Petrolul Ploiesti, Istorie si traditie. Volumul I - Inceputurile

Preț: 82,70 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013

DESCRIERE

Acest prim volum cuprinde perioada 1924 - 1951, pe care nu gresesc daca o numesc PERIOADA JUVENTUS.

O perioada de pionierat in fotbalul romanesc, cu prezente permanente in campionatele ROMANIEI MARI, cu jucatori exceptionali (la acea vreme) multi dintre ei selectionati in echipele nationale ale vremii, unii participand si la primul campionat mondial din 1930 - URUGUAY - (Emerich Vogl, Rudolf Wetzer si Ladislau Raffinsky), motiv pentru care avem obligatia morala, noi, martorii acestei prime aparitii sa spunem:

RESPECT, PRETUIRE si OMAGIU pentru ARTIZANII JUVENTUSULUI anilor 1924 - 1951.

Tot in cadrul JUVENTUSULUI"s-a nascut" si"simbolul" PETROLULUI MODERN, pe nume ILIE OANA.
Ing. Mircea Dridea


Gruparile Romcomit si Triumf, doua nume ale soccerului bucurestean al vremii, au fuzionat, dand astfel nastere clubului"Juventus'; nume sub care s-a consacrat, devenind unul dintre cele mai puternice cluburi ale perioadei interbelice.

Cel dintai presedinte si fondator al noului club a fost italianul Ettore Brunelli, care era si presedintele institutiei care sustinuse financiar clubul"Romcomit'' si urma sa sponsorizeze nou infiitata grupare cu sediul pe bulevardul Regina Elisabeta.

In functia de secretar general era numit Sergiu Petrovici, iar culorile noii entitati sportive erau albastru-rosu, preluate de la clubul pastorit de omul de afaceri din Peninsula.

Ca orice club de legenda,"Juventus" Bucuresti a avut o istorie bogata ce avea sa fie continuata si intregita de urmasa sa, Petrolul Ploiesti.

O vorba inteleapta glasuieste:"Pentru a putea sa iti cladesti viitorul, moral este sa iti cunosti mai intai trecutul".

Aceasta carte se doreste un modest gest de recunostinta care sa cinsteasca memoria, eforturile si abnegatia tuturor celor care au contribuit la faurirea"cartii de vizita" a clubului. A tuturor celor care au"scris" vasta lui istorie.

Volumul de fata este un gest de pretuire, dar si o datorie morala, de onoare, fata de eroii acelor vremuri de inceput ale clubului petrolist, care, pe atunci, se numea Juventus. Ar fi fost, cu siguranta, mai interesanta si benefica pentru generatiile prezente, dar mai cu seama cele viitoare, o culegere de impresii si amintiri ale"titularilor" acelor performante, unele chiar istorice. Nu a fost, insa, cu putinta acest lucru, deoarece intreg acel"lot" juventist alcatuit din nu mai putin de 178 de jucatori, insotit de antrenori si conducatori, este plecat in cel mai lung"cantonament". Unul nesfarsit, fara de intoarcere.


Prezenta lucrare cuprinde toate cele 25 de editii de campionat in care clubul si-a desfasurat activitatea in Capitala, fiind structurat pe sase capitole. Acestea cuprind, in ordine:"certificatul de nastere" al gruparii petroliste, cateva date privind istoricul arenei"Romcomit", precum si unele date despre stadioanele pe care Juventus si-a disputat meciurile de acasa dupa demolarea modernei baze sportive de pe bulevardul Regina Elisabeta, desfasurarea povestita si statistica a fiecareia dintre editiile de campionat, precum si a celor de Cupa Romaniei, o serie de amintiri, intamplari si povestiri petrecute de-a lungul perioadei 1925-1951, relatate cu har de fosti jucatori si antrenori, cartile de vizita ale celor mai reprezentativi juventisti, o statistica privind ierarhiile jucatorilor si golgeterilor de-a lungul celor 25 de editii competitionale oficiale, palmaresul realizat de club in acest interval, o lista a celor mai prolifici marcatori ai perioadei 1925-1951, precum si un tabel cu cele 31 de jocuri amicale internationale disputate de Juventus pe propriul stadion. Pentru o redare cat mai fidela a evenimentelor, am respectat ortografia vremii acolo unde am citat cronicile publicatiilor ce au vazut lumina tiparului in prima jumatate a secolului al XX-lea. Pentru conformitate, am redat si facsimilele acestor adevarate documente istorice.

Clubul Juventus, devenit, ulterior, Petrolul, unul de traditie in fotbalul autohton, a realizat unsprezece performante mari In perioada"bucuresteana" a existentei sale. Dintre acestea, unele sunt importante chiar pentru istoria fotbalului romanesc. In ordine cronologica, ele sunt:

1) A fost primul club din Capitala care a angajat, cu contract, un antrenor strain: maghiarul Gyorgy Hlaway (ianuarie 1926).
2) Ladislau Raffinsky este singurul fotbalist roman care a marcat unsprezece goluri intr-un joc oficial. S-a intamplat la 18. 05. 1930, in meciul Dacia Unirea Braila - Juventus 0-16, din cadrul sferturilor de finala ale Campionatului National.
3) Rudolf Wetzer a fost primul component al echipei nationale care a marcat cinci goluri intr-o partida, dintre care ultimele trei in interval de numai sase minute. S-a intamplat la 25. 05. 1930, in jocul Romania - Grecia 8-1 (3-1), disputat la Bucuresti.
4) Rudolf Wetzer a fost liderul si primul antrenor din teren al echipei reprezentative a Romaniei prezenta la un campionat mondial.
5) Ernerich Vogi a purtat banderola de capitan al echipei nationale la primele doua turnee finale de campionat mondial, cele organizate de Uruguay, In anul 1930 si, respectiv, Italia, in 1934.
6) Ladislau Raffinsky a fost primul fotbalist roman participant la campionatul mondial care, pentru prestatiile excelente din jocurile de la Montevideo, a fost votat sa faca parte din selectionata mondiala, de catre ziaristii prezenti in Uruguay.
7) Coloman Braun-Bogdan a fost primul tehnician roman cu atestat, care a antrenat echipa nationala a Romaniei la un turneu final de Cupa Mondiala. S-a intamplat la cea de-a treia editie, organizata de Franta, in anul 1938.
8) Romcomit-ul, arena clubului Juventus, a fost prima din Capitala dotata cu instalatie de nocturna (inaugurarea a avut loc miercuri, 13 septembrie 1933, cu ocazia meciului amical Ujpest-Bocskay Budapesta CFR Bucuresti) si cu instalatie de sonorizare.
9) Coloman Braun-Bogdan a fost primul presedinte ales al Colegiului Central de Antrenori. Se intampla in anul 1936. In onoranta functie au mai fost alesi, ulterior, alti doi tehnicieni ai clubului Juventus: Emerich Vogi si Nicolae Petrescu.
10) Emerich Vogi a fost primul tehnician din fotbalul national caruia i-a fost conferit onorantul titlu de"antrenor emerit".  A fost o rasplata pentru contributia sa adusa la calificarea echipei nationale la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic, din 1970.
11) Emerich Vogi a fost primul roman care a participat la campionatul mondial in decursul timpului si in calitate de jucator si ca membru al staffului tehnic.

Cuprins:


Prefata Mircea Dridea
Cuvantul autorului
Capitolul 1 - Certificatul de nastere Capitolul
2 - Stadionul. Romcomit"
Martor la cucerirea unui titlu european
Capitolul 3 - Editiile de campionat si de Cupa Romaniei
Partea 1- Perioada 1924-1932
Editia 1924/1925 Debut satisfacator
Editia 1925/1926 Vicecampioana a tarii la doar un an dupa infiintare
Editia 1926/1927 Campioana Capitalei, la un pas de... retrogradare
Editia 1927/1928 Titlu ratat din cauza indisciplinei
Editia 1928/1929 Din nou vicecampioana districtului
Editia 1929/1930 Juventus - campioana Romaniei
Editia 1930/1931 Titlul districtual decis si de o contestatie
Editia 1931/1932 Promovare pierduta in retur
Partea a II-a - Perioada 1932-1951
Editia 1932/1933 Promovarea in Divizia A
Editia 1933/1934 Debut de bun augur
Editia 1934/1935 O clasare jenanta
Editia 1935/1936 Editia premierelor
Editia 1936/1937 Din nou semifinalista in Cupa
Editia 1937/1938 O editie modesta
Editia 1938/1939 Memorabilul 7-2 cu campioana Ripensia
Editia 1939/1940 Reorganizare paguboasa
Editia 1940/1941 Promovare pentru niciunde
Editia 1941/1942 Eliminare prematura din Cupa
Editia 1942/1943 Din nou bariera giulesteana
Editia 1945/1946 Ultimul sut aduce promovarea
Editia 1946/1947 La 17 minute de locul al doilea
Editia 1947/1948 Prima schimbare a numelui
Editia 1948/1949 Campioana a tarii la juniori
Editia 1950 Retrogradare"driblata" in ultima etapa
Editia 1951 Cea din urma editie"bucuresteana"
Capitolul 4 - Amintiri, lntamplari, povestiri cu juventisti
Capitolul 5 - Clubul select al juventistilor
Capitolul 6 - Statistica
Ierarhia jucatori lor clubului
Ierarhia golgeterilor clubului
Palmaresul clubului
Cei mai prolifici marcaton in cele- 25 de editii"bucurestene"
Evidenta jocurilor amicale internationale disputate pe arena"Romcomit"
Anexe fotografii
Bibliografie

Nr. de pagini: 360
Anul aparitiei: 2013

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0492 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.