Originile traditiei mistice crestine. De la Platon la Dionisie Areopagitul

DESCRIERE

Salutata la aparitie de specialisti ca o sinteza indispensabila de mult asteptata — echivalent patristic al lucrarilor deja clasice dedicate misticii iudaice (Gershom Scholem) sau celei islamice (Annemarie Schimmel) —, lucrarea de fata a profesorului de patristica Andrew Louth — anglican convertit in 1989 la Ortodoxie si preot ortodox din 2003 — este o contributie de referinta. Se prezinta ca o densa si palpitanta incursiune in istoria misticii precrestine si crestine, de la Platon la Dionisie Areopagitul, cand trairea si gandirea tainei erau inca unite in aceeasi meditatie, si pana in epoca divortului modern dintre o teologie academica speculativ-scolastica si o religiozitate subiectiva emotional-pietista.

 O contributie importanta, indispensabila in intelegerea de ansamblu a fenomenului misticii crestine, care este deopotriva efort moral si religios, experienta ecleziala a unitatii transfigurate a realitatii in Dumnezeu, vedere a lui Dumnezeu si mai ales unire a sufletului cu Dumnezeu Treime.

 Marele merit al cartii e ca nu reduce experienta mistica doar la una dintre formele sale de manifestare, ci incearca sa restituie, atent la nuante si distinctii, polimorfismul acestei formidabile cautari a contactului nemijlocit cu Dumnezeu asa cum a fost el experiat in antichitatea necrestina de Platon, Plotin si Filon, iar in epoca patristica de un Origen, Atanasie si Grigorie al Nyssei, Evagrie, Macarie, Diadoh al Foticeii, Augustin si Dionisie Areopagitul, pana la Juan de la Cruz. 

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0554 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.