Pavilionul Cancerosilor Volumul.I si Volumul.II

PRP: 34,98 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 26,24 lei
Diferență: 8,74 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2009

DESCRIERE

Pavilionul Cancerosilor Volumul.I si Volumul.II. Prezentare - Pavilionul cancerosilor vol. I.

Alexandr Soljenitin (1918-2008) a fost dizidentul rus care a demascat cu oinversunare neobosita regimul subuman de functionare a lagarelor de reeducare din URSS. Arhipelagul Gulag (aparuta dejain Colectia Cotidianul Literatura) a fost, decenii de-a randul, reper pentru milioane de victime sau de contestatari ai regimului totalitarist din fostul bloc sovietic. Elinsusiincarcerat timp de opt ani in asa-numitele lagare ale groazei, pentruindrazneala de a-si fi permis ironii legate de politica lui Stalin, pe cand era capitanin armata sovietica, Soljenitin si-a pus talentul de scriitorin slujba deconspirarii crimelorimpotriva umanitatii, girate de un stat politienesc.

A primit Premiul Nobelin 1970, exact la un an dupa ce fusese exclus din Uniunea Scriitorilor si atacatin presa oficiala pentru atitudinea sa critica fata de practica cenzuriiin URSS. Relatiile cu autoritatile sovietice, si asa subrede, seinrautatisera si mai mult dupa cein Occident aparuserain 1968, chiar fara permisiunea autorului, Pavilionul cancerosilor siÎn cerculintai.În 1973, dupa ce primul volum din Arhipelegul Gulag a aparut la Paris, Soljenitin a fost arestat, privat de cetatenie si expulzat din tara. Initial stabilit la Zürich, a calatorit apoiin Franta si Spania, a dat nenumarate interviuri si a tinut discursuri dure si fata de Occident, si fata de URSS, stabilindu-sein cele din urmain SUA.În tot acest timp, cartile lui au continuat sa apara la edituri importante, iar vocea lui, critica de data asta si cu politicile Vestului, atrage atentia, intriga si-i aduce adversari din toate partile. Abiain 1994 revinein tara, unde intrain gratiile lui Vladimir Putin, presedintele cu trecut de kaghebist,in care vedeainsa o sansa sigura de a reinvia vechile valori ale Mamei Rusia.

Prin Pavilionul cancerosilor Soljenitin coboaraintr-o altfel de lume condamnata la izolare: nuintr-una din lagarele groazei, ci printre niste oameni pentru care gandul la viata de afara e un paliativ firav, menit sa faca verdictul suportabil. Boala nu reteazainsa emotiile, nostalgia, regretul, dragostea, rautatea, sau invidia; toate se petrec si aici. Boala din Pavilionul cancerosilor depasesteinsa limitele unei rezerve de spital si devine pecetea unui regim de viata in care absurdul, angoasa si agonia sunt simptome fara remediu.

Prezentare - Pavilionul cancerosilor vol II.

Pavilionul cancerosilor este cartea care,inainte de Arhipelagul Gulag, vorbeste despre deznadejdea si despre chinul de a te sti prizonier al unui spatiu din care evadarea e imposibila. Trairiimpinse la limitain tomul care a aratat Occidentului ororile unui sistem totalitar capabil sa se autolegitimeze prin crima si tortura; angosa si absurdul sunt,in Pavilionul cancerosilor,indulcite, atat cat se poate, de licariri firave ale unei umanitati pe care prezenta mortii n-o poate abrutiza.În salonulin care un diagnostic ireversibilii aduna si pe turnatori, si pe disidenti, si pe tineri, si pe batrini, facand neoperabile, de fapt, astfel de diferente identitare, viata se deruleazaintre singurele extreme posibile: speranta neroada si disperarea muta.Între ele exista loc pentru gesturi marunte si, mai de fiecare data, pentru gandurile pe care aceste semne aparent lipsite de importanta le isca siin cei care le daruiesc, siin cei care le accepta: credinta, devotament sau nostalgieimpartasita. Printre astfel de probe de tandrete sufleteasca, dar si printre sicanele cu care unii dintre pacienti seincapataneaza sa le otraveasca altora ce le-a mai ramas din viata, chiar dragostea einca posibila, si daca de moarte nu seimpiedica, de varsta nici atat. Pavilionul cancerosilor e o trista povestein care pacaleala sortii e tolerabila fiein prezenta unui licar de speranta, fiein consolarea efemera a fiorilor iubirii, fiein credinta oarbain materialismul atoatevindecator, fie, pur si simplu,intr-o crunta si lucida singuratate, sub o patura aspra de spital. Romanul e,in acelasi timp, o parabola despre un sistem social atacat de un morb letal si condamnat la agonie pe viata.

Cartea a aparutin Occident initial fara acordul marelui disident rus si, mai tarziu, cand persecutiile din propria tara l-au condamnat la exil, a fost inclusain volumele de opere complete publicate la Paris,in 1979. Pavilionul cancerosilor, la fel ca si O zi din viata lui Ivan Denisovici, e o poarta de acces catre un inflexibil sistem etic pe care scriitorul si-a cladit fiecare carte, dar mai ales catre o constiinta empatica cu modulatiile sufletesti ale celor mai diverse psihologii.În paginile lor, Alexandr Soljenitin, justitiarul cu porniri mesianice, e eclipsat de psihologul absorbit de o umanitate pestrita, pe care o cerceteaza izoland-oin perimetrul ultim al existentei.   

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0545 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.