O scurta istorie a genezei Miscarii Legionare 1919-1925

PRP: 30,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 27,00 lei
Diferență: 3,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2021
Categoria: Istorie

DESCRIERE

O scurta istorie a genezei Miscarii Legionare 1919-1925 (ed tiparita) – Stefan Cristian Peltea – Editura Letras, 2021

 

 

,, O scurta istorie a genezei Miscarii Legionare 1919-1925” isi propune sa focalizeze atentia asupra inceputului formatiunii care de-a lungul istoriei sale a avut denumiri variate, precum Legiunea Arhanghelului Mihail, Garda de Fier sau Partidul Totul pentru Tara. Aceasta carte este o adaptare a lucrarii mele de licenta,, Romania Mare si aparitia extremismului studentesc. Violenta, antidemocratie si antisemitism in preistoria Miscarii Legionare“, sustinuta in prima parte a anului 2021 la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, sub coordonarea domnului prof. univ. dr. hab. Florin Muller.

 

Cartea de fata se adreseaza tuturor cititorilor pasionati de istorie, in special celor interesati de istoria contemporana, atat universala, cat si romaneasca. Ea are rolul unui ghid introductiv in vicisitudinile europene si autohtone de la sfarsitul Primului Razboi Mondial, care au facut posibila nasterea unor curente politice radicale, antiliberale si antidemocratice, ce s-au manifestat pe parcursul intregii perioade interbelice. Asemenea omologilor sai fascisti europeni, Miscarea Legionara reprezinta exemplul romanesc in cauza.

 

Desi are pretentia unei lucrari stiintifice de istorie, fara judecati morale asupra trecutului, tema pe care o propun aduce in discutie un pericol, mai mult sau mai putin ciclic, la adresa oricarui sistem de democratie liberala. Nefiind un adept la teoriei conform careia Istoria se repeta, imi doresc ca toti cititorii sa asimileze particularitatile acestor miscari, in special doleantele pe care, direct sau indirect, le clameaza.

 

Morala este una simpla: germenele radicalismului este perpetuu viu. El traieste intr-o stare de latenta si cauta momentul istoric propice pentru a se manifesta activ. Dupa cum paradoxul, patentat de filosoful austriac Karl Popper, ne indeamna sa nu toleram intolerantul, datoria oricarui om decent si cu bun-simt este de a lupta constant impotriva radicalismului si a reprezentantilor sai. Nationalismul, xenofobia si sovinismul nu au ce cauta in societatea noastra!

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Cărți noi - Istorie

Created in 0.0598 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.