Poeme pentru prieteni

DESCRIERE

Volum memorial, la 70 de ani de la nasterea lui Radu Saplacan (n. 1 aprilie 1954 – d. 15 aprilie 2002)

Proiect editorial aparut sub egida Bibliotecii Judetene „George Cosbuc” Bistrita-Nasaud. Editie ingrijita si Cuvant-inainte de Ioan Pintea. Postfata de Vasile Dragomir. Nota biobibliografica de Cornel Cotutiu. Lector de carte: Zorin Diaconescu.

 

„Cata prietenie, atata exigenta!” (RADU SAPLACAN)

 

Fructe de sticla

           lui Ion Muresan

vinzi o carte asemeni copilariei

si te declari nul –

o nebunie galbena, cu val lung, iti sporeste ochii

si visezi:

cerul ca o butoniera, intre pastravi de pasla –

ma razvratesc si descriu:

„in privirea ta odihneste

un alpinist…”

           Radu Saplacan

 

Critic literar acid, polemic, responsabil si pe faza si, surprinzator, poet absolut fascinant, indragostit pana peste cap de fetele Nordului si nu numai, incantat de tot ceea ce este simplu, nefardat, nefandosit, inconjurat de prieteni si, in acelasi timp, foarte, foarte singur, galagios si glosolalic pentru a-si proteja si apara singuratatea, in cele din urma in lupta dreapta si pe viata cu... moartea. Liber, liber, liber ca pasarea cerului... (IOAN PINTEA)

 

Nota bibliografica

Fiul lui Petru Saplacan si al Aureliei (n. Muresan), s-a nascut la 1 aprilie 1954 in Bucuresti si s-a stins din viata in 15 aprilie 2002 la Cluj-Napoca (mormantul sau se afla in curtea bisericii ortodoxe din Branistea, judetul Bistrita-Nasaud). Primele sapte clase le urmeaza la ?coala Generala din Beclean. A absolvit, in 1973, Liceul „Al. Papiu Ilarian” din Dej si, in 1979, Facultatea de Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Dupa absolvirea facultatii si pana in 1989 a fost profesor la Liceul nr. 1 din Dej. Intre 1989 si 1990 a fost redactor-sef al Gazetei somesene si apoi redactor la RTV Cluj din 1990, iar din 1994 la Radio Cluj.

Debuteaza publicistic cu versuri si critica literara in revista Echinox.

In perioada studentiei a fost membru si apoi coordonator al cenaclului revistei Tribuna si, in perioada 1980-1986, liderul cenaclului Saeculum al tinerilor scriitori din Transilvania (Dej-Beclean).

Colaboreaza cu articole, cronici literare, eseuri la revistele: Echinox, Tribuna, Steaua, Astra (la rubrica proprie „Literatura futila”), Transilvania, Convorbiri literare, Viata Romaneasca, Romania literara, Cronica, Poesis, Minerva etc.

A publicat volumele de versuri: Livada Roentgen (Editura Popa’s Art, Timisoara, 1998), Usor deasupra lumii (Editura Charmides, Bistrita, 1999) si Factorul sarpe (Editura Axa, Botosani, 2000). Au aparut postum volumele: Memorial cu paianjeni si fructe (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002), Poezii (Editura Charmides, Bistrita, 2003 – cuprinzand sumarul integral al cartilor sale antume, plus 17 inedite) si Exercitii de balistica (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003 – articole de critica literara).

Este detinatorul urmatoarelor premii: Premiul revistei Tribuna, pentru critica literara (1977), Premiul „Poemul comentat” al revistei Astra (1982), Premiul pentru debut al Salonului de Carte din Cluj (1995), Marele premiu pentru poezie „Cristian Popescu” la Festivalul international de poezie din Sighetu Marmatiei (1999), Premiul Uniunii Scriitorilor la Zilele „George Cosbuc” (Bistrita, 1999) s.a.

Au formulat opinii critice asupra cartilor sale: Ion Muresan (Tribuna, 1995); Alex ?tefanescu (Romania literara, 1995); Petru Poanta (Dictionar al poetilor clujeni, Editura Clusium, 1998); Gheorghe Grigurcu (Romania literara, nr. 33, 1999), George Vulturescu (Poesis, 1999); Adrian Alui Gheorghe (Convorbiri literare, 1999); Mircea A. Diaconu (Convorbiri literare, 1999); Daniel Corbu (Cronica, 1999) s.a.

Nr. 1(30) din decembrie 2004 al revistei Archeus (86 de pagini) din Baia Mare este dedicat in intregime lui Radu Saplacan.

Printr-o Hotarare a Consiliului local Beclean, Casei de Cultura din localitate i se atribuie, in 2003, numele „Radu Saplacan”. (CORNEL COTU?IU)

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0545 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.