Paisie Velicikovski, Cuvinte si scrisori duhovnicesti. Volumul I

PRP: 22,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 19,80 lei
Diferență: 2,20 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010

DESCRIERE

Sfantul Paisie de la Neamt (1721-1794) a lasat in urma sa o opera impresionanta, atat carturareasca: numeroase traduceri patristice din greaca veche si din slavona, cat si duhovniceasca: renasterea vietii monahale din Tarile Romane, Rusia si Ucraina.
In incercarea de a reliefa anumite aspecte ale operei si vietii sale s-au scris numeroase lucrari despre Cuviosul Paisie Velicicovschi, dar cea mai importanta sursa de informatii despre viata si caracterul unei asemenea personalitati sunt propriile sale scrieri. Dorind sa acopere o lacuna in valorificarea mostenirii literare paisiene, Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei publica in doua volume omiliile si corespondenta Sfantului Paisie de la Neamt, efortul de traducere si de cercetare apartinand Doamnei Valentina Pelin. Pentru primul volum au fost selectate cuvintele si scrisorile care nu se regaseau in versiunea romaneasca integrala, fiind in marea lor majoritate needitate, urmand ca in volumul al doilea sa fie cuprinse scrierile care au circulat si in limba romana (unele, inedite).

Cele 18 texte din prezentul volum au fost selectate aproape in exclusivitate din manuscrisele Bibliotecii Noul Neamt (Republica Moldova). Dupa cum marturiseste Dna Valentina Pelin, in efortul traducerii din slavona s-a cautat sa fie redat stilul autorului si specificul limbii romane din acea perioada, pentru a nu fi in disonanta cu textele redate dupa versiunile romanesti de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si prima jumatate a secolului al XIX-lea. Materialul este organizat pe criteriul cronologic, fiecare text fiind insotit de note explicative, referinte la cele mai vechi copii in slavona si romana, existenta unor ciorne ale Sfantului Paisie, editii si alte informatii lamuritoare. Printre textele primului volum se remarca Scrisoarea despre pericolul uniatiei trimisa preotului Ioan, emotionanta epistola catre ucenicii plecati in Rusia, o„Alcatuire despre Semnul Cinstitei si de viata facatoarei Cruci”, un„Cuvant la Nasterea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, sau despre pacea Lui” dar si importanta prefata la editia slavona din 1812 a traducerii„Cuvintelor catre singuratici” a Sfantului Isaac Sirul.

Editia beneficiaza de o prefata scrisa de Domnul academician Virgil Candea care surprinde in urmatoarele cuvinte importanta acestui demers:„Scrierile din cartea de fata aduc deopotriva informatii despre viata si lucrul literar al Cuviosului Paisie, unele incomplet necunoscute pana acum... Cartea de fata este un eveniment in actiunea de publicare in Romania si peste hotare, a scrierilor Cuviosului Paisie de la Neamt. Este o carte de zidire duhovniceasca, pentru credinciosi si un pas insemnat in pregatirea unei editii de Opere complete ale marelui staret. Carturarii vor pretui si comenta informatiile noi cuprinse in scrisori. Iubitorii vechiului scris se vor desfata citind talmacirile ucenicilor Cuviosului. Cercetatorii vor fi recunoscatori celor care s-au ostenit la alcatuirea si publicarea cartii”.

PREA MICA ALCATUIRE DESPRE SEMNUL CINSTITEI SI DE VIATA FACATOAREI CRUCI

Cu care se cuvine a se insemna crestinilor ortodocsi; si pentru alcatuirea cea din primele trei degete ale mainii drepte, cu care se cuvine a inchipui asupra sa Semnul Cinstitei Cruci, aceasta fiind o datina nescrisa de la Sfintii Apostoli

Cap. 1
Despre datinile Sfintilor Apostoli

Datinile Sfintilor Apostoli, unele de Credinta Ortodoxa tin, care si propovaduite sunt inca, iara altele [tin] de cele Sapte Taine Bisericesti, care tainic se savarsesc, caci sapte Taine Bisericesti nescrise sunt– datinile Sfintilor Apostoli.
Iar daca unele dintre aceste taine si porunci sunt in Sfanta Scriptura, altele insa numai marturie au, dar randuiala scrisa in Sfanta Scriptura, cum se cuvine a fi savarsite, nu au, pentru ca randuiala savarsirii lor in taina numai prin cuvantul si gura Sfintilor Apostoli ai Sfintei Biserici in taina s-a transmis, ca cinstea Tainelor ascunsa si neglasuita sa fie pazita si sa fie necunoscuta nu numai celor din afara, adica paganilor, dar si celor chemati.
Dar pe langa cele Sapte Taine, mai sunt inca multe datini ale Apostolilor nescrise, numai cu cuvantul si gura transmise Sfintei Biserici de catre Sfintii Apostoli, care se socot a fi si ale Sfintei Biserici, si ale Sfintilor Parinti, si ale Sfintelor Soboare, precum sunt insusite si intarite si pazite fara nici o indoiala de toata Soborniceasca Biserica si de Sfintii Parinti, si de toate Sfintele Soboare.
Datinile Apostolilor, cele scrise si nescrise, sunt marturisite si de Sfanta Scriptura, care zice:„Fratilor, va laud ca in toate va aduceti aminte de mine si tineti predaniiile cum vi le-am dat”. Si iarasi:„Deci, dar, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, fie prin cuvant, fie prin epistola noastra”. Iar daca oarecare randuiala in toata Biserica Dumnezeiasca din vremea Apostolilor si pana acum se pastreaza, insa marturie pentru sine in Sfanta Scriptura nu are, atunci acel obicei este datina apostolica si intru aceasta nicidecum nu se cuvine a se indoi.

Anul aparitiei: 2010

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0517 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.