
2. Terenul aferent se afla in panta / 119
3. Vrem ca investitia, la infiintarea plantatiei sa fie mai mica / 120
4. Avem recolta de fructe avariata / 122
5. Este nevoie sa studiem comportamentul soiurilor plantate / 124
6. Vrem sa ne asiguram de riscuri / 124
7. Nu avem cunostintele necesare pentru reusita investitiei respective in pomicultura / 125
8. Depindem numai de noi / 126
Capitolul VIII
Spre stiinta: problemele pietei fructelor / 129
Ce trebuie sa stim in legatura cu piata fructelor / 129
Cum putem vinde ceea ce producem sau ce putem produce spre a raspunde cerintelor pietei fructelor? / 133
Ca sa fim competitivi este necesara o anume specializare in producerea si comercializarea fructelor / 135 Cerintele comerciale si de sanatate la vanzarea fructelor pe piata./ 135
Residu-urile toxice si siguranta alimentara a consumatorilor de fructe / 137
Capitolul IX
Organizarea activitatilor, exploatatiei agricole familiale cheia succeselor in productia si comercializarea fructelor / 141
Insemnatatea si foloasele asociationalismului in pomicultura / 143
Centrul social local, de afaceri si de servicii pentru pomicultura / 144
Capitolul X
Integrarea europeana – cazul pomiculturii / 149
Strategia orientarii / 149
Cum trebuie sa arate plantatiile pomicole de azi si de maine? / 150
Se pune intrebarea: de unde bani? / 152
Ce este de facut? / 152
Cercetarea si invatamantul pentru pomicultura / 153
Rolul Ministerului Agriculturii, in dezvoltarea pomiculturii / 155
Pe adresa stiintei pomicole: Patrimoniul autohton – insuficient exploatat si valorificat / 156
Privind inainte nu uitam, ceea ce a fost... / 158
In loc de concluzii: fructele romanesti au, in mod cert loc pe piata / 161
Care vor fi cei care vor disparea? / 161
Cum trebuie sa arate structurile noi, comerciale / 162
Suntem datori sa ne adoptam, dar si sa prevedem / 163
Organizarea, garantia libertatii / 165
Bibliografie selectiva / 167
Anexe / 169
Termeni tehnici folositi frecvent in pomicultura si semnificatia lor / 171
Lista institutelor de cercetare-dezvoltare, si a statiunilor de cercetare-dezvoltare pentru pomicultura, care asigura material saditor certificat si consultanta tehnica in pomicultura / 173
Lista oficiilor judetene de consultanta agricola si dezvoltare rurala / 175
Lista filialelor si sucursalelor din subordinea societatii "unisem” – Bucuresti pentru producerea si comercializarea semintelor selectionate de plante horticole si a materialului saditor pomicol si viticol din soiuri autentice / 178
Lista principalelor pesticide folosite frecvent in pomicultura / 179
Prepararea in gospodarie a zemii bordeleze si a solutiei sulfocalcice (doua produse de mare utilitate in combaterea bolilor si daunatorilor din pomicultura) / 182
Calendarul combaterii bolilor si daunatorilor in pomicultura / 184
Retete de mastic folosite la altoirea si supraaltoirea pomilor / 191
Statutul centrului social local al producatorului de afaceri si de servicii pentru pomicultura (model) / 192
Legea pomiculturii Nr. 348/2003 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 541 din 28 iulie 2003 / 197
Autor: Gheorghe Stanciu
Anul aparitie: 2009
Nr. de pagini: 200
Format: 14, 5x20, 5
OPINIA CITITORILOR