Petale de rosu si alb

Preț: 44,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Capodopera de seductie literara.
Impresionant pentru explorarea psihologiei sexuale feminine.
Roman despre prostitutia in epoca victoriana. Ascensiunea unei tirfe in societatea britanica victoriana.
Tirfe, pornografie si nebunie.

O combinatie extrem de atragatoare pentru cititorul de azi: epoca victoriana vazuta pe gaura cheii, de la cele mai sordide case de prostitutie, pina la bordeluri de lux si locuinte din inalta societate. Ghidul petrecaretului la Londra ii indeamna pe domnii dornici de senzatii erotice exceptionale sa nu o ocoleasca pe Sugar, o prostituata de 19 ani, care poate fi gasita la bordelul de 4 (patru) stele al doamnei Castaway, linga Oxford Circus.

O idee excelent construita, sexy si deocheata totodata, spusa pe sleau, in care autorul prezinta moralitatea anilor 1870 din perspectiva privilegiata a romancierului care scrie intr-o epoca ale carei obsesii sexuale nu difera deloc de cele de acum peste o suta de ani.

Povestea din spatele crearii romanului"Petale de rosu si alb" al lui Michel Faber (47 de ani, nascut in Olanda, emigrat in Australia si stabilit actualmente in Scotia) este la fel de spectaculoasa ca si naratiunea propriu-zisa. Faber a inceput cartea cind avea 21 de ani, iar pina sa o termine au mai trecut inca 20 de ani (timp in care romanul a fost rescris complet de trei ori). Autorul marturiseste ca nu isi mai aminteste de unde i-a venit initial inspiratia pentru acest roman:"probabil ca, atunci cind studiam literatura secolului al XIX-lea la Universitatea din Melbourne, am citit ceva despre prostituate si m-am gindit: Ce roman ar iesi din asta!".

Inspirindu-se pentru titlu dintr-un poem al Lordului Tennyson (Now Sleeps The Crimson Petal), romanul, lung cit epoca victoriana, situat in Londra anilor 1870 dar scris din perspectiva secolului XXI (The Independent Magazine), este povestea lui Sugar, prostituata de nouasprezece ani, extrem de inteligenta, care devine amanta unui parfumier, Willliam Rackham, si ajunge sa fie instalata in casa lui, pe post de guvernanta a fetitei acestuia, Sophie.

Cartea se deschide cu mahalalele Londrei in anii 1870 si intriga imediat printr-o cunoastere profunda a epocii.

Apoi, naratorul ne-o prezinta pe Caroline, care lucreaza pe Church Lane: nu departe, dar parca la mii de kilometri distanta, de West End. Caroline este o"femeie cazuta" - cindva casatorita, care dupa moartea sotului si, ulterior, a baietelului ei, a optat pentru un mod mai rentabil de a-si cistiga existenta, vinzindu-si trupul. Ea este prototipul"prostituatei fericite" din romanele epocii victoriene.

Dar exact cind incepem sa ne atasam de Caroline, naratorul se dispenseaza de ea. Ne-a avertizat oricum:"Caroline e un suflet dulce: o sa-ti placa de ea. Si daca nu, aproape ca nici nu conteaza: de indata ce te-a pus pe calea cea dreapta, poti s-o abandonezi fara nici o tevatura". Faber are alt personaj, mai putin tipic, pe care vrea sa ni-l prezinte: o prostituata de lux, Sugar, care este renumita printre colegele ei pentru intelectul ei, dar si pentru ca e dispusa sa faca orice ii cere un barbat. Sugar este un personaj fantastic de complex. Faber o inzestreaza cu o"minte de barbat", adica e inteligenta, o copilarie"dickensiana", traita in saracie si lipsuri si o ambitie de a se ridica intr-o lume refractara la mobilitatea sociala. Pentru a-si inlesni acest lucru, Sugar cultiva si exploateaza sentimentele si inclinatiile lui William Rackham, romancier aspirant si fiu al unui mare fabricant de parfumuri. Si ea scrie un roman, dar al ei este despre razbunarea unei prostituate: torturarea si uciderea tuturor barbatilor care au platit cu bani pentru serviciile ei.

Spre deosebire de un Dickens sau un Hardy, Faber poate sa scrie fara oprelisti despre sex, este liber sa discute despre chestiuni care l-ar fi ofensat pe un cititor din epoca victoriana si sa descrie evenimentele din perspectiva secolul al XXI-lea. Ba poate chiar sa ne tachineze, ca cititori, in privinta asteptarilor noastre legate de romanul modern:"Va sa zica acestea sunt gindurile lui William Rackham in timp ce sta pe o banca in St. James Park. Daca te-ai plictisit... iti pot oferi doar promisiunea mea ca vor fi partide de sex... ca sa nu mai pomenim de nebunie, hilaritate si reflectie adinca in acest tur de forta de peste 800 de pagini."

Romanele mele sunt niste lecturi foarte cinematografice, afirma Michel Faber...

Drepturile pentru film au fost cumparate de Columbia si Sony; Laura Ziskin, care a produs Pretty Woman, va produce si acest film. Actrita Kirsten Dunst (Spiderman) va juca rolul lui Sugar. Filmul este programat pentru lansare in 2009.


Anul aparitei: 2009
Format: 13x20

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0522 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.