Peak. Editia a II-a
DESCRIERE
Romanul „Peak” scris de Roland Smith este povestea emotionanta a lui Peak Marcello, un baiat de 14 ani, care, nu se rezuma doar la a-si visa visul, ci il traieste din plin, in ciuda pericolelor la care se expune.
„Puteam sa vad la sute de metri in toate directiile. „Frumoasa”, nu descrie privelistea, nici „maiestoasa”. Cel mai apropiat cuvant la care puteam sa ma gandesc era „divina”. Insa si asta era o descriere modesta fata de cum arata de fapt.”
Peak Marcello este prins de politie in timp ce escaladeaza un zgarie-nori din New York si dus la Centrul Juvenil de Detentie. Aflam intre timp despre el ca merge la o scoala de genii, dar nu pentru ca ar avea un talent special, ci datorita faptului ca tatal sau vitreg, Rolf Young, este o persoana influenta. Insa asta nu inseamna nici ca el ar fi lipsit de talente. Profesorul sau de engleza il incurajeaza sa scrie, considerand ca are talent literar, in timp ce presa il numeste Baiatul Paianjen, Baiatul Zburator sau Pustiul Gecko, pentru ca escaladeaza zgarie-nori. Dar talentul lui Peak nu este deloc intamplator. Tatal sau natural, Joshua Wood este un alpinist cunoscut in intreaga lume, iar mama lui fusese de asemenea o alpinista priceputa, dar a renuntat la acest sport din cauza unui accident.
Cladirea Woolworth se dovedeste a fi o provocare mult prea grea pentru Peak Marcello, intrucat se raneste si aproape ingheata, fiind prins si ridicat de politie pentru incalcarea proprietatii. La Centrul Juvenil de Detentie afla ca ar putea face trei ani de inchisoare din cauza ca un baiat, inspirat de articolele scrise despre el, a incercat sa escaladeze un zgarie nori si a cazut in gol, pierzandu-si viata.
Roland Smith este un autor de bestselleruri pentru New York Times, publicand de-a lungul timpului peste 20 de romane pentru tineri. De profesie biolog si administratorul unei Gradini Zoologice, Roland Smith traieste impreuna cu sotia lui, de asemenea scriitoare, la o ferma din Portland, Oregon.
„Pentru un alpinist, sa spui ca te opresti la Everest, este ca si cum ai spune ca te opresti sa-l vizitezi pe Dumnezeu.”
Dar soarta lui Peak Marcello nu avea sa fie atat de dura. Parintii lui ajung la o intelegere cu avocatul, reusind astfel sa obtina eliberarea conditionata si o amenda de 150.000 de dolari, in schimbul promisiunii ca baiatul va disparea pentru o perioada din peisaj pentru a opri „gura” presei. Acesta este motivul pentru care tatal lui biologic, care fusese absent din viata baiatului in ultimii 7 ani, preluase custodia lui Peak si avea sa il ia cu el in Chiang Mai, Thailanda, unde locuia in momentul de fata si unde avea o firma de catarari.
Lucrurile decurg uimitor de repede, astfel ca, in scurt timp de la sentinta, Peak este nevoit sa isi ia la revedere de la cele doua surori vitrege ale sale, de la mama lui, si tatal sau vitreg, iar momentul nu va fi deloc usor pentru niciunul dintre ei.
Ceea ce il ajuta sa se linisteasca in cele cateva ore in care trebuie sa astepte avionul spre o destinatie foarte indepartata si total necunoscuta, este sa deschida unul din cele doua carnetele Moleskine, primite cadou de la profesorul sau de engleza, si sa se apuce sa scrie.
Scrie despre el… Aflam asadar ca Peak fusese conceput intr-un cort la umbra muntelui El Capitan din Parcul National Yosemite, ca crescuse intr-o cabana aflata la baza unui perete vertical de 27 de metri, perfect pentru escaladari de antrenament, din Wyoming si ca fusese nevoit sa se mute din salbaticie intr-un apartament din New York, dupa ce mama lui l-a intalnit pe tatal sau vitreg. La New York, Peak a inceput sa se antreneze pe zgarie nori, in lipsa unor munti adevarati.
Dupa ce clipele de asteptare iau sfarsit, Peak isi incepe calatoria spre noile orizonturi alaturi de un tata extrem de ocupat, cu care abia reuseste sa schimbe o vorba, din cand in cand. Ajung in final la Bangkok, unde fac un popas si unde Peak va fi supus unei examinari medicale foarte amanuntite, la cererea tatalui sau. Intreband de ce era necesara o vizita medicala atat de serioasa, tatal ii raspunde ca este o formalitate legata de emigrare. Dupa vizita medicala, isi continua calatoria, dar nu spre destinatia stabilita initial, ci spre Kathmandu. Iar urmatoarea oprire dupa Kathmandu avea sa fie Everest.
„Nu stiu daca o sa ajungi in varf. Insa daca ajungem acolo sus inainte de a cinsprezecea ta zi de nastere, o sa fii cea mai tanara persoana din lume care a stat vreodata la inaltimea de peste 8839 de metri.”
De aici incolo incepe un minunat roman de aventuri, foarte captivant pentru toate categoriile de varsta, caci nu ai ocazia in fiecare zi, nu-i asa? sa fii martorul unei expeditii pe Everest.
Kathmandu
Prima oprire este la Kathmandu, un oras care pentru Peak inseamna „mister, aventura, posibilitati”, in timp ce in realitate orasul este „zgomotos, murdar si poluat”. Peak va descoperi insa si acel Kathmandu plin de mister si posibilitati, dar intr-un alt loc, care il va fascina. Incepem sa aflam totodata, rand pe rand, din misterele Everestului (Sagarmatha, cum ii spun nepalezii), dar si a „fratelui sau mai mic” - K2.
„Poate dura cel putin doua luni sa ajungi in varful Everestului, care are de fapt 8850 de metri. Daca urci prea rapid, s-ar putea sa ai rau de munte, sau edem pulmonar cauzat de altitudinea ridicata (HAPE – high-altitude pulmonary edema). Edemul pulmonar functioneaza in felul urmator: plamanii ti se umplu de lichid, nu poti respira, intri in coma si apoi mori”.
„Cealalta problema cu Everestul este ca exista doar o mica fanta ca sa poti ajunge in varf atunci cand vremea este suficient de buna. Doua saptamani, poate mai putin (In ultimii ani fanta este de doua zile). Trebuie sa fii pozitionat in locul potrivit, la momentul potrivit, in conditia fizica potrivita, altminteri nu o sa ajungi niciodata in varf.”
„Serpasii sunt oameni de munte care locuiesc pe pantele muntelui Himalaya. Fara ei si abilitatile lor in alpinism, nimeni nu ar ajunge in varful Everestului.”
Peak se trezeste lasat in mainile lui Zopa, un calugar budist care a urcat Everestul de mai multe ori decat orice alt om. Misiunea lui este de a-l conduce pe baiat in Tabara de Baza, dar si de a tine ceremoniile puja inainte de incursiunea alpinistilor spre marile inaltimi. Stiind ca si-a lasat baiatul pe maini bune, tatal isi ia la revedere de la Peak urmand sa se reintalneasca atunci cand Zopa va crede ca este pregatit sa urce muntele. Sun-jo este o alta cunostinta din noua viata a lui Peak, fiul unui fost serpas, mort pe K2, care isi cauta un loc de munca la Kathmandu.
Tibet
Urmatoarea oprire din marea aventura a lui Peak este Tibetul, bineinteles, dupa o scurta incursiune in Nepal.
„In afara orasului, Nepalul era tot ce imi imaginasem ca va fi. Vai frumoase, sate rustice, campuri arate de pluguri trase de boi, toate pe fundalul Muntilor Himalaya, masivi si stralucitori. Urcasem pe muntele McKinley si Muntele Rainier, insa erau mici pe langa aceste piscuri umplute cu zapada.”
Gratie lui Sun-jo aflam detalii triste din chinuita istorie a Tibetului, si inaintam, incet, incet, impreuna cu cele trei personaje, spre Tabara de Baza. Ajungem in sfarsit la destinatie dupa 10 zile. Ne aflam deja la 5499 metri altitudine, dar mai avem inca mult pana sa „atingem” cerul.
Intre timp, facem o vizita la sediul firmei tatalui lui Peak, pe care il reintalneste aici. Peak Experience, firma lui Joshua Wood, se ocupa cu acordarea de sprijin expeditiilor de pe Everest. In Tabara de Baza descoperim o noua lume, cea pe care probabil numai „cuceritorii muntilor ajung sa o cunoasca”. Aflam totodata noi secrete ale „acoperisului lumii”, dar si cat de multi bani poti face din conducerea expeditiilor „in varful lumii”.
Si pentru ca nu exista drum fara indoieli, Peak ajunge sa se intrebe daca nu cumva tatal lui il foloseste. Descopera care este adevaratul interes al tatalui sau in toata aceasta poveste, dar asta nu il deranjeaza suficient de mult, incat, sa nu isi doreasca el insusi, din tot sufletul sa cucereasca muntele.
„Conditia fizica ajuta, insa ca sa treci de zona moarta, e nevoie si de oxigenarea sangelui si de noroc: lucruri asupra carora chiar si un alpinist in cea mai buna forma fizica nu avea control”.
Everest
In cazul in care nu esti pasionat de alpinism, din aceasta carte vei afla suficient de multe trucuri despre acest sport, incat sa nu mai simti ca alpinismul iti este total strain.. Asta pentru ca Peak este atent, atat timp cat se afla in Tabara de Baza, la toate stirile care circula despre ceilalti alpinisti, si despre celelalte expeditii, si incearca sa invete din experientele lor.
In scurt timp, Peak, impreuna cu prezentatoarea de televiziune Holly Angelo si echipa ei din New York, pregatita sa anunte intregii lumi marea veste, sau ceea ce trebuia sa devina o stire de interes mondial, aveau sa ajunga la 6 400 de metri (mai sus decat Kilimanjaro) in ABC (Advance Base Camp / Tabara de baza Avansata).
Aici, la baza, conditiile meteo sunt foarte aspre. Mai sus, aveau sa fie si mai si. Dar asta nu ii mai sperie pe cei pregatiti pentru ce-i mai rau… sau cel putin… nu suficient de mult incat sa-i faca sa dea inapoi. Pe masura ce muntele se transforma intr-o autoritate, Zopa spunand ca: „Nu poti sa stii niciodata cui o sa-i dea voie muntele si cui nu”, calatoria lui Peak spre „infinit” capata valente noi, acesta concluzionand:
„Tata a fost un strain pentru mine, insa aici, in munti, incep sa-l cunosc prin intermediul conversatiilor serpasilor, alpinistilor si pastorilor. Am venit aici sa vad muntele, insa ceea ce descopar este… tatal meu.”
Pe drumul spre varful Everestului, Peak va afla si adevaratul motiv pentru care Sun-jo ii insoteste, care e legatura dintre el si Zopa, si mai ales, ce legatura emotionala puternica exista intre tatal lui si Sun-jo, dar si cum ar putea acesta sa scape de un viitor de serpas daca va ajunge in varf.
Calatoria spre varful muntelui reprezinta pentru Peak drumul spre maturizare, intrucat traseul e presarat cu multe povete si lectii de viata, dar mai ales, cu multe experiente. Dorul de cei dragi, cu care mai vorbeste din cand in cand la telefon, moartea care loveste nemiloasa in alpinistii cutezatori ce se avanta spre marele pisc, dar si momentul in care va lua o decizie total neasteptata, toate acestea la un loc, si multe altele, ne apropie de Peak si ne fac sa vibram pentru el in fiecare moment al calatoriei.
Sfarsitul romanului este cu adevarat surprinzator si moralizator, si tocmai ineditul deznodamantului confera farmecul aparte al acestei carti…
„Singurul lucru pe care o sa-l gasesti in varful muntelui Everest este o priveliste divina. Lucrurile care conteaza cu adevarat sunt jos, departe.”
TESTIMONIALE:
„Antidotul perfect pentru un copil care considera cartile plictisitoare… Subiectul atractiv, linia captivanta a povestii lui Peak asigura savoarea acestei expeditii.” – Publishers Weekly
„O poveste de aventuri plina de suspans si foarte versatila… Un castig sub toate formele.” – Booklist
„Construirea iscusita a personajelor si firul curajos al povestii alaturi de intriga si provocarea data de miza pe care o ofera urcarea celui mai inalt munte fac din aceasta carte o lectura fascinanta.” – Voya
„Va satisface dorintele celor care se afla in cautarea senzatiilor palpitante.” – Kirkus Reviews
„Splendida, minunata, antrenanta. Periplul lui Peak inseamna mult mai mult decat escaladarea celui mai inalt munte.” – Pam Muñoz Ryan
OPINIA CITITORILOR